Güney Afrikalı liderler Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde aynı araya geliyor

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin (KDC) başkenti Kinsaşa 17-18 Ağustos’ta Cenup Afrika Kalkınma Topluluğu’nun (SADC) “42. Liderler Zirvesi”hangi eş sahipliği yapacak.

KDC Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Kinsaşa’da mevcut Umum Sarayı Kurultay Merkezinde düzenlenecek toplantıya SADC’ye organ bütün ülkelerin oran başkanlarının beraberinde Esvatini Kralı 3. Mswati ve bir nice dal dozaj yöneticinin katılacağı bildirildi.

Açıklamada, SADC üyesi ülkelerin ilişkin bakanlıklarının zirve öncesinde Kinsaşa’da bire bir araya gelerek bütün hazırlıkları tamamladığı bilgisi paylaşıldı.

SADC Dönme Başkanı ve KDC Cumhur Reisi Felix Tshisekedi’nin himayesinde gerçekleşecek toplantıda, ilkin bölge ekonomisini aksi etkileyen Ruanda ile KDC arasındaki kriz tutmak üzere tarıma dayalı endüstri, madenlerin zenginleştirilmesi, bölgede sanayinin heveslendirme edilmesi kabil konular gündemde olacak.

SADC 2021’deki “41. Liderler Zirvesinde” organ ülkelerin eş eylem planı “tarımsal endüstri, deva endüstrisi ve madencilik endüstrisinin gelişimine katkı sunmak” olarak hedeflenmişti.

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu

Merkezi Botsvana’nın başkenti Gaborone’de mevcut SADC, 1992’de Namibya’da 9 Güney Afrika ülkesinin aralarında düzenlilik ve iktisat alanlarında gelişim birliğini keşfetmek üzere benzeri araya gelmesiyle kuruldu.

Angola, Botsvana, KDC, Lesoto, Madagaskar, Malavi, Mauritius, Mozambik, Namibya, Cenup Afrika, Svaziland, Seyşeller, Tanzanya, Komorlar, Zambiya ve Zimbabve’nin oluşturduğu birliğin 16 üyesi bulunuyor.

Share: