Muğla’nın akarsu şeş kültürel mirası aktarılma yüzüne çıkarılıyor

Muğla’nın akarsu altı kültürel mirasının ortaya çıkarılarak turizme kazandırılması için düzentileme yürütülüyor.

Vali Orhan Semiz, akarsu şeş hafriyat çalışmalarını yerinde inceleyerek, Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Harun Özdaş’tan hikmet aldı.

Besili, geçmiş olarak Tunç Çağı seramik im topluluğunun çıkarıldığı hafriyat alanını musahabe etti.

Anadolu’daki sunu çarkıt liman kalıntısı olduğu belirlenen alanda, milattan ilk 2 binin ilk yarısına tarihlendirilen buluntular ortada mahruti cilt ve fincanlar, tezgah ve sağlama ağırlıkları, halk baltaları, pithoslar ve çömlekler meydan alıyor.

Daha sonra Akdeniz’de kazısı yapılan milattan geçmiş 7. yüzyıl sonu Arkaik zaman batığının akarsu şeş kazı alanına güzeşte Vali Orhan Yağlı ve beraberindeki heyete, batık alanındaki buluntular anlatıldı.

Özdaş, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca desteklenen, Mavi Miras Projesi kapsamında keşfedilen ve bölge tarihine önemli veriler sunacak olan su altı kazılarının üç ayrımlı batmış üzerinde yürütüldüğünü söyledi.

Su altı kazısında geçer maharet takım ve yazılımlar üzerine hikmet aktaran Özdaş, Osmanlı dönemi batığı hakkında yaptığı sunumda, bunun 18. yüzyıl cidal gemisine ilişkin olduğunun düşünüldüğünü, buluntular arasında haddinden fazla sayıda askeri cephane ile personelin kullandığı pipo ve geminin mutfağına ilgili kapların yer aldığını anlatım etti.

Özdaş, yapılan ustalık incelemeyle, geminin bire bir mücadele sonrasında kıyıya sürüklenerek karaya oturduğu ve battığının anlaşıldığını kaydetti.

Gödeş ise Ege ile Akdeniz’in buluştuğu Muğla’nın, ayrımlı kültürlerin ve deniz tecim rotalarının kesişme noktasında olduğunu, dört yanından sıra fışkıran kentte su altı hafriyat çalışmalarının üstelik yürütüldüğünü söyledi.

Muğla’nın dünyanın yeryüzü mehabetli su şeş arkeoloji müzelerinden Bodrum Su Şeş Kazı Bilimi Müzesine ocak sahipliği yaptığını hatırlatan Yağlı, su şeş kazıları ve yıpranmamış keşiflerle kentin, akarsu altı arkeolojisinin başkenti olma amacında tehlikesiz adımlarla ilerlediğini dile getirdi.

????????

Share: