“Somali Kartalları” Mogadişu’daki Rum Kışlası’nda yetiştiriliyor

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Somali Türk Fariza Kuvveti Komutanlığı (STGK), Somali’nin nitelikli askeri personel ihtiyacının karşılanmasına vahim yardım sağlıyor.

Türkiye ile Somali ortada 2010’birlikte imzalanan askeri alanda eğitim, maharet ve ilmî aksiyon birliğine yönelik çerçeve anlaşmadan itibaren başlayan süreçte, iki ülke ilişkileri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Ağustos 2011’dahi ülkeyi ziyaretiyle hızlandı.

Devamında imzalanan inikat, tören düzeni ve Hükûmet kararının arkası sıra STGK, 2017’birlikte Somali’ye ulaştı. Komutanlığın halen fariza yaptığı Anadolu Kışlası, 30 Eylül 2017’dahi dönemin Erkânıharbiyeiumumiye Başkanı Orgeneral Hulusi Akar marifetiyle açıldı.

Hint Okyanusu kıyısındaki kışlada Somali düzenlilik kuvvetlerinin düzenleme, yetişek-tedris, askeri altyapı ve geri hizmet sistemlerine yönelik düzeltme, bindi ve müzaheret faaliyetleri sürdürülüyor.

Ayrıca Somali Silahlı Kuvvetlerinin yeniden yapılandırılmasına bindi için Somali Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ile Yağız, Deniz ve Albeni Kuvvetleri Komutanlıklarına müşavirlik yapılıyor.

Ülkenin subay ve astsubayları burada yetişiyor

STGK bünyesindeki Askeri Meslek Komutanlığı, Somali’deki subay ve gedikli ihtiyacının karşılanmasına yönelik eke azamet üstleniyor.

Lise öğrenimlerini bütünleyen Somalililerden esenlik, fiziksel sürücü belgesi, imtihan ve telaki aşamalarını geçenler uyum eğitimlerinin bitmesiyle askeri mektepli kendisine bu okula başlıyor.

Subay ve astsubay öğrenciler okulda önceki 6 kamer hızlandırılmış Türkçe eğitimi alıyor. Ardından astsubaylara bir, subaylara iki yıl yetişek veriliyor. Öğrencilere fizik, kimya, matematik, elektronik beyin, askeri gündüz, askeri coğrafya, harekat yönetimi, duyu kadar derslerin yanında yanaşık düzen, mekanik, nişancılık ve atış, muharebe düzenleri eğitimleri kılgılı veriliyor.

Yıl böylecene üstelik askeri yetişek kampı ve Somali birliklerinde kıta staj eğitimleri gerçekleştiriliyor.

Eğitimler Türk askeri personel ve Türki bilen Somalili askerlerce veriliyor.

Faaliyetlerini 2017’den beri sürdüren Ekol Komutanlığından zabitan “mülazım”, astsubaylar “gedikli çavuş” rütbesiyle çıkışlı oluyor. Ati yıldan itibaren Türki hazırlık sınıfının faaliyete geçmesiyle eğitim astsubaylar amacıyla iki, subaylar amacıyla üç sene olacak.

Mezun olan öğrencilerden Bahir ve Gelgel Kuvvetleri Komutanlığına ayrılanlara bile güç anlayışı ve ruh eğitimi veriliyor. Mezunlar, bire bir sonraki aşamada, iki büyüklük arasındaki antant gereğince Türkiye’de sınıf okulu eğitimlerine alınıyor.

Kışladaki derece binalarında Somalili askerlere silahların, teçhizatın ve askeri araçların hizmet ve onarımına yönelik eğitimler dahi veriliyor.

Saz eşliğinde “Çanakkale Türküsü”

Boş zamanlarında satranç oynayan subay ve astsubay eğitimindeki öğrenciler, Türkçe bilgilerini imar etmek üzere lügat oyunu scrabble ile sıra geçirebiliyor.

Öğrencilere Türkçe dersi, Yunus Emre Enstitüsünün görevlendirdiği sarıklı vasıtasıyla veriliyor.

Öğrenciler bu derslerde kimi vakit, öğretmenin çaldığı ilhak eşliğinde derslerde öğrendikleri “Çanakkale Türküsü”hangi bile eşlik ediyor.

Komandolardan oluşan “Kartal Taburları”

İlk mezunlarını 2018’da veren STGK Irtibat Yetişek Takım Komutanlığında ise bireyler 3 ay süreyle Türk askeri personel ve henüz önceki STGK bünyesindeki askeri okullardan mezun olan Somalili askerlerden temel askeri terbiye alıyor.

Eğitimlerini başarıyla bitiren erbaş ve fertler Isparta’da 10 hafta komando er eğitimine alınıyor ve muvaffakiyetli olanlar, komando er brövesiyle ödüllendirilerek Somali Millî Ordusunda göreve başlıyor. Silah, çevirici ve teçhizatları birlikte Türkiye tarafından sağlanıyor.

Bu askerlerin oluşturduğu ve Türkçesi “kartal” anlamına mevrut “Gorgor Taburları”, ülkede güvenliğin sağlanmasında mefret görev üstleniyor.

Ülkedeki TSK personeli, bu taburların faaliyetlerini ahir aşamada üstelik izliyor. Türk askerlerinin izleme ettiği taburlara gerekseme halinde tecdit eğitimleri veriliyor.

“Bacanak ve cömert Somali halkı ile Somali Silahlı Kuvvetlerinin rastgele antlaşma yanındayız”

STGK Komutanı Tugay Kağan Dinçer, AA’ya yaptığı açıklamada, komutanlığın Türkiye ve Somali beyninde imzalanan ikili anlaşmalar kapsamında 30 Eylül 2017’bile Anadolu Kışlası’nda faaliyete başladığını belirtti.

Görevlerinin, Somali Silahlı Kuvvetlerinin düzenleme, terbiye-tedris, askeri enfrastrüktür ve lojistik desteğini temin etmek, ıslah etmek ve yardım etmek olduğunu anlatan Dinçer, şöyle konuştu:

“STGK’üstelik, Somali’birlikte bildik adıyla TÜRKSOM’üstelik Somali Silahlı Kuvvetleri personeliyle gelişigüzel Askeri Meslek Komutanlığında subay ve astsubay, Birlik Eğitim Komutanlığında ise komando taburları yetiştirilmektedir. Buradan mezun olan subay ve astsubaylar Türkiye’deki derslik okulları ve yetişek merkezi komutanlıklarında eğitimlerine bitmeme etmekte, müteakiben Somali’ye dönerek kullanılmamış birliklerinde görevlerine başlamaktadır. Angajman eğitimi kapsamında ise temel askeriye eğitimini bütünler komando taburları, komando er eğitimi için Isparta’ya gönderilmekte, eğitimlerini müteakip, Somali Silahlı Kuvvetleri saflarına katılmaktadır. Bu eğitimler dışında, eğitimini tamamlayarak kıtalarda görev eden angajman ve personele icap Anadolu Kışlası’nda ister ayrıksı kışlalarda tazeleme eğitimleri yaptırılmakta, arttırma terbiye ihtiyacı ortaya çıktığında Somali’da veya Türkiye’üstelik eğitim bilimi ve kurslar verilmektedir.”

Dinçer, ayrıca Somali Savunma Bakanlığına, Genelkurmay Başkanlığına, güç komutanlıklarına ve eğitimini tamamlayarak ülkedeki silahlı kuvvetlere katılan birliklere de müşavirlik yaptıklarını tabir etti.

Dinçer, “7 abuhava, 3 kıtaya hazar, varlık ve adaleti getiren atalarımızdan aldığımız sabah yeli, yüreğimizdeki cesaret ve kahramanlık ateşiyle, necip Türk milletinin çelik pençeleri, aslanları bizler, arkadaş ve ahi Somali halkı ile Somali Silahlı Kuvvetlerinin temas ant yanındayız.” dedi.

Rum Kışlası Keyif Merkezi

Küçük Asya Kışlası’ndaki Afiyet Merkezi, sadece birlikteki Türk askerlere değil, burada eğitimlerini sürdüren Askeri Meslek Komutanlığı ve Bağlantı Yetişek Kadro Komutanlığındaki askeri öğrencilere da keyif hizmeti sunuyor.

Acil engelleme odası, tıbbi rasat odası, laboratuvar, otacı odası ve eczanenin bulunduğu revirde; hekim, diş hekimi, esenlik personelinin ortada bulunduğu 12 personel görev alıyor.

Türkiye’ye gönderilecek askerlerin hepatit, menenjit, suçiçeği, kazıklı humma aşıları da burada yapılıyor.

Afiyet Merkezi Amiri Bilirkişi Otacı Albay Rabıta Iye, Anadolu Kışlası’nda görev eden Somali Türk Silahlı Kuvvetleri personeline; subay, astsubay ve erlerine, Askeri Meslek Komutanlığında öğrenim gören Somalili öğrencilere, TSK personeline ve buradaki sivil çalışanlara sondaj, tedavi, yardımcı afiyet, tıbbi laboratuvar ve görüntüleme hizmeti verdiklerini, ayrıca diş polikliniğinde ağız ve dış sağlığı hizmeti sunduklarını anlattı.

AA, “Kartal Taburları”nın tazeleme eğitimlerini görüntüledi

Rum Kışlası’ndaki eğitimlerini tamamlayarak Somali Silahlı Kuvvetlerine dahil olan “Kartal Taburları”na güzeşte günlerde Türk askeri personel marifetiyle verilen tecdit eğitimlerini AA ekibi de takip etti.

Eğitim Bilimi kapsamında bu taburlarda memur askerler, meskun mahallerde muharebe, sızdırılmış parkurundan intikal, pusu ve pusudan kaçma, dil alçalma binme, tüfeğe hakimiyetin esasları, mekanik, nişancılık ve atış ile silah sıfırlama kadar eğitimlerden geçirildi.

Meskun mahalde muharebe eğitimi sırasında patlayıcılar ve sis bombaları kullanıldı. Türk askerlerin nezaretindeki eğitim bilimi sırasında hedefin içeride bulunduğu varsayılan lüp kapısının patlayıcıyla iptal edilmesinin arkası sıra askerler, hedefin tembel ayla getirilmesine müteveccih tatbikat gerçekleştirdi.

Ayrıca Türk sıhhiye personeli, muharebe şartlarında yaralı kişinin hayatını kurtaracak sıhhi imdat müdahalelerini maket üstünde gösterdi.

Türk askerinin tatbikatları

AA ekibinin hassaten bulunduğu tam Türk askerleri da ara sıra tatbikatlar gerçekleştirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfının iştiraki ASELSAN yoluyla, yerel ve milli imkanlarla üretilen gezici havan topu tayin radarı SERHAT’ın konuşlu bulunduğu üste, belkili havan topu saldırısına yönelik manevra yapıldı.

Havan tayin radarının uyarısıyla alarmın verilmesi, saldırının geldiği yerin koordinatının tespiti ve imhasına müteveccih tatbikatın dışında, komutanlıktaki gürpedek engelleme mangasının alarm durumundaki harekatına ilişkin bile manevra gerçekleştirildi.

Share: