Denizli’de “Sudan Koyun Geçirme Yarışması” şap hastalığı dolayısıyla halel edildi

Denizli’nin Çal ilçesinin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Bırakıt Listesi’nde birlikte düz düz 849 yıllık geleneği “Sudan Kucak Geçirme Yarışması”, bu sene şap karantinası zımnında düzenlenemeyecek.

Çal Şehremini Fethi Akcan, yaptığı açıklamada, Nazik Menderes Nehri’nin Aşağıseyit Mahallesi’nden geçen bölümünde 28 Ağustos Alışveriş haset düzenlemeyi planladıkları yarışmayla ilişkin şiddetli bire bir bili aldıklarını belirtti.

Aşağıseyit Mahallesi’ne haricen getirilen aynı kocabaş hayvanda görülen şap hastalığının bölgedeki çiftliklerde bulunan 10 hayvanda daha belirleme edildiğini aktaran Akcan, karantina uygulaması kapsamında bu mahalle ile 10 kilometre çapındaki mecmu yerleşme birimlerine efsanevi giriş çıkışlarının yasaklandığını bildirdi.

Geçen yıl olduğu kabil bu yıl birlikte Nazik Menderes Nehri yatağının kuruduğunu, barajdan su bırakılması amacıyla çalışırken şap hastalığı ile karşılaştıklarını aktaran Akcan, “Yarışmaya eyyam kala şap hastalığının görülmesi nazik bedbahtlık. Çok üzgünüz.” ifadelerini kullandı.

Çobanların derinliği 1,5 metreye ulaşan suya girerek koyun sürüsünü nehrin karşısına geçirmekteki maharetlerini sergilediği yarış, güzeşte yıl dahi nehir yatağının kuruması zımnında tankerlerle su taşınarak yapılabilmişti.

Share: