Hatay’da yavru kaplumbağalar Akdeniz’in semavi sularına kavuştu

Hatay’da çocuk kaplumbağalar Akdeniz’in gökçe sularına kavuştu

HATAY – Bahir kaplumbağaların kebir tenasül alanlarından Hatay’ın Samandağ ilçesi sahilinde, yumurtalarından çıkan yavrular, sabahın er saatlerinde uzmanların ve fahri öğrencilerin açtığı yuvalarından çıkıp Akdeniz’in mavi sularıyla buluştu.

Huy Esirgeme ve Milli Parklar 7’nci Nahiye Hatay ofis Müdürlüğü ve Samandağ Belde Dulda ve Turizm Derneği marifetiyle korumaya alınan ‘carretta caretta’ ve ‘chelonia mydas’ yerine bilinen yeşil deniz kaplumbağalarının yavruları, yumurtalarından daha çok. Ağustos ayının başından itibaren çıkmaya başlayan bala kaplumbağaların denize anlayış serüvenleri, ilkgüz ayının sonuna kadar sürecek.

Deniz kaplumbağalarının Türkiye’deki 6 analıkızlı kumsalından biri olan Samandağ sahillerinde minik yavruların çokça gelişmemiş süren yumurtadan çıkıp denize kavuşmaları fahri öğrencilerinin, uzmanların gözetiminde yuva açılışına haddinden fazla sayıda vatandaş katıldı.

Sivas Cumhuriyet Altını Üniversitesi Suşehri Timur Karabal Iz Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bektaş Sönmez, “Bahir kaplumbağaları ‘chelonia mydas’ ve ‘carretta caretta’ düz himaye çalışmaları mayıs ayında başladı ve günümüze büyüklüğünde iki bine andıran yuva kaydımız var. Şuana kadar iki bin yuvanın 400 tanesinden yuva çıkışı gerçekleşti. Kararlama şuana kadar 30 ila 35 bin arası yavruyu denize gitmesini sağladık. Sezon böylelikle ise bu iki bin yuvadan 100 ila 120 bin arası yavrunun denize gitmesini sağlamış olacağız” dedi.

Samandağ kumsalını ince yıllardır izlem ve izlediklerini belirten Sönmez, “Burada yuvalama alanında deniz kaplumbağalarını hayatını karşıt etkileyen bazen faktörler var. Sonuç dönemler de analıkızlı için sâdır mefret kaplumbağalarına sokak köpeklerinin kötülük vermesi çocuk çıkışlarında ise çocuk kaplumbağalarının denize gitmesini kırıcı ışık kirliliği ve kumsaldaki çöplerin temizlenmesine rağmen çöplerin oluşmasını sayabiliriz” diye niteleyerek konuştu.

Share: