Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balaban İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Aşama Teslim Töreni’nde konuştu: (1)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Ağustos 1999 depremini hatırlatarak, “Kardeşlerim, o felaketin olduğu dönemde bu ülkenin iktidarında ki vardı? Şu anda bittabi rahmetlik ergin Ecevit vardı değil mi? Olur o hareket afetinde acaba iktidar hangi yaptı? Ağız Ağıza bittiler, tükendiler. Ancak tığ iktidara geldik, hep bu yıkılan yerleri ayağa kaldırdık.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenler Dörtyol Meydanı’ndaki 60 Bin Konutluk Büyük İstanbul Dönüşümü Esenler İlk Etap Teslim Töreni’nde yaptığı konuşmada, İstanbul’u herhangi bir köşesiyle ayrı sevdiğini söyledi.

Geçen hafta Üsküdar’daki Ayazma Camisi’ni ibadete, Medeniyet Üniversitesi Kütüphanesi’ni ise hizmete açtıklarını anımsatan Erdoğan, temmuzda İbn Haldun Üniversitesi’nin hatim törenine katıldıklarını dile getirdi.

Dünyanın dört gözle beklediği Ukrayna tahılının İstanbul Boğazı üzerinden taşınması törenine şahitlik ettiklerine aksan işleyen Erdoğan, “Yine geçtiğimiz kamer Eyüpsultan Belediyemizin dolgun küşat törenini yaptık. İstanbul’de yenilenen Arkeoloji Müzelerimizi hizmete açtık. Ülkemizin mail tarihindeki yeryüzü nazik çıyanlık olan 15 Orak Ayı darbe girişiminin yıl dönümü vesilesiyle martir ve gazilerimizi Saraçhane’de andık. İstanbul’un fethinin 569. sene dönümünün coşkusunu da millet bahçesi adına düzenlemeye başladığımız Atatürk Havalimanı alanında bilcümle bu arada yaşamıştık.” ifadelerini kullandı.

“Biz küçümseme verdik mi yaparız”

Eğitimden firez-sanata, uluslararası etkinliklerden milli bayramlara büyüklüğünde ülkeye ve şehre ayar katan rastgele anda İstanbul’la alay malay olduklarını vurgulayan Erdoğan, törene 60-70 bin kişinin katıldığı bilgisini paylaştı.

İki çağ ilk, 18 bin kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümü olduğuna dikkati calip Erdoğan, depremin üzerinden 23 sene geçtiğini fakat acısının yüreklerde halen önceki günkü kabilinden genç olduğunu anlatım etti.

“Rabb’imden bizleri temas tip afetten ve felaketten sıyanet eylemesini diliyorum.” diyen Erdoğan, “Kardeşlerim, o felaketin olduğu dönemde bu ülkenin iktidarında ki vardı? Şu anda tabiatıyla rahmetli olmuş Ecevit vardı değil mi? Olur o zelzele afetinde acep erk hangi yaptı? Tamamen bittiler, tükendiler. Fakat tığ iktidara geldik, bilcümle bu yıkılan yerleri ayağa kaldırdık. Bingöl depremini hatırlayın, Van depremini hatırlayın, Simav’ı hatırlayın, Kütahya’yı hatırlayın. Hep bu depremlerde, Gölcük depremini hatırlayın, Sakarya’yı hatırlayın, Kocaeli’nin genelini hatırlayın, hepsinde çabucak, Malatya’üstelik, Elazığ’da bütün bu şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırdık. Çünkü tığ meze verdik mi yaparız ve yaptık.” diye niteleyerek konuştu.

(Sürecek)

Share: