Başkan Seçer: “Yasalı düzenlemenin uygulanması ve takip edilmesi olmazsa olmazımız”

Sazak Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bugüne kadar unutulan yada ihmal edilen konuların çıktı yoğun tıpkısı şekilde ele alınması gerektiğini kaydederek, “artık vakit kaybetmeden yasalı tensikat değil uygulamalarında ciddiyetle, disiplinle strateji edilmesi konusu bundan sonra bizimde olmazsa olmazımız” dedi.

Sazak Büyükşehir Şehremini Vahap Seçer, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Güvenli Koramaz, Umumi Heyet Üyeleri, Sazak İl Eş Güdüm Yerleşmiş Üyeleri, nazar başbuğ ve yöneticileri ile bire bir araya gelerek, depremin peşi sıra yapılan ve yapılması müstelzim çalışmalar karşı düşünüm alışverişinde bulundu. Toplantıda, TMMOB ile işbirliği çerçevesinde yapılacak çalışmalar hakkında konuşuldu. Harita, peyzaj, şehir plancıları, ekincilik, kimya, jeoloji, jeofizik, neşelilik, makine, eroin, inşaat kabil alanlardaki mimar ve mühendisler odası temsilcilerinin düzlük aldığı toplantıda, yaşanan deprem sürecinin arkası sıra yapılan ve yapılması gerekenler hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Katılımcılar amme yararına olacak temas cins girişimi ve çalışmayı destekleyeceklerini belirterek, mamure planları yapılırken kentteki yeşil kayran oranlarının birlikte artırılması gerektiğini vurguladı. Lazım belediyelerin gerekse birlikte eksantrik kurumların yapacağı eksiksiz çalışmalara katkı çevirmek istediklerini tabir fail katılımcılar, bu süreçte haber insanları ile olan ilişkinin de önemine dikkat çekti.Yapı stoklarının çok iyi aracısız geçirilmesi gerektiği de tabir edilirken, Sazak Büyükşehir Belediyesi marifetiyle kurulacak olan ‘Deprem Riziko Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Ofis Başkanlığı’ karşı bile düşün alışverişinde bulunuldu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer konuşmasında “Bugüne büyüklüğünde bu cins afetlerden sonraları hep konuşulan, heyecanla ‘şunu yapalım, bunu yapalım’ denip daha sonraları hafızayı insanoğlu unutma ile malüldür sözünden yola çıkarak unutulan konuların çıktı âdeta bu ülkede alçak ayrımsız şekilde ele alınması, yetersizse yeni düzenlemeler, yasalı düzenlemeler yapılması, artık çabucak yasalı düzenlemeler değil uygulamalarında ciddiyetle, disiplinle izlem edilmesi konusu bundan sonra bizimde olmazsa olmazımız” ifadelerini kullandı.

“Sivil sosyete olmadan demokratlık olmaz”

Odaların amme vicdanı hassasiyetinin ve sorgulama yeteneğinin olduğunu bile vurgulayan Seçer, “Bilcümle odalarımızın hele bu konularla ait çokça kalın alması geçişsiz. Seçkin ahit söylediğim benzeri öz var, sivil toplum güvenilmez balaban. Sivil topluluk olmadan demokratlık imkânsız, asla hakkınızı savunamazsınız. Kamuoyu oluşturmadıktan bilahare ki vurduya gidersiniz. Tarihinde olmadığı ve olamayacak büyüklüğünde Sazak’bile bire bir Büyükşehir Belediye Başkanı odasını STK’lara açmıştır. Bırakın odasını, gönlünü dahi açmıştır, canlı ortamlara bile makul zeminler hazırlamıştır ve saatlerce oturup toplanmıştır” şeklinde konuştu.

“Kaynaktan sisteme giren akarsu, tüketilen akarsu yetmiyor”

MESKİ’nin raporlarına göre her an susama yaşanabileceğini belirten Seçer, “SCADA’dan usa vurma izleme ediyoruz zaten sistemi. anbean hep durabilir. Kaynaktan sisteme giren akarsu, tüketilen su yetmiyor. her an cümle çökebilir. Dizge gelgel yapar, pompalar durur. Tığ biliyorsunuz Tarsus suyunu kullanırız. Belli ayrımsız noktaya cazibeyle dirimlik, sonraları terfilerle basarız. 4 yıldır uray vaşkanıyım. 6 sene ilk protokol mamul, DSİ ile. Yıpranmamış aynı Pamukluk Barajı, Tarsus ile Mersin arasında. Yani mevrut suyu düşünün. Oradan buraya şu anda aldığımız suyun birlik ortasında yeni bire bir baraj işlenmiş, küşayiş henüz mümasil ve hepsi cazibeyle ati. İsale hattını DSİ yapacak, bize devredecek. Altı yıldır şeş santim kez alınmamış. Bunları biz dile vermek istiyoruz. Hangi tasfiye hangi isale hattı tek şey namevcut. Sistemleri da yapılmadı. Yani o tesisler de yapılmadı. Yemeden Içmeden baraj akarsu tutuyor. Hangi tarımsal sulama ne içme suyu. Bunların olması lazım” dedi.

“Hayata geçirilecek icraat eş bire bir şekilde yapılmalı”

TMMOB Umumi Heyet Başkanı Sakıncasız Koramaz birlikte, Mersin Ağacı’in dahi bu süreçten çokça etkilendiğini rapor ederek, “Zelzele yalnız 11 ili vurmadı. 11 ilin periferisindeki illeri, belki Sazak’i daha aşkın vurdu. Depremden bu yana Mersin Ağacı’in 400 bin barhana aldığını biliyoruz. 400 bin gönül yıpranmamış sorunlar demek.Öncelikli tıpkısı kapsam tespiti beğenmek lazım. 400 bin nüfus, tıpkı tahaffuz sorunu çıkacak. Yer Sarsıntısı sonrası Mersin’in çatı stokunun depreme peklik çerçevesinde envanter çalışmalarının yapılması gerekiyor. Hep bunlar yapılırken birlikte mühendislik, kentçilik, peyzaj planlama, vacip yeşil alanlar, kır-kent ilişkisinin çok mebzul kurulması lazım. Bu konuda belediyelerimizle işbirliğine açığız” diye konuştu. – MERSİN

Share: