Gün Batısı Anadolu’nun İlk Iskân Yerinin Bilecik Olduğu Tübitak Tarafından Onaylandı

Bilecik Belediyesi’nin katkılarıyla Bahçelievler Mahallesi’nde yapılan hafriyat çalışmalarında kentte geçmiş yerleşimin 9100 sene önce kurulduğu belirlendi. Gün Batısı Anadolu’da bilinen en bozuk yerleşme yerinin Bilecik olduğu, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırı Kurumu (TÜBİTAK) incelemeleri sonrasında onaylandı.

Bilecik Belediyesi, kazıların arkası sıra Şehremaneti ile TÜBİTAK ortada yapılan protokol kapsamında kazı bilimsel buluntuların gözyaşı tayini analizlerinin gerçekleştirildiğini açıkladı.

Daha geçmiş yapılan analizlerle beraber, karbon kalıntıları ve koca kemikleri üzerinde yapılan testler sonucunda 25 örnekten serencam elde edildi. Bu sonuçlar meyan ayı başında, Q1 seviyesi namına tanımlanan Avrupa’nın önde gelen bilim dergilerinden birisi olan Mediterranean Archaeology and Archaeometry (MAA) dergisinde yayımlandı.

YERLEŞİK HAYATA İLİŞKİN KALINTILAR ELDE EDİLDİ

Bilecik Müzesi ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Dikme yoluyla güzeşte sene Bilecik Belediyesi’nin temel sponsorluğunda gerçekleştirilen kazı bilimsel kazılarda, yuvarlak düzenlenen evlerin ortaya çıkarıldığı Bahçelievler’deki hafriyat alanında insan ve hayvan kalıntılarının beraberinde insanların günlük hayatlarında kullandığı dayanıklı çokça miftah gereç de ortaya çıkarılmıştı.

8600 YIL ÖNCESİNE RACI MÜZİK ALETİ BULUNDU

Mağrip Rum’da ilk kez ekincilik ve hayvancılık yapmayı alim, ayrımlı materyallerden aletler üreten köy sakinlerinin araştırıldığı arkeolojik kazılarda kâin bildirme mefret objelerden biri ise üflemeli bir çalgı aleti kalıntısı oldu. TÜBİTAK vasıtasıyla yapılan analizlerle, kemikten işlenmiş olan ve flavta/düdük namına tanımlanan çalgı aletinin bilcümle 8600 yıl önceye ait olduğu, böylece Rum’da bildik evvel çalgı aleti aletlerinden birinin Bilecik Bahçelievler’da bulunduğu mukannen oldu.

DNA SONUÇLARI BEKLENİYOR

Kazılarda bulunan iskeletleri inceleyici Hacettepe Üniversitesi Insan Bilimi Kürsü Başkanı Yılmaz Hakikat Erdal’ın ODTÜ ile kuma gerçekleştirdiği DNA çalışmalarının ise ati sene sonuçlanması bekleniyor. Böylecene Bahçelievler’dahi zinde toplumun kökeni anlaşılabilecek.

Meyan kocaoğlan ortasında, Bilecik Belediyesi eliyle tevhit edilecek kazı bilimi çalıştayında Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden gelecek 15 bilim insanı, Doç. Dr. Erkan Rekiz ile birlikte Bahçelievler kazılarındaki sonuçları ve bölgenin Küçük Asya amacıyla önemini tartışacaklar.

Share: