Gümüşhaneli dağcılar 10. nöbet Türkiye’nin çatısına bundan sonra

Gümüşhane Alpinizm, Doğa Sporları ve Toyluk Derneği (GÜDAK) üyesi 2’si karı, 8 sporcu Türkiye’nin katma erdemli noktası olan Veca Dağına başarılı ayrımsız şahika tırmanışı gerçekleştirdi.

En genci 25, genişlik yaşlısı 60 yaşında olan sporcular denizden 5 bin 137 metrelik yüksekliğiyle Türkiye’nin en efdal, dünyanın 43. en faziletli zirvesi olan Ağrı Dağına kamplı izlence düzenledi.

Türkiye’nin çatısı olarak nitelendirilen Ağrı Dağına 10. misil izlence eden GÜDAK üyesi sporcular, Doğubeyazıt ilçesine kapalı Gönderme köyünden dağın cenup yolundan yürüyüşe başladı.

İlk namına 3 bin 200 metre rakımda mevcut dinlenme kampı alanına vasıl ve geceyi burada nâkil kadro devrisi sabahleyin baştan harekete geçerek 4 bin 200 metre rakımdaki dinlenme kampı alanına ulaştı ve çadırlarını kurarak dinlendi. Şeb yarısı saat 01.00’da zirve tırmanışı üzere harekete sabık grup saatler 06.20’yi gösterirken zirveye ulaştı.

Buzulların üzerinde, akva rüzgarın etkisiyle kimi zaman zorlanan sporcular vahim adımlarla çıktıkları 5 bin 137 metredeki Balkı Dağı zirvesinde havanın güneşli olmasına karşın sivri rüzgarlı olması dolayısıyla süratle yadigâr fotoğrafı çektirip periyot için geçti. 4 bin 200 ve 3 bin 200 metredeki dinlenme kampı noktalarında dinlenip çay molaları veren grup Gönderme köyündeki araçlara ulaşarak etkinliği tamamladı.

Her etkinlikte olduğu üzere bu etkinlikte de Doğubeyazıt ilçesindeki İshakpaşa Sarayı ve etrafındaki tarihi mekanları da ziyaret eden GÜDAK ekibi problemsiz tıpkısı şekilde programı tamamlayarak kente döndü.

Etkinliğin arkası sıra tıpkısı izah özne GÜDAK Başkanı Mustafa Akbulut, “Derneğimizin kurulduğu 2008 yılından beri 10. sefer Balkı Dağına izlence yaptık. Seçme sene değişik aynı grupla şahika tırmanışı yaptığım Dert Dağı Türkiye’nin yeryüzü erdemli noktası. Tırmanışa katılan arkadaşlarımıza ve organizasyonu yapan Barzani Ahu kardeşime mümasil demet ve alakasından ve Balkı Dağının yamaçlarındaki ikramlarından dünya teşekkürname ediyorum” dedi.

Veca dağına 2. nöbet şahika işleyen karı sporculardan Fatma Cebeci, dağcılığın insanın zat fiziki sınırlarıyla ve beynine öz yoluyla koyduğu bariyerleriyle bir mücadele olduğunu belirterek, “Alpinizm esasen hayatın kendisi kadar. Ilavesi tekrar hayatın kendisi kadar güzel defa arkadaşlarıyla çok elan keyifli. GÜDAK, sıradan tıpkı alpinizm kulübü değil, ana benzeri eş ortamı ve benim amacıyla üstelik kullanılmamış benzeri karı oldu. Bu aileyle 2. kat Veca Dağı zirvesini gördüm. Akıllıcasına insanlarla akıllıcasına amaçlarda buluşabilmek siktirici çok şişman tıpkı şans. Başkanımız ve ekip arkadaşlarıma haddinden fazla teşekkürname ediyorum” dedi. – GÜMÜŞHANE

Share: