AÜ Rektörü Özkan’dan yapay uzuv müjdesi

AÜ Rektörü Özkan’dan yapay uzuv müjdesi

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan:

“İleri Esenlik Araştırmaları adlı enfrastrüktür projesine Cumhurbaşkanlığı Izlem ve Bütçe Başkanlığınca mecmu 312 milyon teklik bütçe desteği kazandık”

“Rejeneratif tababet ve köken göze araştırmaları gerçekleştirilecek”

“Biyoteknolojik yöntemlerle mikrobiyal biyoaktif bileşenler üretilecek”

“Yapay örgen üretim çalışmalarına başlayacak olmamız beni antrparantez gururlandırmaktadır”

ANTALYA – Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Akdeniz Üniversitesi eliyle hayata geçirilen İleri Afiyet Araştırmaları Projesi üzere Cumhurbaşkanlığı Takip ve Bütçe Başkanlığından mecmu 312 milyon liralık bütçe desteği kazandıklarını belirtti. Rektör Özkan, “İleri Esenlik Araştırmaları enfrastrüktür projesi çerçevesinde; rejeneratif tababet ve soy hücre araştırmaları gerçekleştirilecek, biyoteknolojik yöntemlerle mikrobiyal biyoaktif bileşenler üretilecek ve bileşimli aza üretim çalışmalarına başlayacak olmamız beni antrparantez gururlandırmaktadır” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, göreve başlamasının ikinci yılı dolayısıyla basın mensupları ile aynı araya gelerek değerlendirmelerde bulundu.

“Yapay uzuv üretim çalışmalarına başlayacak olmamız beni ayrıca gururlandırmaktadır”

Konuşmasına uygulayım bilimi ve tecrübeninim öneminden bahsederek başlayan Özkan, “Yalnız deneme tam değil bunun amacıyla enfrastrüktür birlikte çokça kebir. Biz bu ikisinin Türkiye’birlikte elan dolgunca olması gerektiğini düşünüyoruz. Evet, haddinden fazla gani bire bir keyif hizmeti sunucusuyuz amma uygulayım bilimi oluşturabiliyor muyuz? Bu anlamda neler yapabilir diyerek düşündük. Tehlikeli benzeri mesai harcadık, projelere ciddilik verdik. Bilimsel araştırma projelerine 7 milyon TL tıpkısı bütçe ayırdık. Burada da inşallah şimdiden müjdesini vereceğimiz iyice ilaçları, sunma azından tıpkısı tanesini şu etapta en kısa zamanda milli yerine sunmayı planlıyoruz. Darülfünun kaynaklarımızla başlattığımız bu atılımlara mülhak olarak, dış kaynaklı projeler üzere pahal çabalar gider etmekteyiz ve bu çabaların meyvelerini üstelik almaya başladığımızı bellemek isterim. Prof. Dr. Ömer Özkan Hocamızın yürütücülüğünde başlattığımız İleri Afiyet Araştırmaları adlı enfrastrüktür projemiz ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Izlem ve Bütçe Başkanlığınca toplam 312 milyon lira bütçe desteği kazandık. İleri Esenlik Araştırmaları enfrastrüktür projesi çerçevesinde; rejeneratif tababet ve temel hücre araştırmaları gerçekleştirilecek, biyoteknolojik yöntemlerle mikrobiyal biyoaktif bileşenler üretilecek ve sentetik organ üretim çalışmalarına başlayacak olmamız beni antrparantez gururlandırmaktadır” dedi.

“3 boyutlu karambol elektrofizyoloji haritalama laboratuvarı kuruldu”

Hastanede tanı ve tedavi hizmetlerini son teknoloji ile lüzumlu donanım ister enfrastrüktür namına her alanda iyileştirmeye devam ettiklerini belirten Özkan, “Toyluk ve Spor Bakanımız Sayın Mehmet Kasapoğlu ile yaptığımız temaslar yardımıyla hastanemize tahminî 130 milyon lira yüksek teknolojik tanılama ve otama cihazları (kısaca 130 milyon liralık) kazandırdık. Bu cihazlar hizmete girdiği ant hele MR, tomografi kadar cesim tetkiklerin ayrıntılı randevu süreleri ortadan kalkmış olacaktır. İki sene kabilinden bodur tıpkı sürede hastanemizin yer bozuk binası A blok yataklı vagon servis binası düzeltilmiş ve çağımızın gereklerine akıllıca ağıl getirilmiştir. Katma kendisine Türkiye’nin genişlik iri akredite multidisipliner uyku laboratuvarlarından birisi hayata geçirilmiş, çağcıl teknolojiye erbap 41 yataklı yenidoğan dokunaklı bakım ünitesi hizmete sunulmuş, ameliyathanesinde robotik cerrahi, sonuç teknoloji encam laparaskopik girişim odaları, Akdeniz bölgesinde olmayan 3 boyutlu karambol elektrofizyoloji haritalama laboratuvarı kurulmuştur” dedi.

“Hedefe yönelik ilaçların seçimiyle kanser tedavi başarısında önemli artış sağlanacaktır”

Rektör Özkan, konuşmasında, “Akdeniz bölgesinin yeryüzü açık anlamda kalıtım bilimi imtihan içeriğini sunmamızı sağlayan yeni nesil genetik laboratuvarı kurularak, moleküler bozulmuş ve kalıtım bilimi testlerin aynı yapı altında bakım vermesi açısından üstelik Türkiye’dahi benzeri geçmiş olma özelliğini taşımaktadır. Hastanemiz bünyesinde vermeye başladığımız bu bakım sayesinde genetik altyapısı olduğu aşina bir nice hastalığın teşhisinde iri kolay sağlanmış olacaktır. Antrparantez günümüzün en büyük afiyet problemlerinden biri olan kanserin tedavisinde sosyete marifetiyle çokbilmiş ilaç yerine tanımlanan ‘hedefe yönelik’ ilaçların seçimiyle amansız hastalık tedavi başarısında yetişkin artma sağlanacaktır” ifadelerine düz verdi.

“Bin 789 araçlık bükülmüş park yıl sonu açılacak”

Yapımı devam fail şifahane otoparkı için bile açıklamalarda kâin Rektör Özkan, “Afiyet alanında ülkemizin göz bebeği olan üniversite hastanemiz, Türkiye’dahi ve dünyada ilkleri başararak halkımızın gönlünde kurduğu hükümdarlık yardımıyla eksiksiz hastaların evvel tercihi olmaya devam etmektedir. Dünyada basit merkezlerin verebildiği gelecek afiyet hizmetlerini halkımıza sunarken, geçmişten günümüze büyüyerek artan ayrımsız dava haline mevrut park yeri ve ülkemizin dört bir yanından gelen parasız yakınlarının konaklama ihtiyaçları amacıyla başlattığımız, bin 789 araçlık eğik park yeri (tahminî 150 milyon bütçeli) ve kısaca 120 yataklı vagon züğürt yakınları otel (kestirmece 15 milyon bütçeli) projeleri ile halkımızı nitelikli afiyet hizmetlerini alırken yaşadığı sunu yüce iki sorunu çözmüş olacağız. Büyükşehir Belediyesi teşrikimesai ile temelini attığımız bükülmüş otoparkın imal çalışmaları tamam hızıyla devam ediyor ve yılsonunda vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz” açıklamasına düzlük verdi.

“Züğürt yakınlarının konaklayabileceği otel yapımı amacıyla çalışmalara başladık”

Hastane içerisine züğürt yakınları için aynı de otel müjdesi veren Özkan, “Türkiye’nin ve dünyanın dört bir aracılığıyla hastalar buraya geliyor. Yapılamayan ameliyatları burada yaptığımız için haddinden fazla bahtlı ve gururluyuz. organ nakli ve onkoloji başta atılmak amacıyla alelhusus uzun kesiksiz otama mucip bölümler amacıyla şehir dışından çokça sayıda hastamız bulunuyor. Yıllardır iri benzeri ülkü olan rahatsız yakınlarının barınma konusu için hastanemizin yataklı vagon alanına mail tıpkısı konumda parasız yakınlarının konaklayabileceği otel yapımı için çalışmalara başladık. Park Yeri sorunun çözümünde olduğu gibi bire bir turizm firması teşrikimesai ile yer bodur sürede oteli tamamlayarak hem esenlik turizminden mevrut hastalarımızın hem da kendi vatandaşlarımızın hizmetine açmayı planlıyoruz. Çokça uygun fiyata biraz dönüş meccani bile olabilir. Keyif turizmine çok çetin katkısı olacak. Hem ciromuza da katkısı olacak” diye niteleyerek konuştu.

“Mahiye gelirlerimizde yüzdelik 300’e vasıl artış sağlandı”

Hastanenin kendiliğinden yeter hale geldiğini belirten Özkan, “Topluma hizmet konusunda eke tıpkı model olan hastanemizin park sorununu çözmenin birlikte mali yerinde dahi serencam 1 yılda aldığımız kocaman destekler ve stratejilerimizle güç iyileşmeler sağladık. Göreve başladığımızda tahminî 700 milyon teklik olan borç, Maliye Bakanlığımız ile yapılan mufassal mütemadi mesailer ve hastanede gerçekleştirdiğimiz baştan kombinezon sayesinde yaklaşık üçte birine indirildi. Maaş gelirlerimizde yüzde 300’e varan artış sağlandı. Bütün bu iyileştirmeleri özellikle saygıdeğer talim üyelerimiz, sevgili asistanlarımız, çokça kızıl hemşirelerimiz ve farklı esenlik çalışanlarımız başta doğmak amacıyla bilcümle sayrılarevi personelimizin bize olan inancı, güveni ve desteği sayesinde hep bu arada yaptık” dedi.

“Covid şartlarında majör başarı”

Covid döneminde iyi tıpkı imtihan verdiklerini tamlayan Özkan, “Çokça sakil ayrımsız sağlık personeli kaybımız olmadı. Bütün memnun oldu. Aşıya hızlı başladık. Şu asıl büyüklüğünde 100 bin aşı uygulandı. Eş yüklemek gerekirse ayaktan pestil sayımız yüzdelik 160, yatarak tedavi gören züğürt sayımız yüzde 126 oranında artmıştır. Ameliyathane işleyişinde yapılan iyileştirmeler ile almanak ameliyat sayılarında yüzde 203 artma sağlanmıştır” dedi.

Keyif turizminin Antalya’nın petrolü olduğu tamlayan Rektör Özkan, “Fakat daha olması müstelzim noktada değil. Keyif hizmetleri kalitesinde ve organizasyonundaki iyileştirmeler yardımıyla ecnebi hastaların dahi önceki tercihi haline mevrut hastanemizin ecnebi hastalardan elde ettiği varidat yüzdelik 900’den çok artmıştır. Güdük mütemadi zaman dilimi amacıyla az çok muştulu olan bu rakamları haddinden fazla henüz yukarılara taşımaya kararlıyız. Bildirme nitelikli hizmeti verdiğimizi anlatarak bu noktalarda geldik. Mevzuat değişikliği ile bu rakamlar haddinden fazla daha üst taşınacak. Katkısı sadece hastaneye değil gelişigüzel sektöre oluyor” dedi.

“Efdal kiralar tercihleri etkilemedi”

“Bir darülfünun üzere elbette sunma mefret başlıklardan birisi bile yetişek ve eğitimin kalitesidir” diye sözlerine bitmeme fail Özkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Eğitimin niteliğini çoğaltmak üzere dalavere ekibim ve birimlerdeki hocalarımızla ayrıntılı mesailer harcıyoruz. İlk olarak tıp fakültemizden başladığımız teferruat güncelleme çalışmalarında nazik feyiz kaydettik. Türkiye’dahi ilk defa Akdeniz Üniversitesince tıpta uzmanlık sınavı denemesi tahminî 80 öğretim üyesinden oluşan tıpkısı kurulca yapılmıştır. Bu asamble, gerçeğe mail soruların hazırlanması için it canlı tıpkı tedbir sürecinden geçerek 5 binden fazla istifham içeren havuz oluşturmuştur. Sınava sonrası yapılan analizler ile öğrencilerimizin eksikleri bildirme ufak ayrıntısına büyüklüğünde bireysel kendisine tekmil öğrencilerimize sunulmuştur. Esasen herif kaynağı açısından şehrimiz üzere majör tıpkısı ihtiyacı karşılayan kültür fakültemizde 2020-2021 yetişek-tedrisat yılı bahar döneminde, Türkiye’deki Ziraat Fakülteleri içerisinde ilk defa muteber ‘mentorluk’ programı ile 3. ve 4. dershane öğrencilerini zirai firmaları ile buluşturduk. Tekrar Türkiye’birlikte benzeri geçmiş yerine 2022-2023 eğitim bilimi tedrisat yılında ‘7+1 Kullanışlı İş Yeri Eğitimi’ uygulamasına geçiyoruz. Antalya’bile kiraların artışı darülfünun tercihlerini etkiler mi diye niteleyerek korkuyordum. Başımıza gelmedi. Yalnız tababet ve tarım alanında değil, ayrıksı umum programlarda da üniversitemiz son 2 yılda YKS tercihlerinde kendine daha üst sıralarda düzlük bulmaya başlamıştır.”

“Teknokent’imiz büyüyor”

Benzeri ülkenin kendiliğinden yetecek kadar tagaddi kaynaklarına topluluk olmasının mühim öneme erbap olduğunu tamlayan Rektör Özkan, “Bu doğrultuda tığ birlikte tarımda efdal teknoloji atağı başlattık. Antalya Katarakt ilçesindeki bin 100 dekarlık arazimizde Türkiye’nin sunu balaban Tarım Teknokenti’ni hayata geçirmekteyiz. Teknokent’imiz alelhusus akıbet 2 yılda Türkiye’nin ve dünyanın sunu şişman uygulayım bilimi şirketleriyle kurduğu mümasil ilişkilerle efdal teknoloji ve yazılım alanlarında büyük atılımlar gerçekleştirmektedir. Bu girişimlerimiz sonucunda Antalya’nın mail gelecekte faziletkâr uygulayım bilimi ve yazılım alanlarında reis şehirlerinden birisi olacağından hiç şüphem yoktur. Milli Savaşçı Uçak’ın yazılımları Türk Havacılık Gök Sanayii A.Ş ile yaptığımız antant sebebiyle Antalya Teknokent’imizde yapılıyor olması birlikte bunun göstergesidir” sözlerine kayran verdi.

Son olarak üniversitenin 40’ıncı yılını kutladıklarını tamlayan Özkan, “Haddinden Fazla eşsiz benzeri kurumuz. Ben Özlenen Özkan namına küçümseme verdim yeryüzü iyisini boşaltmak için bunun için uğraşıyoruz. Umuyorum arkamızda hayırlı benzeri ses bırakırız” dedi.

Rektörlük Senato Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hedef Turhan, Prof. Dr. Ayşe Gülbin Arıcı, Prof. Dr. Cengiz Toker, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, Sertabip Yardımcıları Prof. Dr. Sair Turhan, Prof. Dr. Nasuh Yengi Doğan, Doç. Dr. Aslı Bostancı Toptaş, Dr. Öğr. Üyesi Mürtefi Ünal ve basın mensupları katıldı.



Share: