Elazığ’da üretilip kurutulan domatesler, acun sofralarını süslüyor

Elazığ’bile üretilen mevsimlik işçilerin desteğiyle toplanıp kurutulan 15 bin titrem domates, başta Avrupa ülkeleri görünmek üzere KUL, Fransa ve İngiltere’ye gönderilerek büyüklük ekonomisine yardım sağlıyor.

Şanlıurfa’dan Elazığ’ın Alatarla köyüne akrabalarını görüşme gelen Mehmet Sait Çetinkaya ve Mehmet Salih Afet, burada ekim arazisi alanın yersiz olduğunu ayırt etti. Toprak sahibiyle mülaki iki kuma, anlaştıktan bilahare 2 bin dönüm kayran üstünde domates ekmeye değişmeyen verdi. İlk başlarda 200 şahsiyet ekiple etkin Çetinkaya ve Afet ortakları, demin bin kişiye istihdam sağlıyor. Tarlalarda üretilen domatesler önceki mevsimlik işçiler tarafından toplanıp ikiye bölünerek güneşte kurutulmaya bırakılıyor. Elan sonradan kükürtlenip makineyle tuzlanan domatesler, günlerce güneşte kurutulmasının arından paketlenerek satışa hazır ayla getiriliyor. Bu şekilde 8 ayda 15 bin titrem domatesi etkili iki kuma ilkin Avrupa ülkeleri almak amacıyla ABD ve İngiltere kabilinden dünyanın bir nice bölgesine aracı firmalarla ihraç ediyor.

Elazığ’üstelik domates ekmeye başladıklarını belirten Mehmet Sait Çetinkaya, “Bin 500 dönüm yer üstünde çalışmalarımız devam ediyor. İlk başta burada 200 mevsimlik iştirakçi vardı, şuan üstelik 600’ün üstünde çalışan var. Burada çalışanların aynı kısmı sergi bazıları toplama bazıları dahi sulama kısmında çalışıyor. Burada ektiğimiz domateslerin tıpkısı kısmını kurutup yurtdışına özellikle Amerika, Fransa ve İngiltere’ye gönderiyoruz. Ayrımsız kısmını salçalık bir kısmını da piyasaya veriyoruz. Gönderdiğimiz domatesler Avrupa’bile sos adına sofraları süslendiriyor. Şuan dahi burası bin kişinin paketlemek kapısı reşit durumdadır. Sabah saat 04.00’de iççiler burada kurutmalık domatesleri kesiyor. Çokluk ve sulama işlemleri akşam saat 19.00’a kadar bitmeme ediyor. Elazığ’a Şanlıurfa’dan kışın bire bir akrabamızı görmeye geldik o vesileyle burada hisse senedi yazmak kader oldu ve buradan toprak kiraladık. Bu alanı seneye henüz dahi büyüteceğiz inşallah. Domates işlemi yılın 3’üncü ayında başlıyor 11’inci ayın 15’ine büyüklüğünde bitiriyoruz. Tonaj kendisine 15 bin ton domates hedefi bekliyoruz” dedi. – ELAZIĞ

Share: