Van marifet… Van Denizi Çiftteker Festivalinde 140 kilometre geride kaldı

Van Büyükşehir Belediyesi marifetiyle başlatılan 4. Van Denizi Bisiklet Festivali parçalanmamış hızıyla bitmeme ediyor. Festivalin dördüncü gününde 450 kilometrelik parkurun 140 kilometresini tümleç bisikletliler, Nemrut Krater Gölü’nü mülakat ederek alanda çöp topladı.

Van Gölü Havzası’nın değerlerinin yöre plana çıkartılması, gölün kirlenmesine ‘dur’ diyebilmek ve bölge dulda eylem planı ve uygulama programına ulama sunmak üzere Van Büyükşehir Belediyesi organizesinde, Van Gölü Aktivistleri ve belde belediyelerinin desteğiyle 14 Ağustos’ta başlatılan 4. Van Denizi Çiftteker Festivali devam ediyor. İran, İtalya, Almanya ile 81 ilden tahminî 250 sporcunun katıldığı festivalde bisikletliler Van Gölü çevresini kapsayan 450 kilometrelik parkurun 140 kilometresini geride bıraktı.

Her günü bire bir ilçede kamp kurularak gerçekleşen festivalde, bisikletliler sabah saatlerinde Reşadiye bölgesinden Bitlis’in Tatvan ilçesine akıllıcasına yola bundan sonra. Yaklaşık 3 saatlik dayanıklı sürüşün peşi sıra Tatvan’a vasıl bisikletliler, evvel adına Nemrut Yanardağ Ağzı Gölü’nü müzakere etti. Nemrut Krater Gölü’nü gezip ajanda fotoğrafları calip bisikletliler, burada farkındalık kurmak adına kıran şeridindeki çöpleri toplayarak belediye ekiplerine teyit etti.

Nemrut Krater Gölü’nün dünyanın yer önemli saf alanlarından biri olduğunu tamlayan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Hususi, “Nemrut Krater Gölü hem Van Gölü Havzası hem birlikte dünya üzere yüce bir düz. Ama ne eyvah kim buraya mevrut ara sıra misafirler buranın önemini bilmiyor ve duygulu davranmıyor. Bura vabeste bir alan ve kirlenmesi haddinden fazla dümdüz. Bizler bugün burada farkındalık kurmak adına yekpare bisikletliler olarak sililik çalışması yaptık. Amacımız bu makro mirası devraldığımız kabilinden gelecek nesillere arı sili olarak tezyit etmek” dedi.

450 kilometrelik sefer ağında bisikletli gruba sağlık, asayiş ve beceri anlamda bindi veriliyor. Festivalin 21 Ağustos’a kadar bitmeme edeceği belirtildi. – BİTLİS

Share: