Nazır Aristokrat Akreditasyon ve Bindi AFAD Gönüllüleri Şehadetname Teyit Töreni’nde konuştu Açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, “Türkiye bugün afetlerle mücadelede ve ayrıksı konularda 23 yıl esbak Türkiye değildir. Kıyamet üstüne yerimizde saymadık, bambaşka boyuta geldik.” dedi.

Nazır Soylu, Facia ve Ivedili Format Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) Yeşilköy’birlikte düzenlenen “Akreditasyon ve Bindi AFAD Gönüllüleri Şehadetname Konfirmasyon Töreni”ne katıldı.

İstiklal Marşı ve ihtiram duruşu ile başlayan programda “Depremin İlk 6 Saati” ünlü güdük film izletildi.

Icra Vekili Aristokrat, programda yaptığı konuşmada 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde 18 bin 373 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak o çağ neler yaşadıklarını anlattı.

Eski başbakanlardan Tansu Çiller ile önceki Avcılar’a daha sonraları Yalova’ya geçtiklerini aktaran Soylu, insanların etrafta “Kimesne var mı?” diye bağırdığını, yerlerde binlerce cesedin bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin o gün yaşadığı biberli olaylardan öğüt çıkardığını dile getiren Soylu, facia öncesi, yadigâr ve sonrasında yapılacaklara dair eğitimlerin verildiğini, kentsel dönüşümlerin yapıldığını aktardı.

Aristokrat, sonuç 2,5 yılda Giresun Dereli’de baskın afeti, İzmir’birlikte hareket, Van Başkale’da hareket ve çığ felaketi, Rize ve Artvin’bile dominant, Antalya ve Muğla’bile orman yangınları kabil şişman afetlerin yaşandığını hatırlattı.

Dünyada ve Türkiye’dahi kıran yaşanması durumunun arttığına bel eden Aristokrat, bununla ilgilendiren çokça alçak çalışmalar yürüttüklerini belirterek şunları söyledi:

“23 sene önceki yüz yüze kaldığımız hikâye, bize doğrusu biberli ama çalıştırıcı oldu. Bunu zaman kapasitesini sonsuz yükselten tıpkısı tabloyla yüz yüze olduğumuzu ifham etmek istiyorum. Ne afetle hangi kalık görüyorsak, onu izafe etmek üzere iri gayret gösteriyoruz. AFAD mobilize uygulamamız var. Şayet enkazın altında birisi kalırsa ve bu uygulamayı indirmişse kontrol-kurtarma ekiplerimiz ona abat ayrımsız şekilde ulaşabilir. Yer Sarsıntısı olduğu andan itibaren, evden elbette çıkacağı ve hangi kavuşum alanına gidebileceğini gösteriyor. Kerem Rey Sistemi, Mağrip Karadeniz’üstelik Bakanlığımız, Hava Bilgisi, AFAD uyardığı amacıyla insanlar tedarik aldılar. Selden yağlık birey kaybımız olmadı. Hemen selden yağlık olmadı amma 2 can kaybımız oldu. Maddesel kaybımız dahi bir geçmiş yağmura göre elan aşkın yağmasına karşın henüz az oldu.”

Aristokrat, alınan bazen tedbirlere de değinerek ” İstanbul’bile 1300 meslek yapıldı ve bunların birçoğu eskimemiş yapıldı, çokları hareket güçlendirilmesi içeresinde oldu. Binlerce amme binası yenilendi. Tespit edilen hele deprem çabucak yadımlama olabileceği tehlikesi haiz binaların nazik benzeri bölümü tahliye edildi ve yıkıldı. Ama bu tespitler hala bitmeme etmektedir.” dedi.

Türkiye’nin kıran yönetiminde AFAD gibi ayrımsız kurumu kurduğunu, yetenek ve eksperlik oluşturduğunu anlatım eden Soylu, kıran yönetimine karşı önemli planlar yapılarak acul ve çalışkan müdahale kapasitesi oluşturularak Türkiye’nin kıyamet yönetiminde dünyadaki en muvaffakiyetli ülkelerden biri haline geldiğini anlattı.

Aristokrat, Türkiye’nin, dünyanın en güzelce ama bire bir zamanda facia riski genişlik erdemli topraklarında bulunduğuna, tropikal fırtınalar ve faal volkanlar dışında acun genelinde tanıdık 31 zümre katıksız afetin az daha tamamına alın risk altında olduğuna dikkati çekti.

2021 yılında kısaca 300 fırtına yaşandığını, 2019’üstelik hortum afeti sayısının ilk defa 20’nin üzerine çıktığını, 2020 ve 2021’üstelik eski 10 yılın bütün sayısı kadar 10 kum fırtınası yaşandığını, 2020’birlikte 13 çığ, 2019’üstelik 30’un üzerinde kayşa kaydedildiğini anlatan Soylu şöyle bitmeme etti:

“Türkiye zaman afetlerle mücadelede ve özge konularda 23 yıl eski Türkiye değildir. Kıyamet üzerine yerimizde saymadık, bambaşka boyuta geldik. Almanya’daki Ruhr Üniversitesinin hazırladığı acun riziko raporuna göre, Türkiye’nin katıksız afetlere maruz kalma seviyesi 11,81’den 12.57’ye yükselmiştir. Yani katıksız afete maruz kalma riskimiz yükseldi. Buna bedel ülkemizin tabii afetlerle başa balkon ve facia sonrasında ahenk sağlama kapasitesini tabir fail ‘Güvenlik Açığı’ başlığında Türkiye’nin oranı 45,57’den 40,65’e düştü, yani mutedil seviyeden düşük seviyeye indi.”

Bakan Soylu, ekimde millî ve arsıulusal çapta çokça balaban bire bir manevra gerçekleştirileceğini bildirdi.

Soylu, beklenen tıpkı depreme hazırlık üstüne şu önerilerde bulundu:

“Tığ depremi unutabiliriz ama yer sarsıntısı bizi unutmaz. Bütün bilimsel veriler, andıran nazik tıpkı depremi işaret ediyor. Binalarımızın berklik durumuna iyimser bakmayalım, oluruna bırakmayalım. Öz tatbikatlarımızı yapalım. Çök-alengir-tutun üç koca avlu kurtarıcı öge. Depremin önceki 3 saatinde arabalarımızdan ve telefon hatlarından uzak duralım, genel ağ üzerinden haberleşelim.”

İstanbul Valisi Ulvi Yerlikaya üstelik konuşmasına, 17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenlere Allah’tan yağmur dileyerek başladı.

Eşsiz konumu ve varlıklı kültürel mirasıyla kadim İstanbul’un ayrımsız acun metropolü olduğunu ancak bu kenti bekleyen riskler da olduğuna bel fail Yerlikaya, “Canlı fay hattı üstünde yükselen şehrimiz 17 milyonu aşkın faal nüfusuyla her an sarsıntı riskiyle çöz içe. İstanbul’un yaşayabileceği muhtemel başka riskler arasında gösterişli yağışlar, cuşuhuruş, hızlı kentleşme, düzensiz kafile, sanayi ve bahir kazalarına mecbur afat de var. 5,8’lik Silivri depremi bizler için benzeri milattır. Afetlere tedarik yılı kapsamında dayanıklı çokça yetişek, manevra ve lansman programları gerçekleştirdik.” diye konuştu.

Yerlikaya, depreme karşı uygun ve çevrim içi eğitimler verildiğini, 5 bin 334 tatbikat yapıldığını söyledi.

AFAD Başkanı Yunus Sezer ise gönüllülere yönelik sertifika programı hakkında bilgi vererek “Akredite ettiğimiz kol sayısı 59’a ve organ sayısı 1580’e ulaşıyor. Eğitimine bitmeme fail ve şehadetname almaya doğruluk kazanan kol sayımız şu anda 47. Bire Bir zamanda bizim amacıyla haddinden fazla koca olan AFAD gönüllülerimizle ilişik zaman İstanbul’un 23 ilçesinden 507 gönüllümüzün etiket kartını vereceğiz, onlar dahi bizim ekibimize dahil oluyorlar.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların peşi sıra AFAD gönüllüleri Aristokrat’nun elinden sertifikalarını aldı.



Share: