Kavurucu sıcakta ekmeklerini taştan çıkarıyorlar

Muş’un Sisli ilçesinde toprak altından barbar yollarla çıkardıkları kayaları balyoz ve murç yardımıyla kırarak şekillendiren taş ocağı işçileri, kavurucu sıcakta ekmeklerini kazanıyor.

Dumanlı ilçesine sadık Mollakent köyünde 12 yıldır kurduğu işletmede, taşlara model vererek yer ülke ve ilçelere gönderen Feda Yılmayan, günün önce ışıklarıyla işçilerle birlikte taş ocağının yolunu tutuyor. Volkanik patlama sonucu oluşan ve ‘Kevke’ adı verilen taşları kavurucu sıcağa rağmen arazi altından çıkararak balyoz ve murç yardımıyla parçalayan işçiler, ekmeklerini kazanıyor. Çıkardıkları taşları traktöre yükleyerek atölyeye haiz işçiler, burada hat verdikleri taşları aile, cami, çeşme, çukur ve çatı yapımında kullanılmak için amade ayla getiriyor. 8 saat boyunca gün altında müteharrik beher işçi günde 10 ile 15 litre ortada su tüketiyor.

“Ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz”

Günün evvel ışıklarıyla taş ocağına gelerek çalışmaya başladıklarını anlatan taş ocağı çalışanlarından Salih İnci, 8 saat gündüz altında çalıştıklarını ve ekmeklerini taştan çıkardıklarını söyledi. Gelgel sıcaklığının 37 evre olduğunu kaydeden İnci, “Günde 10 litre akarsu içiyoruz. 6 ay burada çalışıyoruz, 6 ayda şita olduğu üzere zamanımızı evde geçiriyoruz. İlkel yöntemlerle taş çıkarıyoruz. Burada kırdığımız taşları traktöre yükleyip atölyeye götürüyoruz. Taşları makinelerle biçip, form veriyoruz. Taşlardan hece taşı, ofis, kânunusani, barbekü, bahçe duvarı yapılıyor. Bu ahcar yazın serin, kışın ise hamam miktar. Avantajı bu. Nahiye halkı kısık olarak bu taşı kullanıyor. İki yaşama günde 150 taş çıkartıyoruz” dedi.

“Günde 10-15 litre akarsu içiyoruz”

İşçilerden Halit Turpan üstelik, ocakta kırdıkları taşları atölyeye götürdüklerini aktararak, “Taşlara desen veriyoruz. Edebiyat taş çıkarıyoruz, kışın de hayvanlara bakıyoruz. Hava ısıdam. Günde 10-15 litre su içiyoruz. Ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz” ifadelerini kullandı.

“200 yıldır bu taşlardan ev yapıyorlar”

12 yıldır taş ocağı işi yaptığını belirten pres sahibi Feda Yılmaz ise “Taş ocağından ekibimizle taş çıkarıyoruz. Taşları ocaktan buraya getirip işliyoruz. Taşları Muş, Sisli çevresi, Bitlis, Diyarbakır, Malatya ve Bursa civarına gönderiyoruz. Havale gövde taşları çıkarıp gönderiyoruz. Bu taş kevke taşı. Mollakent köyü kırsalından çıkan ayrımsız taş türü. Burada 6 hayat çalışıyoruz. 200 yıldır bu taşlardan familya yapıyorlar. Tarihi sıradan çarkıt olan tıpkısı taş” diye niteleyerek konuştu. – MUŞ



Share: