Bulunmayan böyle sistem

Düzce’birlikte çok tükettiği bal ile gündeme gelen ayının arkası sıra balcılar dahi kovanları üzere ayrımlı önlemler alamaya başladı. Benzeri üreticinin akarsu ile kurduğu sistem ise pop oldu.

Olay, 10 Ağustos’ta Yığılca ilçesine sınırlı Karakaş köyünde meydana geldi. Orman memurları ve vatandaşlar, misil kenarında süzgün halde aynı ayı buldu. Kamyonetin kasasına konulan bala ayı üzere bölgeye Milli Parklar Yazıhane Müdürlüğü ekipleri irsal edildi. Veteriner hekimler marifetiyle Efteni Gölü Natürel Yaşam ve Iyileştirme Merkezi’nde otama altına alınan ayının, aşkın bal tükettiği üzere fenalaştığı belirlendi. “Balkız” ismi sunulan yavru ayı, yığılmış halde çekilen görüntüsüyle adeta Türkiye’nin gündemine oturdu. Baytar hekimlerce özenle bakılan Balkız, tedavisinin ardından doğaya salındı.

Kendi imkanlarıyla düzenek kurdu

Balkız arıcıları da harekete geçirdi. Bölgede ciddi şekilde üretilen ormangülü balının hem pahalı hem dahi zor olması cihetiyle üreticiler kovanları farklı yöntemler ile korumaya başladı. Bir yetiştirici bile, özlük imkanlarıyla su ile müteharrik mekanizma kurdu. Ayıların gürültüden korktuğu bilgisinden yola sâdır yetiştirici, kurduğu düzenekte de efdal sesin çıkmasını sağladı. Üreticinin bu önlemi gücük sürede pop oldu. – DÜZCE

Share: