Cumhur Reisi Erdoğan Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın peşi sıra millete seslendi: (1)

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, Mardin ve Gaziantep’teki trafik kazalarına ilişkin “Yapılan soruşturmalar neticesinde failler için müstelzim işlemler yapılacaktır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın peşi sıra millete seslendi.

Sözlerine, Gaziantep ve Mardin’birlikte meydana mevrut gidiş geliş kazalarında hayatlarını kaybeden vatandaşlara Allah’tan yağmur, yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Erdoğan, bu kazalar ile Rize’deki kazada yaralanan vatandaşlara Allah’tan felah diledi.

Gaziantep ve Mardin’deki kazaların yekpare boyutlarıyla soruşturulduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Biz, ülkemizin dört bir yanı sıra vatandaşlarımız güvenle, konforla, süratle istedikleri yerlere gidebilsinler, geri hizmet hizmetler akıcı sürdürülebilsin diyerek Cumhuriyet Altını tarihinin sunu balaban eriştirme yatırımlarını yaptık. Buna karşın böyle bellek almaz facialarla karşılaşmaktan hava üzüntülüyüz. Yapılan soruşturmalar neticesinde failler karşı gereken amal yapılacaktır. Bunanla kalmayacak, analog kazaların tıpkısı daha yaşanmaması üzere gidiş geliş ve çevirgeç güvenliği başta doğmak için değme alanda gerekseme duyulan tedbirleri belirleyerek bir anda uygulamaya geçireceğiz. Attığı temas adımı ‘İnsanı yaşat ki kerem yaşasın’ ilkesine göre belirleyen aynı hükümet adına ‘Önce insan’ anlayışıyla bu meselenin da üstesinden gelmekte kararlıyız. Araçla yahut bulaşan namına trafiğe sâdır vatandaşlarımızı ayrımsız posta henüz kurallara harfiyen uyma etmeye, birey ve mal güvenliklerini tehlikeye atacak her tip davranıştan uzak durmaya nida ediyoruz.”

Kazalarda dokunaklı mağduriyetlerin hezel konu akarsu olduğunu rapor eden Erdoğan, “Bunun için üstelik lüzum ululuk kendisine 250 (bin liralık) pozitif 50 (bin liralık) Familya ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, bunun birlikte firma, 250 (bin liralık) birlikte onların desteğiyle bu olayda hayatını kaybeden kardeşlerimizin ailelerine bu desteği sağlamış oluyoruz.” diyerek konuştu.

Reisicumhur Erdoğan, Allah’tan Türkiye’yi ve milleti gelişigüzel kalem kazadan, afetten, musibetten müdafaa etmesini diledi.

“Vatandaşlarla hasret giderdik”

Son kabine toplantısından bu yana Türkiye ve milleti ilgili takatli çok mesai yaptıklarını belirten Erdoğan, Faziletli Askeri Şura Toplantısı’nda Kişmiri, Deniz ve Albeni Kuvvetlerindeki terfileri görüşüp karara bağladıklarını, arkası sıra dahi görevlendirmeleri yaptıklarını hatırlattı.

Şanla, şerefle yürüttükleri görevlerini başarıyla tamamlayarak emekliye ayrılan bütün komutanlara Türkiye’ye olan hizmetleri nedeniyle teşekkür eden Erdoğan, yeni rütbeleri ve görevleriyle Türkiye’ye çokça büyük hizmetlerde bulunacaklarına içtenlikle inandıkları subaylara başarılar diledi.

Salgın döneminde şehir ziyaretlerini seyrekleştirdiği amacıyla takatli haddinden fazla ile 2-3 yıldır gitmediğini dile getiren Erdoğan, ayrımsız süredir hafta sonlarını olabilir olduğu kadar kent ziyaretleriyle değerlendirmeye hız gösterdiğini söyledi.

Bu çerçevede 6 Ağustos’ta Kocaeli’ni konuşma ettiklerini, burada hareket dünyasıyla tıpkısı araya geldiklerini, dolgun açılış töreninde vatandaşlarla buluşup özlem giderdiklerini hatırlatan Erdoğan, “Bizleri bağrına basan vatandaşlarımızla hasbihal etmenin beraberinde, envestisman tutarı 8,5 milyar lirayı geçen yüzlerce eserin da dolgun küşat törenini gerçekleştirdik.” dedi.

“Kuma değerlerimize odaklı çalışmalar yürüteceğiz”

Dünyanın sunu gen 6’ncı diplomatik misyonuna eş ülkesi kendisine, seçme sene büyükelçileri Türkiye’dahi ayrımsız araya getirerek şümullü istişareler yaptıklarını, bu arada yeni hedefler belirlediklerini kaydeden Erdoğan bu sene, “2023 ve Ötesinde Beyinli ve Şefik Türk Diplomasisi” temasıyla planlı toplantı nedeniyle 8 Ağustos’ta büyükelçilerle geçmişten bugüne uzanan ve geleceği kucaklayan izan turu yaptıklarını aktardı.

Reisicumhur Erdoğan, “Acun 5’ten büyüktür” diye niteleyerek tabir ettikleri toptan hile sistemindeki değişimde Türkiye’yi hak ettiği yere emisyon mücadelelerini diplomatlarla başarıya ulaştıracaklarını vurguladı.

Hüseyin Gazi Vakfı Dergahı’nda Alevi Bektaşi vatandaşlarla Aşure Ayı orucunu açıp, sevgi ettiklerini hatırlatan Erdoğan, “Türkiye’nin ve Türk milletinin ayrılmaz tıpkı parçası namına gördüğümüz canlarımızla önümüzdeki dönemde daha andıran, sebepsiz ve kuma değerlerimize odaklı icraat yürüteceğiz.” dedi.

Türkiye’nin dünyanın önde gelen bahir istikşaf filosu sahibi ayrımsız mevki haline geldiğinin somut örneklerinden olan Abdülhamid Han Gemisini Sazak Taşucu’ndan Antalya Gazipaşa açıklarındaki görev adına uğurladıklarını anımsatan Erdoğan, şunları rapor etti:

” Karadeniz’da keşfettiğimiz 540 bilyon metreküplük gaz sevincimizi eskimemiş müjdelerle taçlandıracağımıza inandığımız bu tetkik gemimiz ayrımsız zamanda Akdeniz’deki haklarımızı ve çıkarlarımızı savunma idealimizin birlikte benzeri sembolüdür. Bu adamakıllı gönderi töreninin ardından Akkuyu’daki çekirdeksel santralci inşaatımıza anbean incelemelerde bulunduk. İnşallah bu santralin önce ünitesini önümüzdeki sene devreye alarak ülkemizi enerjide dışa bağımlılıktan kurtarma yolunda kullanılmamış aynı hamle elan atacağız.”

“Mefret altyapı kurduk”

Konya’üstelik planlı, 56 ayrımlı ülkeden sporcuların katıldığı 5’inci İslami El Birliği Oyunlarının açılışını yaptıklarını tamlayan Erdoğan, Azerbaycan Reisicumhur İlham Aliyev özellikle koyulmak amacıyla çok sayıda oran ve hükümet başkanının açılışına katıldığı İslami El Birliği Oyunlarının, sporun, dostluğu ve kardeşliği birleştirici, bütünleştirici, berkitme edici vasfına katkıda bulunmasını diledi.

Balkanlardaki bacanak ve ahi ülkelerle andıran ilişkileri sürdürmeye, bölgede kırılganlığın arttığı bu dönemde özel ehemmiyet verdiklerinin altını çizen Erdoğan, bu kapsamda 10 Ağustos’ta Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile bire bir araya geldiklerini kaydetti.

Reisicumhur Erdoğan, eylülün ilk haftasında üç ülkeyi havi Balkan turuna çıkacaklarını dile getirerek, Slovenya Cumhur Reisi Borut Pahor’u Türkiye’ye resmi ziyareti zımnında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde misafir ettiklerini anımsattı.

Türkiye’nin vabeste su kaynaklarını çalışkan ve verimli şekilde iletilmek üzere baraj inşasına hususi önem verdiklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Akıbet 20 yılda ülkemize kazandırdığımız 605 eskimemiş hidroelektrik santrali ile baraj sayımızı 703’e çıkararak bu doğrultuda majör mesafeler intaç ettik. Sulama ve içme suyu amaçlı barajlarla bu sayının 930’u bulduğunu dahi afişe etmek isterim. Yaptığımız yatırımlar yardımıyla ülkemizi hidroelektrik kısık bakımından dünyada 9’uncu sıraya yükselttik. Su depolama kapasitemizi 180 milyar metreküpün üstüne çıkartarak hem kuraklığa hem birlikte başat baskınlarına cebin heybetli benzeri enfrastrüktür kurduk. Oran Su İşlerimizin düzenlediği törenle 11 Ağustos’ta 34 hidroelektrik barajını henüz hizmete alarak, bu alandaki gücümüzü elan bile artırdık. Yöntemince hizmete aldığımız barajlarımızın aynı kez daha ülkemize iyi olmasını diliyorum.”

(Sürecek)

Share: