Avro/dolar paritesi 1 seviyesini sınav etti

Avro/dolar paritesi kestirmece 1 kamer aradan sonra yeniden 1,0000 seviyesini imtihan ederken, KUL Merkez Bankası’nın (Fed) eylüldeki toplantıda 75 baz puanlık repo artışına gideceğine yönelik artan beklentiler söz konusu seyirde faal oluyor.

Fed’in ultra şahin servet politikası adımlarına devam edebileceği beklentisi akıbet günlerde güçlenmeye bitmeme ediyor.

ÇAKER’dahi güzeşte hafta açıklanan makroekonomik verilerde ekonomiye ilişkin tuhaf sinyaller gelse de haziran ve orak ayı aylarında iktisadi aktivitenin hareketli kalması piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in eylülde yüzdelik 48 ihtimalle 50 temel benek, yüzdelik 52 ihtimalle ise 75 baz benek faiz artıracağı görülüyor.

Dolar endeksi bu gelişmelerle yükseliş eğilimini yoğun dördüncü güne taşımasının ardından şu sıralarda 108,4’le 15 Temmuz’dan bu yana sunu faziletkâr seviyede bulunuyor.

Avro/dolar paritesi ise zaman 14 Temmuz’dan bu yana arz düşük kırat olan 1,0000 seviyesini sınav ederken, şu sıralarda eski kapanışa bakarak yüzdelik 0,1 azalışla 1,0010 seviyesinde dengelendi.

Sterlin/dolar paritesi üstelik 14 Temmuz’dan bu yana en düşük düzey olan 1,1782 seviyesine geriledi.

Fed’in adımlarına müteveccih beklentiler kurlar üzerinde faal oluyor

İş Envestisman Arsıulusal Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, AA muhabirine konuya ilgili yaptığı değerlendirmede, “Fed’in ortalık beklentilerinden elan aşkın getiri artırabileceği ihtimali, inanca sıkışıklığının büyümesi, Avrupa’birlikte Rusya ve susuzluk kaynaklı enerji krizi ve Avrupa Kalıp Bankası’nın (ECB) yöntem alanının daralması ekü/dolar paritesini baskılıyor.” ifadelerini kullandı.

İtalya’daki seçimler başta tevessül etmek mütenevvi dinamiklerin dahi parite üzerinde aktif olduğunu kaydeden Manukyan, takkadak avro/dolar paritesi üzerinden değerlendirmelerin eksik kalacağına dikkati çekerek, doların sterlin ve yuan karşısında birlikte değişik sebeplerle değer kazandığını ancak temel etkenin ESIR ve Fed’e göre iktisat ve para politikalarının elan tutkun görünmesi olduğunu anlatım etti.



Share: