Ahlat taş işçiliği UNESCO Ivedili Siper Gerektiren Somut Sıfır Kültürel Miras Listesi’ne alındı

Yabani Armut taş işçiliği UNESCO Ivedi Koruma Gerektiren Konkre Sıfır Kültürel Bırakıt Listesi’ne alındı

Ahlat Kaymakamı Fikret Dokunaklı:

“Amacımız insanlığın ortak mirasını, kültürel mirasını ati nesillere aktarma etmek ve farkındalığı henüz fazla artırmaktır”

BİTLİS – Kültür ve Turizm Bakanlığı gözetiminde hazırlanan; Bitlis’in Ahlat Kaymakamlığı, Yabani Armut Belediyesi ve sivil topluluk kuruluşlarının katkı sunduğu “Geleneksel Yabani Armut Taş İşçiliği Müstacel Dulda Müstelzim Somut Sıfır Kültürel Miras Listesi’ne Dahil Edilmesi” projesi, Konfedere Uluslar Eğitim Bilimi, Fen ve Firez Kurumu Acil Koruma Mucip Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kaydedildi.

Konuyla ilgilendiren namına Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, “Yabani Armut Taş İşçiliği Geleneği”nin UNESCO Evgin Siper Müstelzim Somut Sıfır Kültürel Bırakıt Listesi’ne alındığını ve bununla Türkiye’nin bu listede mukayyet kültürel unsurlarının sayısının 22’ye ulaştığını bildirildi. Türkiye’nin “Ahlat Taş İşçiliği Geleneği” adlı millî namzetlik dosyasının 28 Teşrinisani-3 Aralık’ta Fas’ın başkenti Rabat’ta planlı Somut Sıfır Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi’nin 17. oturumunda UNESCO Ivedili Dulda Mucip Konkre Sıfır Kültürel Miras Listesi’ne kaydedildiği vurgulanan açıklamada, bu kayıtla bu arada Türkiye’nin Konkre Olmayan Kültürel Miras Listelerinde kayıtlı kültürel unsurlarının sayısının 22’ye ulaştığı belirtilerek, “Ağababa yadigarı geleneksel sanatlarımızı yaygınlaştırarak müzaheret etmek üzere farkındalığı artırmaya bitmeme edeceğiz” ifadesi kullanıldı.

“Yabani Armut’ı Çakal Armudu fail değerlerden sunu önemlilerinden benzeri tanesi dahi taş işçiliğidir”

Konuyla ait değerlendirmede kâin Ahlat Kaymakamı Fikret Şiddetli, Ahlat’ı Çakal Armudu işleyen değerlerden genişlik önemlilerinden tıpkısı tanesinin taş işçiliği olduğunu söyledi. Şiddetli, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız öncülüğünde kestirmece 1,5 sene geçmiş başlattığımız UNESCO Müstacel Esirgeme Gerektiren Konkre Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınması çabasıyla ilgilendiren ‘Geleneksel Yabani Armut Taş İşçiliği’ dosyamız esbak itibariyle kabul edildi. Buradaki amacımız insanlığın eş mirasını, kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmak ve farkındalığı henüz çok artırmaktır. Yabani Armut’ı Çakal Armudu yapan değerlerden genişlik önemlilerinden ayrımsız tanesi birlikte taş işçiliğidir. Bin almanak bayrı geleneğimiz ve henüz geçmiş tarihimizde bunlar bize çerağ tutmaktadır. Dolayısıyla hakeza tıpkısı kararın münfail olması hepimizi mutlu etmiştir. Çalışma veren ve bu konuda anadan görme Çakal Armudu taş işçiliğimizi destekleyen herkese zevalsiz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Yabani Armut Natür ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği Başkanı Samet Adıyaman ise “Geleneksel Çakal Armudu Taş İşçiliğinin Somut Sıfır Kültürel Miras Listesi’ne alınması bizleri ve Çakal Armudu halkını oldukça sevindirmiştir. Geleneksel Ahlat taş işçiliğinin gelecek nesillere aktarılması amacıyla berenarı sunturlu bir etap oldu. Bundan ahir süreçte de devamını bekliyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“Bu taşı bizden sonraki kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz”

İlçede geleneksel Yabani Armut taş işlemeciliği özne Seyfettin Altıntaş dahi, taş işine ata mesleği adına bitmeme ettiğini belirterek, “Ocaklardan mevrut kütle halindeki taşları siparişlere göre hazırlıyoruz. Selçukludan ve Osmanlı’dan mütezayit motifler atıyoruz. Kendimizden üstelik bire bir şeyler ilaveten yapıyoruz. İşlediğimiz taşları mezar, pınar, hanuman, barbekü, cami kabil yapılarda kullanıyoruz. ‘Anadan Görme Çakal Armudu Taş İşçiliğinin UNESCO Konkre Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınmasından âlem çokça sevindik. Bu taşı bizden sonraki kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz” dedi.

Share: