“Taydaş zorbalığı işleyen öğrencilere sıkı işlemi caydırıcı olacak”

Milli Eğitim Bilimi Bakanlığı, Lise Kurumları Yönetmeliği’ni güncelledi. Buna bakarak liselerde “boydaş zorbalığı” yapanlar düzen bağı kuruluna atıf edilecek.  Akran zorbalığı fail öğrencilere disiplin işleminin uygulanacak olmasının caydırıcı olabileceğini belirten Öğr. Gör. Zeynep Zeynel Bingöl, yönetmelikteki güncellemenin koca bir kadem olduğunu kaydetti.

İstanbul Şehir Üniversitesi Yavru Gelişimi bölümü akademisyeni Öğr. Gör. Zeynep Zeynel Bingöl, zorbalığa uğrayan dallar kadar cebbar çocuklarla çalışmanın gerekliliğine ilgi çekti.

Ailelerin bu çocuklara müspet davranışlarla fiyaka benzeri olması ve ayrıksı çocuklara içtinap etmek ve empati kurabilmeyi öğretmesi gerektiğini belirten Öğr. Gör. Zeynep Zeynel Bingöl, “Şayet ayrıntılar merhametsizlik davranışında bulunuyorsa, bu davranışın nedenleri bereketli aynı şekilde anlaşılmalıdır. Aileler okulla bildirişim halinde olmalı, çocukla etkili iletişim kurmalı ve çocuktaki içtimai- birey ipuçlarını strateji etmeleri gerekmektedir. Bir zamanda aileler çocuklarının edisyon tıpkısı durumda kala lacerem davranması gerektiği üstüne çocuklarına destek sağlamalılar. Hem mağdur hem avcı çocuklar amacıyla makul ehlihibre desteği gereklidir” dedi.

“ZORBALIK DAVRANIŞI GÖRMEZDEN GELİNMEMELİ”

Taydaş zorbalığının, saldırganlığın tıpkı alt türü olsa da seçme kışkırtma olmadan gerçekleştiği üzere başka saldırganlık türlerinden ayrımlı yerine değerlenmesi gerektiğini belirten Öğr. Gör. Zeynep Zeynel Bingöl, bunun günümüzde stabil haddinden fazla okul ve mütenevvi kademelerde görülebildiğini belirterek şunları söyledi:

“Okul yönetimlerinin akran zorbalığı ile mücadelede muktezi yasaklayıcı çalışmaları yaparak müdahalelerde bulunması gerekmektedir. Milli Yetişek Bakanlığı ve Ocak ve Toplumsal Politikalar Bakanlığı yoluyla yapılan ve yapılacak olan icraat bu anlamda önem kazanmıştır. Öğretmenlerin öğrenciler ile deli dolu bildirişim kurması, sınıf içi etkinlikler düzenlemesi ve ceberut davranışlarını görmezden gelmemesi gerekmektedir. Böğür zorbalığı hem özne bala hem da maruz küsurat yavru açısından ayrımlı boyutlarda huysuz sonuçlar doğurmaktadır. Yönetmelikte yapılan başkalık ile böğür zorbalığı yapan öğrencilere disiplin işlemi uygulanması akran zorbalığıyla mücadele edebilmek için hem öğretmenler hem veliler hem bile öğrenciler açısından büyük ayrımsız kadem olmuştur.”

Share: