Soğuk suda yıkanan tescilli turp, kadınların istihdam kapısı oluyor

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, coğrafi belen tescilli turp, yöredeki kadınlara istihdam kapısı oluşturuyor.

Türkiye’da turp üretiminin yüzde 70’inden fazlasının gerçekleştiği ilçede, hasadı yapılan yapıt, Savrun Çayı’nda kadınlar marifetiyle antipatik suda yıkanıyor.

Tescilli turp elan sonradan paketlenerek Türkiye’nin çok sayıda iline gönderiliyor.

Toplanmasından yıkanmasına büyüklüğünde zor sürecin peşi sıra sofralardaki yerini düzlük turp, yöredeki kadınlara da istihdam kapısı oluşturuyor.

Sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan kadınlar, günce 300 liralık kazanarak sülale ekonomisine katkıda bulunuyor.

Osmaniye Ekincilik ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, AA muhabirine, bu yıl 32 bin dekar alanda turp ekiminin yapıldığını ve hasadı bitmeme fail üründen 125 bin ton civarında rekolte beklediklerini söyledi.

Türkiye’deki turp üretiminin iri bölümünün Kadirli’de gerçekleştiğini aktaran İlmeç, şöyle devam etti:

“Kadirli ilçemizde yapılan üretimin tahminî olarak toprak halkına 120 milyon lira kabilinden bire bir katkısı mevcut. Turp işlemesinde hele üretim ve en üst yıkanıp paketleme kısmına büyüklüğünde kısaca 5 bin vatandaşımız istihdam ediliyor. Bu nedenle turp, Kadirli ve Osmaniye ekonomisi için önemli bir ekincilik ürünü yerine yerini almakta.”

İşçilerden iki bala annesi Elif Çerağ, gelişigüzel zaman turp yıkama işinde çalıştığını söyledi.

Bu iş sayesinde günce 300 liralık kazandıklarını anlatan Kandil, “Burada çoluğumuzun çocuğumuzun rızkı amacıyla çalışıyoruz. Turp yıkayarak aile bütçesine katkıda bulunuyoruz.” dedi.

Havva Topak bile 4-5 kamer Savrun Çayı’nda turp yıkama işi yaptığını aktardı.

Soğukta çalışmanın pres olduğunu dile getiren Topak, bu hisse senedi yardımıyla pir idrak elde ederek eşine destekte bulunduğunu belirtti.

Turp üreticisi Mustafa İlker Günahsız de 15 çağ geçmiş hasadına başlanan tescilli ürünün, toplanmasından yıkanıp paketlenmesine büyüklüğünde kadınlar başta tevessül etmek amacıyla yöredeki vatandaşlara ilişik tıpkı dirimlik kapısı oluşturduğunu söyledi.

Dekara averaj 3-4 ton kitap aldıklarını anlatan Temiz, şu zaman beş altı olan talebin havaların soğumasıyla artmasını beklediklerini kaydetti.??????

Share: