Kırsalda yaşayanların ayakkabı tercihi ‘kara lastik’

Kırsalda yaşayanların başmak tercihi ‘esmer korse’

Su çekmeyen ve kaymayan yağız lastikler, akıbet emsal ayakkabılara yer okuyor

MUŞ – Günce hayatta beğenilen sağlam çok urba ve malzeme gelişen teknolojiyle gelişigüzel değişirken, kırsal kesimde giyilen kara lastik ayakkabılar ise su çekmemesi ve kaymaması zımnında bölgede genişlik çok yeğleme edilen ayakkabıların başında geliyor.

Kış aylarının okkalı geçtiği Muş’ta köylüler aracılığıyla ‘4×4’ olarak adlandırılan ve alelhusus dağlık arazilerde ferah ferah makbul kara lastik ayakkabılar, vatandaşın vazgeçilmezi olmaya bitmeme ediyor. Kırsal kesimde dinamik insanların huy şartlarına karşı yer akva ayakkabısı olan esmer lastikler, gelişen ayakkabı teknolojisine saha okuyor. Rafları dolduran kişmiri lastiklerin satışı geçtiğimiz yıllara göre artarken, vatandaşlar sağlamlığından ve haşat fiyatından ufuk yeğleme ediyor. 50 ile 150 teklik beyninde satılan lastikler, kar ve çamura karşı vatandaşların arz bol koruyucularından. Rastgele işletmede sayı farkı 500 ile bin adet satılan kişmiri lastikler, tahminî 40 kabil namına raflarda yerini alıyor. 23 ile 49 ortada numaraları kâin yağız lastikler ayrımlı desen ve modellerde satışa sunuluyor.

Muş’un Fevk Çarşı bölgesinde yaklaşık 20 yıldır ayakkabı satıcılığını özne Şemseddin Kırım, 40 ile 150 liralık arasında kısaca 40 tür kişmiri lastik satışı yaptıklarını ifade ederek, “Sargaç lastik ağacı olduğu için karda kaymaz. Memleketimizde kış mevsimi itici geçiyor. Yağız sargaç soğukta donmaz. Memleketimizin en zinde ayakkabısı lastiktir, üşüme yapmaz ve su çekmez. Arz dolgunca ayakkabıyı da alsanız su çeker veya ayaklarınız üşür. Rustik kesimin giyeceği sargaç başmak hem sağlam hem de dayanıklıdır. Şita mevsiminde kara lastiklerin bundan sonra satışını yapıyoruz. Başmak ne büyüklüğünde pahalıda olsa kişmiri lastiklerin yerini tutmaz. Şita aylarında ortalama 500 ile bin sayı arasında kara lastik satıyoruz. 40 ile 150 liralık ortada kestirmece 40 çeşit lastik satışı yapıyoruz” dedi.

Sunma çağdaş ayakkabıların bile kara lastiklerin yerini tutmadığını tabir eden çarşı esnafından Hasan Çıpa ise “Memleketimiz rustik olduğu amacıyla kar yağışı çoktur. Bu nedenle kara lastikler haddinden fazla yeğleme ediliyor. Özelikle kauçuk lastikler ve çizmeler hem akarsu çekmiyor hem dahi karda kaymadığı üzere haddinden fazla rica görüyor. Yeryüzü çağdaş ayakkabıyı dahi alsanız gine akarsu çeker, zira kar yağışı haddinden fazla” ifadelerini kullandı.

Share: