Marmara Gölü kurudu, göçmen kuşlar rotayı Sülüklü Göl’e çevirdi

Endemik bitey, kendine özgü fiziksel yapısıyla misilsiz güzellikleri barındıran Spil Dağı Milli Parkı sınırlarından kuş türleriyle ilgilendiren bakir tıpkısı iş başladı. Ormanlık alan, orman içi meydanlık alan ve sulak kayran tevessül etmek üzere 3 farklı habitatta toprak çalışmaları yapılırken bölgedeki Sülüklü Göl’ün Marmara Gölü’nün kurumasının arkası sıra muhacir kuşlarına eş sahipliği yapmaya başladığı ve tür sayısının anbean artmasının beklendiği bildirildi.

“3 FARKLI HABİTATTA ÇALIŞMA YAPILDI”

Manisa Çap Bayar Üniversitesi Selen Bilimleri Enstitüsü Hayvanlar Anabilim Dalı Erdemli Lisans öğrencisi olan Dirim Bilimci-Kuş Bilimci Mahsun Çağlayan, “Manisa Spil Dağı Milli Parkı sınırları içerisinde 2020 yılında ilkbahar ve güzün 2 farklı araştırı projesi gerçekleştirdik. Bu çalışmalarda ilkbaharda 72 çeşit, güzün ise 75 tür tayin ettik alanda. Alandaki ormanlık düz, orman içi meydanlık düz ve sulak alan almak için 3 farklı habitatta yer çalışmaları yaptık. Alandaki değişimleri, kuşlar ve biyoçeşitlilik üzere ters olan tüm faktör ve faktörleri, bire bir zamanda türlerin fert sayılarını ve alandaki zenginliği, çeşitliliği ölçüyoruz. 2023 yılında de ayrımsız almanak proje planladık ve ilk yerey çalışmalarını başlattık. Bu yerey çalışmalarında Tabiat Himaye Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, Spil Dağı Milli Otopark Müdürlüğü ve Manisa Şube Müdürlüğü ile birlikte işbirliği içindeyiz. Alana ulaşmada kurumların bize haddinden fazla çok desteği oluyor. Tığ da bu edindiğimiz verilerin paylaşımını ve sunumunu kurumlara yapıyoruz.” dedi.

“KUŞLAR GENIŞLIK YAKIN SULAK ALANLARAL KAYACAK”

Sülüklü Göl’bile boz balıkçıl tespit ettiklerini kaydeden Çağlar, “Yaptığımız icraat neticesinde Sülüklü Göl’bile gri balıkçıl tespit etmiştik. Burada gri balıkçıl olmasının yeryüzü nazik nedenlerinden biri Gediz Nehrinin buraya kuş uçumu mesafesiyle çok andıran olması. Bir zamanda yukarıda üstünlük gradenti dediğimiz bin metrenin üstü ve bin metrenin altında belirleme ettiğimiz enva var. Aynı şekilde yer nazik delicesine türlerinden değerli şahin bulunmakta. Bu alanda ötücü türlerin çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni dahi ormanlık ve çalılık alanların fazla olması. Marmara Gölü detaylı yıllar süresince oluşturduğu ekosistemi maatteessüf kaybetti. O alanı tekrar elde etmek durumundayız. Lazım çalışmaların yapılacağına eminim. O alandaki türlerin habitatını kaybetmesinden kıran kuşların yer yakın sulak alanlara kayacağını düşünüyoruz. Bu alanda kuş popülasyonunun yoğunluğunun daha üstelik artacağını düşünüyoruz. Sülüklü Göl bu anlamda ferah ayrımsız gizil barındırıyor. Bu alan aslında yapmış olduğumuz icraat neticesinde kuş çeşitliliğinin zengin olduğu aynı düzlük. Bu düz aynı zamanda kuş uçumu mesafesinde çokça yakın aynı alan. Bu alanı kuşlar açısından haddinden fazla bereketli ayrımsız ziyaretçi konumunda olacağını düşünüyorum. Sülüklü Göl ayrımsız zamanda Manisa ili içindeki Marmara Gölü ile gelişigüzel katıksız birkaç sulak alandan biri. Bu anlamda dahi haddinden fazla büyük ehemmiyet sunu etmekte.” diye niteleyerek konuştu.

“BİYOÇEŞİTLİLİK BİLEŞENLERİNİ ÖLÇMÜŞ OLUYORUZ”

Gerçekleştirdikleri sonuç proje üzerine üstelik mütekellim Edvar şunları söyledi: “Sonuç projemizde Spil Dağının tamamında alfa, beta, gama çeşitlilik koyulmak üzere biyoçeşitlilik bileşenlerini ölçmüş bulunuyoruz. Masun ve korunmayan alanların biyoçeşitlilik ölçümlerini yapacağız. Aynı şekilde ekincilik alanlarındaki çeşitliliği üstelik bu anlamda ortaya koymuş olacağız.”

Share: