Yeryüzü Dağları Milli Parkında zipline heyecanı yaşanıyor

Yeryüzü Dağları Milli Parkında zipline heyecanı yaşanıyor

BARTIN – Bartın’ın Ulus ilçesinde Yeryüzü Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde meydan alan Üst Alpı Azimet Terasının bulunduğu bölgeye 500 metre uzunluğunda zipline tesisi kuruldu. Avrupa’dahi korunması müstelzim 100 orman ısıdam noktası zarfında düz düzlük Dünya Dağları Milli Parkındaki zipline tesisi doğaseverlerin yanında adrenalin tutkunlarına bile heyecan mahmul anlar yaşatıyor.

Bartın ile Kastamonu sınırları ortamında kâin ve 2000 yılında milli park yeri ilan edilen Yeryüzü Dağları Milli Parkı huy tutkunlarına birbirinden ayrımlı atmosferler sunuyor. Korumada rüçhan alanlardan biri adına belirlenen Milli Park Yeri, cemaat olduğu doğal ve kültürel değerler ile huy turizmi üstüne yapılan çalışmalarla Türkiye’nin geçmiş PAN Parks sertifikasına eş milli parkı oldu.

Avrupa’nın çokça özel 13 noktasından biri seçilen, tampon bölgesiyle birlikte toplamda 132.000 hektarlık benzeri alanı havi milli park, barındırdığı 129 kuş türüyle orman kuşları itibarıyla “Türkiye’nin Eke Kuş Alanları” listesinde meydan alıyor.

Milli Parktaki 1050 bitki çeşidinden 43 türün dünyada hemen park yeri sınırları içerisinde yaşadığı biliniyor. 71 farklı memeli ve sürüngen türünün yaşadığı tespit edilen milli park; vaşak, melez kedisi, akarsu samuru, bozayı ve ulugeyik üzere memeli türleriyle alay malay Türkiye’de yaşan 132 memeli türünün 30’a yakınına birlikte eş sahipliği yapıyor. Yeryüzü Dağları Milli Park Müdürlüğünce bölgede turizm potansiyelinin artırılmasına müteveccih çalışmalar çerçevesinde Bartın’ın Millet ilçesinde yapımı tamamlanan Üst Alpı Tutum Terasının bulunduğu alana kurulan zipline tesisi açılışı yapılarak hizmete başladı.

Bölgedeki ilk zipline tesisi olma özelliğini haiz ve 2 ayrı platformda toplanmış 500 metrelik hatta topluluk zipline tesisi adrenalin tutkunlarına çalkantı ve eğlence kırcı anlar sunuyor.

Zipline tesisinin tanım programına katılan Ulus Kaymakamı Mehmet Merbut Tığ doğaseverleri ve adrenalin tutkunlarını bölgeye çağırma ettiklerini belirterek, “Dünya Dağları Milli Parkımızın Budun’umuza kazandırmış olduğu Fevk Alpı durum terası ve zipline tesisimizi tanıtmak için buradayız. Bu zipline bölgedeki tek zipline olma özelliği taşıyor. Millet ilçemiz tabiat turizmi ile ön plana çıkan bir ilçemiz. Ulukaya Şelalesiz, Ağaköyü Ziyaretçi Merkezi, Uluyayla, Gezen Yaylası, Kadıharmanı Kokurdanı kadar hepimizin görmesi gereken natürel güzelliklere topluluk. Bu terası de onlardan birisi adına listemize ekledik. Bilcümle vatandaşlarımızın buraya gelmelerini diliyoruz. Emeği sabık herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Budun Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Uzun’dahi tesisin işletmesini üstlendiklerini anlatım yazar, “Bugün Üst Alpı Seyir Terası, haset kontak tatil yerleri ve zipline alanının tanıtımını yapıyoruz. Ulus Belediyesi namına bu alanın işletmesini biz üstlendik. Zaman burada misafirlerimize zipline ile kaymanın zevkini tattırdık. Burada yeniden ikramlarımızla güzelce tıpkısı ortamla buluşturduk. İnşallah burada bundan sonra daha pir şeyler olacak. Bizim Kavim’umuz biliyorsunuz tabiat turizmi ve eko turizmi açısından gelişmeye yer makul alanlardan birisi. Burada huy alanlarına, tabiat güzelliklerine yönelik Küre Dağları Milli Parkı’nın yatırımları var. Bizde Kavim Belediyesi olarak ilçemizde otel yatırımımızı gerçekleştirdik BAKKA desteği ile. Yine Aquapark ve yüzme havuzumuzu gerçekleştirdik. Tıpkı avantür park ve yanına atlama beygiri binme alanı tamamladık. Önümüzdeki ay orada at gezintilerini başlatacağız. Yeryüzü Dağları Fevk Alpı Seyir Terası, Ağaköyü Ziyaretçi Merkezi, Ulukaya ve Kemerli Mağarasındaki yatırımlarla bölgemize pespaye eko turizm ve natür turizmi anlamında koca yatırımlar yapıldı” ifadelerinde bulundu.

Dünya Dağları Milli Park Müdürü Yüksek Bozkurt ise bölgede zipline ile alay malay kayran aktivitelerinin bile yapılabildiğinin altını çizerek, “Dünya Dağları Milli Park Yeri sınırları içerisinde yaptığımız zipline 3 platformdan oluşmakta. Bu 3 platform 2 forma üzerinden yapıldı. İlk suret 260 metre uzunluğunda ikinci ayrıca 240 metre oluşmak amacıyla toplam 500 metre uzunluğunda tıpkısı zipline hattımız var. İnsanlar bağımlı adrenalin coşkusu yaşıyor burada. Birinci format kısaca 23 saniye, ikinci forma 21 saniye sürüyor. Gelen ziyaretçilerimiz az çok memnunlar. Bu alana mevrut ziyaretçilerimiz zipline dışında haset bağlanak kayran aktiviteleri üstelik yapabiliyorlar. 3 katlı tutum terasımızda 360 derecelik bire bir kayran görülebiliyor. Millet ilçesi dahil Drahna Vadisine kadar büyük bire bir alanı müşahede zevkini yaşayabilecekler. Aynı zamanda burada kamelyalarımız ve istirahat alanlarımız var” dedi.



Share: