TMB Başkanı Aziz, Mahdut Dışı Üstencilik Hizmetleri Ödülleri Töreni’nde konuştu Açıklaması

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Muazzez, Ukrayna’nın halel olan altyapısının baştan inşası için Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın huzurunda, Lviv’birlikte Ticaret Bakanı Mehmet Muş vasıtasıyla imzalanan uyuşma zaptına ilgili, “Bu mazbata kapsamında TMB yerine danışmanlık firmalarımızla birlikte etken şan üstlenmeye hazırız.” dedi.

Ermiş, Reisicumhur Erdoğan’ın katılımıyla Sheraton Otel’bile düzenledikleri “Dar Dışı Üstencilik Hizmetleri Ödülleri Töreni”nde yaptığı konuşmada, elverişsiz dışı üstencilik projelerindeki almanak cirolarıyla “Dünyanın Genişlik Nazik 250 Müteahhidi Listesi”ne giren firmaların başarılarını tebrik etmek üzere benzeri araya gelindiğini söyledi.

Müteahhitlik sektörünün 1972 yılında başladığı az dışı faaliyetinde 2000’li yıllarda büyük tıpkısı geveze yaparak derhâl seçkin ülkede kamer celi baretlerle projeler üstlendiklerini belirten Aziz, Türk firmalarının, otoyollar ve havaalanlarından kongre merkezlerine, raylı sistemlerden endüstriyel tesislere büyüklüğünde hayata geçirdikleri çok türlü projelerle dünyada tıpkısı bellik haline geldiğini vurguladı.

Ermiş, Türkiye’dahi çalışkan şekilde muteber kamu-özel iş birliği ve yap-işlet-devret projelerinde oluşan tecrübeyle bir nice ülkede turizm, enerji, esenlik, erişim ve albeni yolu projelerinde çıktı hemen müteahhit yerine değil, yatırımcı ve işletmeci yerine de gösteriş aldıklarına dikkati çekerek, “Eklenmiş değeri faziletkâr projelerimizin ve ihracatımızın artırılması amacıyla ‘öncü kuvvetimiz’ teknik müşavirlik sektörümüzün Ticaret Bakanlığımızca sağlanan desteklerle güçlendirilmesinin önemini bu vesileyle ifşa etmek istiyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Üstencilik firmalarının elde ettikleri başarıların peşi sıra, almanak bakir proje hedefini kısa mehil için 30 bilyon dolar kendisine düzeltilmiş ettikleri bilgisini veren Ermiş, şöyle bitmeme etti:

“Hedefimizi orta önel amacıyla 50 bilyon dolar yerine koruduk ancak balaban umutlarla başladığımız 2022 yılında, henüz önce çeyrek çağ sona ermeden sâdır Rusya-Ukrayna Savaşı ile sarsıldık. Tabidir kim hepimiz yaşanan insanlık dramının tıpkı zaman önce sona ermesini diliyoruz. Üstencilik sektörümüz açısından dahi gerçekleştirdiğimiz projeler zarfında açık meydanlık lider Rusya ve sonuç yıllardaki payı anbean artan Ukrayna, bizlerin bile vazgeçemeyeceği ülkelerdir. Liderliğinizde devletimizin benimsediği dara politikasıyla attığı pozitif adımlar için üstelik hususi şükranlarımızı sunuyoruz. Geçtiğimiz hafta içre huzurunuzda, Ukrayna’nın fek olan altyapısının yeniden inşası üzere Lviv’bile Ticaret Bakanı’mız aracılığıyla imzalanan anlaşma zaptı kapsamında TMB yerine müşavirlik firmalarımızla gelişigüzel enerjik racon üstlenmeye hazırız.”

“Dar dışına Türk etkin götürmede sav yaşıyoruz”

Eren, akıbet yıllarda yurt dışına Türk çalışan götürmelerini zorlaştıran sorunlara de değinerek, “Bunlardan birincisi, elverişsiz dışında istihdam ettiğimiz işçilerin ücretlerinin aynı kısmının yahut tamamının Türkiye’deki ailelerine ödenmesi ve maalesef o şahıslar Türkiye’bile çalışıyormuş kadar algılanarak dirimsel vergisi gerçekleşme ettirilmesidir. Hazne ve Maliye Bakanlığımız bu konuyu akıbet aylarda gündemine alarak sıkıntılı dışında müteharrik işçilere gelir vergisi istisnası getirilmesi çalışmasını başlattılar. Mail ilgileri amacıyla müteşekkir olduğumuz Sayın Bakan’ımızdan nihai iyice haberi bekliyoruz.”

İşçi-işveren uyuşmazlıklarının bazı avukatlık büroları marifetiyle sömürme edilmesi dolayısıyla bile sorun yaşadıklarını bildiren Aziz, şu değerlendirmede bulundu:

“Dar dışındaki tıpkısı şantiyemizde çalışmış, işin bitmesi yahut gelişim değişikliği nedeniyle işverenden seçkin çeşit hakkını alıp müstelzim ibranameleri imzalayarak ayrılan işçileri bazen avukatlık büroları memleketlerinde yahut eskimemiş hisse senedi yerlerinde bularak, kendilerine bir tutar mal ödeyip vekaletname topluyor. Elan sonra çalışılmış büyüklük mevzuatı veya şartlarını ayn ardı ederek veya gizleyerek konuya bilge sıfır taşra mahkemelerinde şişko davalar açıyorlar. Serencam yıllarda bu garip tazminatlar arz büyük firmalarımızı dahi sarsacak boyutlara ulaştığı için maalesef firmalarımız Türk işçisi namına Uzak Maşrık ülkelerinden iştirakçi çalıştırmayı tercih etmek zorunda kaldılar. Üzülerek söylemeliyim kim çok henüz bir iki hisse senedi yaptığımız 2000’li yılların başlarında 90 bin olan Türk işçisi istihdam rakamımız, iş hacmimizin artmasına karşın 20 binlerin altına düşmüş bulunmaktadır.”

Aziz, Yargıtay’ın “açılan bu kalem davalarda çalışılan ülke mevzuatının dikkate alınması” yönünde benzeşim kararlara imza attığına dikkati çekerek, “Bunun konsept haline getirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun beraberinde Doğruluk Bakanlığımız dahi eksantrik ülkelerdeki işlerle ilişkin bu makule davalar için Ankara ve İstanbul’dahi ara sıra mahkemeleri ruh mahkemesi olarak belirler ve farklı mahkemelerde açılacak bu asıl davaların bu mahkemelere aktarılmasını sağlarsa konunun kesin aynı çözüme kavuşması, ilgilendiren ülkelerin mevzuatına hakim bu mahkemelerin verecekleri kararların adaletli olması sağlanacaktır. Başka ülkelerin imkanlarıyla 100 bin Türk çalışana elverişsiz dışında istihdam hedefimiz için gereğinin yapılması hususunda talimatınıza ihtiyaç duyduğumuzu takdirlerinize arz ediyorum.” dedi.

Share: