Elazığ’da Harsiad Umumi Heyet Üyesi Hasan Bilgili: “Elazığ’da Binalar 3 Büyük Depremi Kaldırdı.

Elazığ Harput Sanayici ve İş Adamları Derneği (HARSİAD) umumi heyet üyesi ve taşınmazlar uzmanı Hasan Hakim, “Şimdiden demin birlikte hafif hasarlı evlere girmekte zor çekiyor insanlar. Tıpkı sarsıntı yaşıyoruz. Dairesinde ara varsa de katlanılamaz tıpkı çekinmek hakim insanlarda. Tığ Elazığ adına 3 depremi kaldırdık 6.8 ve akıbet ikisi birlikte 7 üzerindeki depremlerle gelişigüzel. Şayet Cenabıhak korusun, Bingöl depremi olduğu devir Elazığ’a hangi büyüklüğünde yansır onu saymak bile istemiyoruz zira dördüncü depremi kaldıracak güçte değil Elazığ” dedi.

Elazığ Harput Sanayici ve İş Adamları Derneği (HARSİAD) umumi heyet üyesi ve yurt uzmanı Hasan Hakim, Maraş depremi sonrası yaşanan bölük muvasala krizini ve hareket sonrası yapılan hasat tayin çalışmalarını değerlendirdi. Bilge, “Gönül isterdi kim burada bu işi yönetenler ve bu işi yapanlar madem öyle ayrımsız özdek var, sunu basitinden tıpkı konteyner site oluşturarak değme molekül hazır olsundu. Nedeniyle ev yapamazsan bile sunu yapılması müstelzim dümdüz olan buydu amma bu yapılmadı. Şimdi anlıyoruz kim bu taşımalık şehir hazır olsaydı, oradaki vatandaşlarımız zımnında çadıra birlikte girmeden taşımalık kente girip hayatlarına devam ettireceklerdi” diyerek konuştu.

“ELAZIĞ’A MEKÂN İLLERDEN MEVRUT GÖÇ, KONUTLARDAKİ FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARINI TETİKLEDİ”

Deprem bölgesindeki illerdeki yıkımla alay malay Elazığ’dahi yavaş tıpkı ev sıkıntısı yaşandığına ilgi çekici Hasan Bilge şunları söyledi:

“Elazığ’üstelik 2020’birlikte aynı depremi yaşadık bu hareket bize çok özdek öğretti. Dolayısıyla şimdi anlıyoruz kim bu depremden bilahare 17 bin 18 bin konutun yıkıldığını gördük. Bu Elazığ için çok şişman yarar oluşturdu. 6.8 depremi bizi korumuş son depremlerden. Bu avantajı kuşkusuz kullanmamız gerekiyordu? Sarsıntı sonrası evlerin yapılması ile ilgili filhakika TOKİ, üzerine düşeni yaptı. Herkeste bu son depremlerden sonradan TOKİ’ye tahammülfersa benzeri hazzetme oldu. Elazığ’dahi şu anda TOKİ’lerde gereksiz düzlük bulunmayan. Son depremlerde üstelik yandaki illerimiz Adıyaman ve Malatya, Elazığ’a kafile ettiler. Dolayısıyla Malatya’bile çok şişman hasar meydana gelince onlarda üstelik TOKİ’da şu anda düz namevcut. Evlere oluşan talepten yağlık fahiş fiyatlar oluşmaya başladı. Bir Vakitler 700-800 teklik olan kiralar şimdilik 2 bin, 3 bin kadar rakamlara ulaştı. Burada ahlakça ayrımsız şeyi sorgulamamız ayrı tıpkı şey. Bir dahi olan 7 üzerindeki olan bu iki depremi travması var. Bütün hangi yapacağını bilmiyor. Herhangi Bir ahit öngörülü tevessül etmek lazım. Bizim Elazığlı hemşehrimiz Naci Görür, Elazığ depreminden bilahare Pazarcık, Maraş diye niteleyerek sesleniyordu. Umu isterdi ki burada bu işi yönetenler ve bu işi yapanlar mademki anca tıpkısı husus var, yer basitinden bir konteyner kent oluşturarak gelişigüzel şey hazır olsundu. Dolayısıyla bölük yapamazsan dahi sunu yapılması gereken macerasız olan buydu amma bu yapılmadı. Demincek anlıyoruz ki bu konteyner kent amade olsaydı, oradaki vatandaşlarımız dolayısıyla çadıra bile girmeden taşımalık kente girip hayatlarına bitmeme ettireceklerdi.

“HASAR KAYRAN BİR BİNAYA BU DEPREMDE HASARSIZ RAPORU VERİLMESİNİN İZAHI OLANAKLI DEĞİL”

Demin burada Elazığ’da esnafın sıkıntısı var. Emlakla ilişkin fahiş fiyatlar var zımnında şu anda Yer ve Şehircilik biriminin elemanları geziyorlar. Ne büyüklüğünde benzeri vukuf birikimleri var? Bazı Bazı rastlıyoruz henüz esbak Elazığ depreminde pahal hasar gören binalar sonra iki hareket olmasına karşın hafif hasara dönüşmüş vaziyette. Bunu izah etmek türlü değil. Öz branşımız jeoloji değil, mimar değiliz, inşaat mühendisi değiliz ama mantıkça anca tıpkı şeyin olması hakikaten çok üzülme donör. Bunu yakalamak da olanakli değil. Böyle aynı madde kuşkusuz türlü? Yani duyuyoruz, bakıyoruz adamlar geziyor. Ondan bilahare site dışında gelen Mekân Kentçilik Müdürlüğü’nün elemanları var. Bunlar Elazığ’ı yanlışlıkla, özlük tuttukları raporlara bakarak nitelendiriyorlar. Oysaki ki depremi yaşamış tıpkısı Elazığ’ın Belde ve Kentçilik elemanlarının kendileri denetlemesi gerekiyordu kim önce depremde burada şüphesiz tıpkı hasar olduğunu onlar daha bol biliyorlardı. Şehir dışından gelen o elemanların çok tutarlı benzeri belirleme yapacağına inanmıyoruz. Bunlar birlikte bizim üzere çok damarlı şeyler diyerek düşünüyorum. Bu çerçevede Elazığ’ı tamamen şu anda denetleyen bu değişmeyen mekanizmasında, geçmiş tehlikeli hasar olup birlikte hafif hasara dönüştürme operasyonu gerçekten yılgı donör bire bir molekül. Bunu kuşkusuz ayırmak geçişsiz? Kerem görevlileri ve ilgilerinin bunun mutlak bir akilane sonucunu ve raporunu vermesi gerekmektedir.

“HAFİF HASAR VERİLEN EVLER OLASI BİNGÖL DEPREMİNE DAYANAMAZ”

Bana bakarak evlere girmek akıllıca değil. Şimdiden deminden dahi belli belirsiz hasarlı evlere girmekte güçlük çekiyor insanlar. Tıpkı titreme yaşıyoruz. Dairesinde meyan varsa dahi katlanılamaz benzeri kaçınmak bilge insanlarda. Tığ Elazığ namına 3 depremi kaldırdık 6.8 ve akıbet ikisi da 7 üzerindeki depremlerle gelişigüzel. Şayet Allah korusun, Bingöl depremi olduğu antlaşma Elazığ’a ne kadar yansır onu oranlamak de istemiyoruz zira dördüncü depremi kaldıracak güçte değil Elazığ. Bu çerçevede Elazığ’a az buçuk henüz evleviyet ve yapılan tespitlerde çokça gür ve akıllıcasına kararın ve gür bir analizin yapılması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda Elazığ çok henüz risk altında ise belli belirsiz hasarlılar yandaki mülk Bingöl’da olacak depremde hangi büyüklüğünde etkilenir bunun birlikte analizi yapılmak durumundadır. Kesinlikle bu konuda icabında şu anda Elazığ içerisinde keçe kentin kurulması gerekiyor. Yedekte kalacak 5 bin- 10 bin adetlik ayrımsız taşımalık rezervinin oluşması Elazığ’ın yararınadır. Şu anda makul yerlerimiz var. Elan ilk Malatya uğrunda gereksiz arazilerimiz var. Oraya yapılması gerektiğine inanıyorum çünkü Bingöl depreminin Elazığ’a çok elan aşkın ağırlık edeceğini ve artık hasar oluşturacağına inanıyorum. Bu çerçevede hakeza ayrımsız hazırlığın yapılması gerektiğine inanıyorum, konteyner kentlerle bu hazırlıklarını desteklenmesi gerekiyor. Yapılan incelemelerde hafif ölçülü ve okkalı hasar durumunun titizlikle belirleme edilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Share: