Eskişehir Maharet Üniversitesi öğrencileri 15 yılda 15 hidrojenli araç üretti

Eskişehir Maharet Üniversitesi (ESTÜ) öğrencilerinden oluşan Hidroana Ekibi, geliştirdikleri hidrojenli araçlarla millî ve arsıulusal yarışmalara katılarak almaşık erke kaynaklarına dikkati çekiyor.

Dönemin Mühendislik Fakültesi Dekanı olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal danışmanlığında 2007 yılında öğrenciler vasıtasıyla kurulan Hidroana Ekibi, müvellidülma yakıtlı araçlar geliştiriyor.

Ekip, kurulduğu günden bu yana tasarımı ve yazılımı ağız ağıza kendilerine ait 15 açar üretti. Öğrenciler bu sene ürettikleri iki araçtan “Dorlion” ile TEKNOFEST??????? Efficiency Challenge’a katıldı, “Midas” ile Fransa’daki Shell Eco-Marathon Avrupa Yarışı’nda üçüncü oldu. Ati yıl için hazırlıklara başlayan 30 şahsiyet kol, Dorlion ve Midas’ta geliştirmeler yapıyor.

Ekibin danışmanı ve Mühendislik Fakültesi Gereç Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yol Yordam, AA muhabirine, Hidroana’nın yer yağı dışı mütenavip enerjili araç yarışmalarına gelmek ve bu konuda toplumu bilinçlendirmek üzere kurulduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hasan Evlek’ın bu konuda haddinden fazla emeğinin bulunduğunu belirten Töre, şöyle bitmeme etti:

“2008 yılında ürettiğimiz geçmiş araçla katıldığımız TÜBİTAK vasıtasıyla düzenlenen yarışmada Türkiye üçüncüsü olduk. Disiplinler arası fiilen muvaffakiyetli olduk. Dijital bilcümle bölümlerden ekibimize öğrenci akseptans ediyoruz. Gelişigüzel sene yenilenerek yolumuza devam ediyoruz. TÜBİTAK desteğiyle deneyimler kazanarak araçlarımızı yeniliyoruz. Araçları yenilerken yerliliğe önem veriyoruz. ‘Dorlion’ adını verdiğimiz aracın neredeyse hepsi yerli. Gurur duyuyoruz. Öz rekorlarımızı kırarak Avrupa üçüncülüğü kabil balaban tıpkı başarıya imza attık. Sunma beş altı yakıtla sunu uzun menzile ulaşabilmeyi hedefleyen aynı yarış. 1 metreküp hidrojenle 378 kilometre katettik.”

Töre, hidrojenin çevreci benzeri mahrukat türü olduğuna değinerek, bu enerjinin Avrupa’bile kestirmece 10 yıldır koca adına kullanıldığını bildirdi.

Geliştirdikleri araçların yazılımı ve bir nice parçasını kendilerinin yaptığını aktaran Töre, “Telemetri ve enerji dümen sistemlerini kendimiz gerçekleştiriyoruz. Aracın bir nice parçasını 3 boyutlu yazıcıyla oluşturuyoruz. Açar üzere müstelzim parçaları evcil ve milli namına üretebiliyoruz. Araçta hangi büyüklüğünde yakıt kaldı, hangi kadar defa daha katedebilirsiniz göstergelerine sahip sefer bilgisayarı geliştirdik. Shell bu bilgisayarı bizden görerek, yarışmaya katılan araçlarda sefer bilgisayarı yerine sunmaya başladı.” diyerek konuştu.

İrfan Töre, ekibine destek olan ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu’na teşekkürname etti.

“Gelecek sene Avrupa sıralamasında daha birlikte yükseleceğiz”

Ekibin mekanik ünite şefi Makine Mühendisliği Bölümü 2. dershane öğrencisi Emre Kartal de Hidroana üyelerinin, vukuf birikimini takıma bakir katılanlara aktararak muvaffakiyet elde ettiğini belirtti.

Hidroana’nın mekanik, elektrik ve müvellidülma birimlerinden oluştuğunu ifade fail Kartal, şu bilgileri paylaştı:

“Akademik takvim dışında yaz döneminde bile çalışmalarımız sürüyor. Araçlar tasarımdan çizime, mekanik aksamından kurnaz yazılımına tamamen Hidroana Ekibi’nin ürünüdür. Müvellidülma enerjisi üzerine işlemek bizi heyecanlandırıyor. Muhteşem aynı enerji kaynağı. Gelişigüzel yıl bakir çevirici da yapmıyoruz. Kimi Zaman vesait üzerinde geliştirmeler yapıyoruz. Yaz dönemindeyiz fakat etkili adına çalışıyoruz. Değme aktarılma atölyeye gelerek araçlarımızın üzerinde geliştirmeleri, planlamalarımızı yapıyoruz. Ati yıl geçmiş hedefimiz aslında Avrupa’üstelik yerimizi kaybetmeden sıralamada henüz da üremek. Daha dolgunca basamak amacıyla elimizden geleni yapacağız.”

Takımın eş pilotu ESTÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü 3. derslik öğrencisi Esra Ertem ise Hidroana Ekibi’nde saha almaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Açar içindeyken grup ruhunu çokça gani hissettiğini anlatan Ertem, “Arkadaşlarımın ve ekibimizin 15 yıllık emeğini boşa çıkarmamak için elimden gelenin yer iyisi yapmaya çalışıyorum. Avrupa’dahi de karı pilotlar var. Fakat Türkiye’deki yarışmalarda haddinden fazla az avrat uçucu var. Gelecek yıllarda tekrar tıpkı şekilde Shell Eco-Marathon Avrupa ve TÜBİTAK’ın yarışlarına katılacağız. Elan dolgunca sonuçlar alarak takımızı, ülkemizi ve ESTÜ ailesini gururlandırmak istiyoruz.” dedi.



Share: