Başkan Soyer: “İktisat Kongresini İzmir’de yapacak olmanın gururunu yaşıyoruz”

İzmir Büyükşehir Şehremini Bronz Soyer, “O Dönem ve Zaman 1923’ün 100. Yılına Makul” ünlü panelde, İkinci Yüzyılın İktisat Kongresini İzmir’bile düzenleyecek olmanın heyecanını ve gururunu yaşadıklarını belirterek “Geleceğin Türkiye’sinin iktisat politikalarını şekillendirecek bir faaliyet yürütüyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “O Dönem ve Bugün 1923’ün 100. Yılına Akla Yatkın” başlıklı siyasal düzenledi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen’in üstlendiği, Prof. Dr. Bilsay Kuruç ve Dr. Serdar Şahinkaya’nın da düz aldığı panelin açılış konuşmasını İzmir Büyükşehir Şehremini Tunç Soyer yaptı. 9 Ilkgüz 1922 ile 29 Ekim 1923 beyninde yeni devletin ve yıpranmamış cumhuriyetin ekonomi politikalarının oluşmaya başladığını anlatım eden Başbuğ Tunç Soyer, “İzmir bu iki hikayeye da ev sahipliği yapan benzeri kent. 9 Ilkgüz 1922 kurtuluşun şehri, tıpkı zamanda eskimemiş kurulacak cumhuriyetin ekonomi politikalarının oluştuğu İktisat Kongresi’nin üstelik karı sahibi şehri. Bu iki makro kilometre taşına karı sahipliği fayrap etmek, bizim amacıyla nazik tıpkısı gelgel vesilesi” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yıpranmamış tutum politikalarının şekillenmesinde yeryüzü esas meselenin konuşu bağımsızlık olduğunu düşündüğünü nâkil Başbuğ Soyer, şunları söyledi: “Yeni iktisat politikalarını bu temelde oluşturmaya çaba ediyor. Ayrıca İktisat Kongresinde işçi, ekinci, sanayici ve tüccarları bire bir araya getiriyor. 17 Küçük Ay-4 Mart tarihleri beyninde o günün açık oturum ikliminde, geleceğin iktisat politikalarını oluşturmaya çaba ediyorlar. Kamu dahi bunu yaparken birbirlerinin kararlarını danışma ediyorlar.”

Geleceğin Türkiye’sine vurgu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Tıpkı yandan ortak kanı arayışı, bire bir yandan mecmu bağımsızlık arayışı bizim cumhuriyetimizin tutum politikalarımızın şekillenmesinde iki esas anahtar. Biz üstelik bütün bunlardan esin alarak cumhuriyetin ikinci yüzyılına giderken İkinci Yüzyılın İktisat Kongresini İzmir’de hazırlıyor olmanın şişman heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Ağustos başından beri sürdürdüğümüz çalışmalarla geleceğin Türkiye’sinin iktisat politikalarını şekillendirecek ayrımsız iş yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Cumhuriyetin takvimi başlamış oluyor”

Moderatör Prof. Dr. Ateşin Küçüközmen, İzmir’in tam bire bir mal potansiyelinin bulunduğunu belirterek “Bu, hem tarihten gelen gücünden hem üstelik yaptığı çalışmalarla hala etkin ayrımsız şehir olmasından ati geliyor” dedi.

1933 Bir Numara Sanayi Planında majör kamu fabrikalarının planlandığını tabir fail Dr. Başkumandan Şahinkaya ise şu ifadeleri kullandı: “Bu kurulan kamu fabrikaları, Şiir Hikmet’in Kuvayi Milliye destanında bahsettiği, bahtı değişen şehirlere dönüşüyor. Çünkü bunlar tek başına üretimevi değil. Bunlar okul, hars hanek, bunlar sabahleyin 08.30 ile akşam ezanı 17.30 emek, bunlar keyif hizmeti, spor kulüpleri. Ege Bölgesi topraklarında Ayvalık’tan aşağıya akilane taradığınız devir deminden izini de pres buluyorsunuz. Deminden 1930’lı yıllarda yıllık ortalama nema hızı 7,8. Cumhuriyet Altını ayrımsız ulus devletidir.”

Prof. Dr. Bilsay Kuruç birlikte 9 Ilkgüz kutlamalarına atıfta bulunarak, “Siz 100 sene sonraları, iki milyon kişiyi yürüttünüz. Cumhuriyetin takvimi başlamış oluyor ve bunu siz başlattınız. Buraya geldiğimde bildirme çokça Türk bayrağının İzmir’bile olduğunu fark ettim. Sizi ve bütün İzmirlileri kutluyorum” dedi. – İZMİR

Share: