Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur’da fidanlar toprakla buluşturuldu

Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur’de, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla dikme dikimi yapıldı.

Antalya’nın Nişan ilçesi Kirişçiler Mahallesi’ndeki dikme dikim törenine katılan Ilbay Ersin Edip, ormanı ve ağacı sevdiklerini, gelecek nesillere daha yeşil bir ülke sarkıtmak istediklerini söyledi.

Temiz gelgel ve su amacıyla ağacın önemini vurgulayan Edip, geleceğe nefes atfetmek için rekiz diktiklerini anlatım etti.

Antalya Orman Mıntıka Müdürü Vedat Rençper üstelik Antalya’nın, 1 milyon 172 bin hektarla Türkiye’nin arz aşkın orman varlığına eş ili olduğunu belirtti.

Kentin yüz ölçümünün yüzdelik 56’sının ormanlık düz olduğunu anlatan Dikici, “Sabık yıl Antalya’daki Cumhuriyet tarihinin arz şişman orman yangınında 60 bin hektar yandı. Bölgenin temizliği ağız ağıza tamamlandı. Yıl sonunda bile yeşillendirme çalışmaları ağız ağıza bitecek.” dedi.

Sosyal medyada “bölgenin imara açılacağı” yönünde tıraşçı iddialar olduğunu kaydeden Maraba, “Daha esbak sunma nazik cuşiş esasen Taşağıl’bile olmuştu. Orayı gezin. Bırakın imara açmayı bir kümes bile yapılmadı. Yanan bilcümle alanları orman haline getirmek amacıyla çalışıyoruz. Manavgat üstelik 10 yıl sonradan tamamen eski haline dönecek.” diyerek konuştu.

Törende 3 bin 500 ağaç toprakla buluşturuldu.

Muğla

Muğla’birlikte 253 bin amut dikimi yapıldı.

Düzeyn mevkisindeki etkinlikte, geçmiş kendisine öğrenciler günün mana ve önemini belirten şiirler okudu ve ahali oyunu gösterisi sundu.

Törende konuşan Ilbay Orhan Gödeş, hesaplı, ekolojik ve içtimai açıdan balaban öneme erbap ormanların, alınan nefesin ve suyun esas kaynağı olduğunu söyledi.

Türk kültürünün bitkiler ve hayvan bilimi dahil canlıların tamamına karşı birlik ve şefkatle yaklaşılmasını öğütlediğini tamlayan Gödeş, “Ağaç ve orman sevgisini geliştirerek ati nesillerin belde bilinciyle yetişmesini seçmek, daha yeşil bir Muğla, daha yeşil bire bir Türkiye ve elan yeşil ayrımsız dünya üzere Muğla’üstelik sonuç 20 yılda 202 milyon 968 bin fidanı toprakla buluşturduk.” dedi.

SELIM Öğür Muğla Mebus Yelda Erol Gökcan ise dünyada orman alanlarını zait ender ülkelerin başında mevrut Türkiye’nin 22,9 milyon hektar alanla, coğrafyasının yüzdelik 29’unun ormanlardan oluştuğunu kaydetti.

Muğla Orman Havza Müdürlüğünün orman yangınlarına alın hem açıktan hem karadan teknolojinin son imkanlarını kullanarak uğraş ettiğini dile getiren Gökcan, şöyle konuştu:

“2021 ve 2022 yılında Muğla’bile yanan sahalara kızılçam, karaservi, keçiboynuzu, yalancı akasya, erguvan, develik, ağı ağacı tutmak üzere 3 milyon ağaç dikildi. Gelecek sene sonuna büyüklüğünde Muğla’bile yanan alanlara 5 milyon fidan dikimi hedefleniyor. Son 2 yılda Muğla’dahi meydana mevrut yangınlarda hasar gören alanlara 215 ton nesil atıldı. Ormanlarımız gelecek nesle bırakacağımız sunu büyük mirasımızdır. Yanan alanların da imara açılması asla söz konusu değildir.”

Muğla Orman Nahiye Müdürü Yasin Yaprak ise Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 11 Son Teşrin Milli Ağaçlandırma Haset kapsamında düzenlenen etkinliğin, dünyadaki iklim değişikliği ve toptan ısınmanın aksi etkilerinin artmasıyla daha da ehemmiyet kazandığını söyledi.

Etkinliğe, İl Bitirmiş Saraka Komutanı Sancak Yüksek Gemalmaz, İl Inanma Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, çekicilik müdürleri, jandarmalar, polisler ve öğrenciler da katılarak dikme dikti.

Isparta

Isparta’de 13 ayrımlı yerde 14 bin 500 rekiz dikildi.

Etkinlikte, protokol üyelerince martir ve gaziler yerine dikilen fidanların sertifikaları martir ve gazi yakınlarına ikram edildi.

Vali Münevver Baruş bile zat adına ayrılan fidanı toprakla buluşturdu.

Etkinliğe, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Yiğit, Belediye Başbuğ Vekili Serkan Kayaç, amme alım ve bünye temsilcileri, şehit yakınları ve gaziler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Burdur

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İstiklal Yerleşkesi’nde oluşturulacak bal ormanı sahasında dikme dikim töreni düzenlendi.

Törende, Burdur Orman İşletme Müdürü Zevk Karataş, Orman Genel Müdürlüğü çalışanları yerine Türkiye Cumhuriyeti’nin eskimemiş yüzyılına amade olduklarını söyledi.

Orman varlığını değme bölüm çoğaltmak üzere uğraştıklarını vurgulayan Karataş, “Burdur’birlikte 11 ayrı lokasyonda 12 bin 500 fidanımızı toprakla buluşturacağız.” diye konuştu.

Törene katılan Ilbay Büyük Arslantaş, protokol üyeleri, cingöz ve polis güçleri ekipleri ile ayrıntılar, fidanları toprakla buluşturdu.

Share: