Bursa’dan Bakanlığa çağrı

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Melik Kederli, başarısız dil fiyatlarının galericiler vasıtasıyla yükseltiliyormuş üzere gösterilmesini kabul etmediklerini söyledi.

Üzüntülü, ” Türkiye’birlikte başarısız makine var mı? Geliyor mu? Gelmiyor mu? Bunun açıklanması gerekiyor. Bayi, muvaffakiyetsiz mevrut arabaları galerilere illet satıyor? Illet vatandaşa satmıyor? Acep galeriye mi veriyor? Yoksa aynı madun şirketi olan galeriye verip üstelik sıfır makine almaya gidene, ‘Bizde muvaffakiyetsiz yok amma plakalı sıfırlar var. Alırsanız birlikte şu değer eğer üç kamer beklerseniz üstelik şu fiyat olacak’ deyip da bey mı yapıyorlar? Bunları denemek, iskandil etmek lazım. Burada vergisini ödeyen aynı esnaf grubunun hata keçisi adına gösteriliyor” dedi.

Tecim Bakanlığı marifetiyle hazırlanan ‘İkinci El Motorlu Karaca Taşıtlarının Ticareti Karşı Yönetmelikte Mübayenet Yapılmasına Dayalı Talimatname’in Resmi Gazete’dahi yayımlanarak yürürlüğe girmesini kimileri müspet karşılarken kimileri ise eksikliklerin olduğu dile getirildi. İkinci ahali kara taşıtı ticaretiyle uğraşanlar, makine ve toprak taşıtlarının pazarlanmasını yahut satışını önceki tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe 1 Temmuz 2023’ten geçmiş doğrudan yahut dolaylı kendisine yapamayacak olmasının eksikliklerini açıklanan Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Melik Üzüntülü, Bakanlığı ve yetkilileri göreve nida etti. Üzüntülü, eksiklikleri şu cümlelerle dile getirdi:

“6 kamer ve 6 bin kilometre ile ilişkin talimatname, muvaffakiyetsiz oto çekicilik satımlarında fiyatların önüne terhis etmek üzere çıkartılmış ayrımsız yönetmelik namına açıklandı. Ancak, bazen gruplar eliyle, sözde Türkiye’da akim araçların fiyatlarını yükseltenler galericiler, akim aracın hava satımını fail galericiler pozisyonuna dönüştürülerek, bazen amaç alınan gruplar tarafından bizler illet amaç gösterildik. Sanki başarısız araçların fiyatlarının yükselmesinin bir tane sebebi galericilermiş kabilinden gösteriliyor. Meğer bu yönetmelikte kazanç levhasında oto alışveriş kodu eklenen hep firmalar, şahıslar, şirketler buna dahildir. Tamamen galericiler yerine biz karışma değiliz. Aynı sair laf, maalesef burada ayrımsız yönlendirme, ayrımsız yazık keçisi aranmaktadır. Burada bile biz galericiler tasavvur gösterilmiştir. Biz akim araba satmıyoruz. Tabii kim bayilerden gidip akim makine alıp satan muhtemelen tıpkısı kol vardır. Fakat bunu birlikte yüzdeye vurduğumuzda, yüzdelik 1 veya 2 oranındadır. 6 kamer 6 bin kilometreyle fiyatların düşmesine etmen olacağına biz inanmıyoruz.”

Bu yönetmelikte değişikliğe gidilmeden önce ara sıra verilere bakılması gerektiğini tamlayan Izdıraplı, “Türkiye’de akim araba var mı? Geliyor mu? Gelmiyor mu? Bunun açıklanması gerekiyor. Bayi, muvaffakiyetsiz gelen arabaları galerilere sebep satıyor? Illet vatandaşa satmıyor? Acaba galeriye mi veriyor? Yoksa aynı ast şirketi olan galeriye verip da, liyakatsiz araba almaya gidene ‘Bizde sıfır namevcut amma plakalı sıfırlar var. Alırsanız üstelik şu denk şayet üç ay beklerseniz de şu karşılık olacak’ deyip birlikte eş mı yapıyorlar? Bunları incelemek, taharri etmek lazım. Burada vergisini ödeyen tıpkı esnaf grubunun günah keçisi kendisine gösteriliyor. Nedense daraç dışından liyakatsiz makine getiren bayiler günahsız, tek suçları yokmuş kabilinden kenarda duruyor. Son zamanlarda arabaların fiyatların artışının biricik sebebi tığ galericiler gösteriliyor. Elan düne kadar dövizden dünya sıfırlara yapılan zamlar unutuldu. Güya zammı biz yapıyoruz sürekli ve biz garaz alınıyoruz. Bu sebepten kontekst bu yönetmeliğe tepkimiz var. Talimatname çıkartılırken grupları, tarafları çağırıp ilk önce başarısız arabanın bozukluk pahalı satıldığını paçarız tıpkı konuşma yapsaydık on paralık buna lüzum kalmadan bu hisse senedi çözülürdü. Yer dümdüz hal, Vekillik ‘Vergi levhası olup idrak levhasında oto alım satım fail galericilere başarısız makine satmayın’ dediği ahit iş çözülmüştü. Çokça ilginç, kazanç levhasında oto alışveriş olan şirketler kiralamalar, galericiler makine satamıyor. Amma taşıt dışı herkes araba satabiliyor. Geçen yıl 9 milyona andıran Türkiye’dahi ikinci el vasıta piyasada umum değiştirdi. Buradaki oranlara ilanlara satanlara bakın. Kimin arabaların fiyatlarını lacerem artırdığını görülecektir. Şimdi ben söylüyorum bire bir galerici yerine. Biz sıfır makine satmayalım. Bayiler ikinci ahali araba satmasın. İkinci el arabanın fiyatlarının artışını pekâlâ durduracağız? Ortada benzeri kıymet artışı, tıpkısı yükseliş varsa bu şekilde yönetmeliklerle karşılık artışlarının önüne geçmediği kabilinden bana göre, Bursa esnafına bakarak kimi iri firmaların ekmeklerini yağ sürüldü bu yönetmelikle. Buna inanıyorum, buradan hükümetimizi falsolu yönlendirme ve brifing var” dedi.

Tarafların ayrımsız araya getirilerek bu fiyatların önüne geçilebileceğini belirten Yanık, “Bayileri açıklasın, ‘ev dışından makine gelmiyor’ diyen bayiler. Birçok devam ısmarlama vermiş? Bugüne büyüklüğünde birçok devam havale mevrut? Kamer kamer bakalım veya periyot çevrim bakalım, kestikleri akim arabaların faturalarını, eşit artışlarının elbet bu aşamaya geldiğinin önü gözükür. İkinci ahali piyasasına da giren bayiler hem ikinci halk satabiliyor hem başarısız satabiliyor. Amma galeriye gelince dahi satamazsınız. Galerici tek kimseye zorla sıfır makine satmıyor. Şurası de sav ediyorum. Galericiler topladığınız ahit Türkiye genelindeki galericileri anca 100, 200, 300 tane istif yapabilecek galeri sayısı, ayrımsız elin parmaklarını geçmez. Zira bizim sermayemiz de küçüldü. Bedel artışlarının sunma iri muzdarip olan, darda artan biziz. 1 trilyon sermayesi olan arkadaşım 10 kıta 100 binlik bandını makine alırken, bugün 1 trilyona 2 pare araba alır kuzuluk geldik. Karşılık artışından arz çokça şikayet fail biziz” şeklinde konuştu.

İkinci elin yükselişini şüphesiz engelleyeceği konusunda de açıklamalarda kâin Acılı, “Daraç dışı menşeili firmaların piyasaya girip da milyon dolarlar basıp üstelik satılacak fiyatların konusunda ikinci ahali arabaları satın almalarına hangi diyeceksiniz? İlanları var. ‘Aracınız değerinde alınır’ Ego aracı değerini dahi alamıyorum. 100 bin liraya satılacak olan uzlaştırıcı 100 bin liraya alırsam kaça satacağım? Amma balaban firmalar 100 bin liralık ara bulucu, 100 bin liraya alıyor harcama yapıyor, 150 bin lira yazıyor. Buyurun, ikinci elde fiyatlar üst bundan sonra. Ego 10 çıngı x arabanın ilanını giriyorum. O nazik firmalar 100 kesim x arabanın fiyatını giriyor. Ego 100 bin teklik yazıyorsam o 150 bin liralık yazıyor. Ben elimdeki arabayı sattıktan bilahare onların fiyatlarının adapte olmak zorunda kalıyorum. Çünkü matlup o yöne akilane gidiyor. Ferda bir devir sıfırlarda birlikte argüman ediyorum. KDV ÖTV’nin indirilmesini bayiler isteyecek. Orada bile devletin, vatandaşın zararı var. 83 milyon ÖTV ve KDV indiriminden yararlanamıyor. Bunu bile kaplamak geçişsiz. Burada 300, 400 bin devam araba satılacak diye 83 milyon kişiye vergi ödetmenin da bir anlamı namevcut. Bunlara birlikte dikkat etmek lazım. Buradan yeniden sesleniyorum devletimize, hükümetimize bu yönetmelik lütfen sahada ve mutfakta olan insanları benzeri araya getirerek, gümrükteki sıfırlara göre, trafik tescili üzerinden yetersiz dışından mevrut arabaların kimlere bittabi fatura edildiğini bakarak stokçuluğun önüne geçilmesi lazım. Galericiye, oto hava satımı yapanlara, kiralamalara, leasinglere, volta şirketlerine olsun, bunlara bu standardı getirmeyle, fiyatların önüne geçemezsiniz. Aynı boya korumaya, liyakatsiz makine alırsan 12 bin liralık yazan bayiye hesap sordunuz mu? ‘Dört şerha dahi şita lastiği kabul etmek mecburiyetin var’ deyip 25 bilyon fatura kesen 4 kıta lastiğe, bayiye sordunuz mu? Başarısız makine alırken bu şerait var şu anda beyninde. Bu rakamları benzer namına söylüyorum, 500 bin lirayı banka havalesiyle, 50 bin lirayı havadan alan akim bayileri olduğu söyleniliyor piyasada. Vatandaşların bize bu yönde ilettikleri şikayetler var. Bunları pir karıştırmak lazım. Öbür kalem bu yönetmelikle ticaretin önüne geçmektir. Şu anda piyasada konuşulan, gross marketlerle bakkalların çatışmasının aynısını biz Türkiye’da otomotiv sektöründe yaşamaya başladık” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Altını Umum Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yapmış olduğu ‘2 umum makine parasına muvaffakiyetsiz araba aldıracağım’ açıklamasına de değinen Üzüntülü, “Bu açıklamanın arkası sıra meydan duruyor. Elbet getireceksin abi? Bunun bire bir yolunu söyle biz üstelik bilelim. Bu hükümet bile öğrensin. Haberlere bakıyoruz. Piyasada hangi olduğu adsız, makine almamış, makine satmamış amma tıpkısı galerinin uğrunda duran veyahut birlikte orada 3 aylık bire bir müdürlük işleyen bire bir adama ikinci umum otomotiv sektörünü veya başarısız sektörünün yorumu yaptırılıyor ve oradan yapılan yorumlar bizi etkiliyor. Herif üniversitede bilmem hangi fakültesini münevver, otomotiv üzerinde durmadan fıkra yazıyor. Notere, araba pazarına, motosiklet tamircisine, kaportaya gitmiş mi? TÜİK’ten aldığı 3-4 devam bilgiler, beş altı yerden aldığı bilgilerle otomotiv sektöründe sözü dinlenir arkaç geliyor. Ana mutfağında olan insanlar dışarıda duruyor ve cemiyet muhtemelen bire bir şekilde yönlendiriliyor. Az esbak örnek kadar başarısız makine fiyatlarının yükselmesinin bir tane suçlusu ‘oto galericiler’. Sıfır getirenin, ithal edenin gümrüklerde depolarda bekletenin, getirip bana makine satanın hiçbir suçu yok. Arabayı ego aldım sattım suçluyum, evet suçluyum. Kes cezamı, amma bunun ortaklarını de bul o ahit. Şu anda Türkiye’birlikte değirmi adına 200 bin esnaf var, 200 bin kişiden 100 hayat falsolu muamele yapıyor diyerek kavrayışsız mütezayit büyük tıpkısı kısmı suçlamak misyon haline almak, arabalarının bedel artışını galericilermiş üzere ifşa etmek, ölçüm sizin tıpkı öz diyemiyorum” şeklinde konuştu. – BURSA

Share: