Ilgaz Dağı ağustosta ilkbaharı yaşıyor

Kış aylarında kayakseverlerin gözdesi olan Ilgaz Dağı, ağustos ayında ilkbaharı yaşıyor.

Günindi Karadeniz’in genişlik erdemli dağlarından Ilgaz, herhangi bir mevsim ziyaretçilerine ayrı güzellikler sunuyor.

Kastamonu ile Çankırı beyninde mevcut ve yılın az daha yarısını kar altında nâkil Ilgaz Dağı, kışın temiz görüntüsü ile literatür üstelik yeşil örtüsüyle ziyaretçilerini karşılıyor.

Havaların ısınmasına bağlı yerine beyin yavaş yavaş zirveye akilane çekildiği Ilgaz’ın faziletli kesimlerini ziyaret edenler yaylalarda rengarenk çiçekler, kelebekler, buz üzere cari sular, yemyeşil benzeri huy bulabiliyor.

Karaçam, sarıçam ve köknar ağaçları ile faziletkâr kesimlerde çayırlıkların rahat olduğu Ilgaz Dağı’nda kocaoğlan, aldanmaz, tilki, geyik, karaca ve yaban domuzu üzere 30 civarında toy hayvanın yaşadığı biliniyor.

Bölgede sıkça kamp işleyen Mehmet Çufadaroğlu, AA muhabirine, acilen seçme hafta sonu Ilgaz Dağı’na geldiğini söyledi.

Bölgenin çok güzel olduğunu belirten Çufadaroğlu, “Buranın nazirsiz doğası, manzarası, yeşili çok iyice. Buraya herhangi bir hafta sonu geliyorum, çadırımı kuruyorum. Çok güzelce benzeri manzarası var. Misilsiz çiçekleri var, herkesin gelmesini kaynak ediyorum.” dedi.

Ilgaz’ın havasının haddinden fazla rahatlatıcı olduğunu anlatan Çufadaroğlu, “İnsanların çokları yaz tatilinde yaka beldelerine gidiyor. Site merkezinde hava sıcaklığı yeri geliyor 40 dereceyi buluyor. O sıcaktan uzaklaşıp Ilgaz Dağı’nın zirvesine geliyorum. Burada albeni sıcaklığı 20 derece civarında. Yeşillik arasında serinlikte tatilimi yapıyorum.” diye konuştu.

“Bura şu anda bir nebatat bahçesi”

Natür fotoğrafçısı Cebrail Batur ise Ilgaz’ın çok özel aynı yapıya cemaat olduğunu dile getirdi.

Dağın çokça sayıda bitki ve aşılanmamış hayvanına ocak sahipliği yaptığını vurgulayan Bahadır şunları kaydetti:

“Buraya ayrımsız zehir almak hatalı olur. Bura şu anda ayrımsız nebatat bahçesi. Bastığımız seçkin adımda Ilgaz’ın ve Türkiye’nin endemik bitkilerinden biriyle karşılaşıyoruz. Bizim ismini bilmediğimiz nice çiçekler var burada. Tabiat fotoğrafçılarının burada çekebilecekleri haddinden fazla hususi çiçekler var. Ilgaz karanfili yalnız burada komütatör. Ilgaz gelinciği buraya özgüdür. Birçok yerde ağız ağıza saydam bire bir gusto hakimken Ilgaz’a ilkbahar yıpranmamış geliyor, çiçekler kullanılmamış açıyor. Çok sayıda karışık hayvanı bulunuyor. Huy fotoğrafçıları üzere arz ideal mevsimde ve yeryüzü mefkûre yerdeyiz.”

Dağda montla gezdiklerine bel eden Keleş, “Şu anda üzerimizde montlar var. 40 derecelik sivri sıcaklarda insanlara ‘Dışarı çıkmayın’ diyerek tembihler yapılıyor. Tığ şu anda Ilgaz’ın zirvesinde 20 basamak sıcaklıkta üşüyoruz. Buradaki bu iyicene, akman gelgel ve bu emniyetsiz görüntü insanları buraya çekiyor.” ifadesini kullandı.



Share: