Bolu’da Yuva köyünde mikrobiyolojik kirlenme belirleme edilen suların kullanımı kısıtlandı

Bolu İl Umumi Hijyen Meclisi vasıtasıyla, Yuva köyünde standartların üstünde mikrobiyolojik kirlenme tayin edilen akaret akarsu ve etüt kuyularının ikinci ayrımsız emre büyüklüğünde herhangi bir soy kullanımı kısıtlandı.

Merkeze sadık Yuva köyünden ishal, akıl ağrısı ve kusma şikayetleriyle vatandaşların esenlik kurumlarına başvurması dolayısıyla İl Genel Hıfzıssıhha Meclisi, Bolu Valiliği Abant Salonu’nda Ilbay Erkan Tığ başkanlığında toplandı.

İl Genel Hijyen Meclisi Kararı’na bakarak, Oran Akarsu İşleri 5. Bölge Müdürlüğü eliyle Çaydurt deresinden alınan mostra sonuçlarında standartların üzerinde mikrobiyolojik kirlenme belirleme edilmesi üzerine dere suyunun ilkin sulama ve kullanma kalkmak amacıyla seçme tür kullanımı ikinci tıpkı karara kadar kısıtlandı.

Öte yandan, köy ortamında bulunan ve vatandaşlara ilgilendiren olan ve mikrobiyolojik kirlenme tayin edilen etüt kuyularının birlikte gelişigüzel cins kullanımının ikinci aynı karara büyüklüğünde kısıtlanması kararı alındı.

Toplantıda, Yuva köyü Çaydurt Mahallesi’nde bulunan işletme ve tesislere ilişkin araştırı kuyularının ait kurumlarca denetlenmesi, pislik tespit edilenlerle ilgilendiren namına kanuni işlemlerin yapılması kararlaştırıldı.

Bu kararların uygulanmasında ihmal ve kusuru görülenlere veya kararlara mugayeret edenlere Genel Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi ve suç dokuma etmesi halinde TCK’nin 195. maddesi, ayrıca ilgili mevzuatın ilgilendiren maddeleri göre muamele yapılarak yönetimsel ukubet kesileceği kaydedildi.

Köyde içmece suyundan etkilenerek hastaneye başvuran 141 kişiden 115’i, tedavilerinin tamamlanmasının peşi sıra taburcu edilmiş, Ankara’da tedavi gören 49 yaşındaki Eyüp Ertem 23 Temmuz’dahi ölüm etmişti.



Share: