İlk öğün ekimi yapılan kuru bezelyenin hasadı yapıldı

Türkiye’nin büyük ekincilik merkezlerinden biri olan Yozgat’ta ilk kez deneyim ekimi yapılan zayıf bezelyenin hasadı yapıldı.

Yozgat’ta Nisan ve Mayıs aylarında ekimi yapılan Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Adana Şarki Akdeniz Tarımsal Araştırı Enstitüsünce geliştirilerek tescillenen Deren ve Irmak isimli arık bezelyelerin hasadı yapıldı. Arık bezelye hasadı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personeli ve çiftçiler eliyle yapıldı.

Hasat sonrası açıklamalarda mevcut Ekincilik ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, Yozgat’ın baklagil üretiminde evvel sıralarda meydan aldığını söyleyerek, verimi çoğaltmak için çiftçilere yönelik demonstrasyon faaliyetleri yürüttüklerini rapor etti.

Ekincilik ve Orman Bakanlığına ilişkin Adana Gün Doğusu Akdeniz Zirai Araştırı Enstitüsü eliyle geliştirilen Deren ve Irmak isimli 2 sayı zayıf bezelye çeşidinin hasadını yaptıklarını bile tamlayan Özkaya, “Yaptığımız bu ekimlerle cılız bezelye çeşitlerinin ilimiz ekolojik şartlarında kuru ve kirli kendisine hulul, evolüsyon ve verim durumlarını gözlemleyerek anahtar altına aldık. Gördük kim bu kuru bezelye çeşitleri, ilimiz şartlarında ark namına erken ekildiği ve bereketli yağış aldığı takdirde yetişebilmektedir. Yapışkan şartlarda ise bitki gelişimi, boylanması, bakla bağlaması ve verimi elan gani olmaktadır. Hasadı ise Ağustos ayında yapılabilmektedir. Hasat biçerdöverle yapılabildiği gibi ilimizde genelde yasmık hasadında olduğu kabil bezelye ilk çiftçilerimizin mastar dediği tablalı çayır biçme makinası ile biçilmekte elan sonra ise patoslanabilmektedir. Bu ürünün antlaşma zarfında yaygınlaşacağı ve dolgunca aynı pazarının olacağını düşünmekteyiz. Alım Satım ve mir şartlarını ayarladıkları takdirde çiftçilerimize alelhusus iz şartlarda kaynak ediyoruz. İlimiz üzere alternatif bir baklagil ürünüdür” dedi.

Yeni geliştiren sıska bezelyede himaye ve nakliye sorunlarının olmadığını da vurgulayan Özkaya, “Tarlada nohut ve mercimekte olduğu üzere pir kurutulduktan sonraları biçilerek hasat edilmekte ve ark namına depolanmaktadır. Bu nitelik hem işçilikten hem nakliyesinde hem birlikte vikaye ve depolanmasında çok şanlı avantajlar sağlamaktadır” şeklinde konuştu. – YOZGAT

Share: