Depremzede öğrencilere ve kamu personeline print şartlarda doğada kalma eğitimi

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenerek Bilecik’in Osmaneli ilçesine getirilen afetzede öğrenciler ile bölgede kontrol kurtarma çalışmalarına katılan kâh kamu personeli tahakküm şartlarda doğada hayatta kalma kursu alıyor.

Isparta Kılgısal Bilimler Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi işbirliğinde hazırlanan “Orman Okulu Eğitiminde Araziyi Tanışıklık ve Hayatta Kalma Teknikleri” kursu Osmaneli Belediyesi Prof. Dr. Yunus Söylet Şifalı İçmeler Tesisi’nde başladı.

Eğitimlere “asrın felaketi” adına nitelendirilen depremde etkilenen faziletkâr lisans ve doktora öğrencilerinin beraberinde öğretmenler ve kamu görevlisi ile müzaheret faaliyetlerine katılan Millî Iyileştiren Kurtarma Ekibi (UMKE) personeli katıldı.

TÜBİTAK eliyle desteklenen projede, 6 üniversiteden alanında eksper 10 akademik personel, 20 kursiyere eğitim veriyor.

“Ağılı ve zehirsiz nebatat üzerine birlikte eğitim veriliyor”

Proje koordinatörü Isparta Kılgısal Bilimler Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal, gazetecilere, projenin 2015’ten beri uygulandığını söyledi.

Eğitimlerde sıhhi imdat tekniklerinin dahi işlendiğini dile getiren Ünal, “Katılımcılara doğada elem yakma, akarsu bulma, doğal şartlarda barınak etme, harita ve alnaç bulma eğitimleri veriliyor. Ağılı ve zehirsiz nebatat üstüne üstelik ister teorik gerekse uygulamalı kendisine kursiyerler eğitiliyor. Aktiflik sonucunda katılımcılarımız TÜBİTAK vasıtasıyla verilen sertifikaya ehil oluyor. Bu akşam çadırda konaklama yapacağız. Ülkemizin yaşadığı afet sorasında oba ve kampçılığın, doğada hayatta kalmanın önemini projeyle elimizden geldiğince vermeye çalışıyoruz.” diyerek konuştu.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Coğrafya Bölümü doktora öğrencisi Çakır Avcı bile 6 Şubat’ta balaban aynı zelzele yaşadıklarını belirterek “Maalesef birçok yakınımızı ve sevdiğimizi kaybettik. Biz şehrimizi kaybettik, bu süreçte tarifi sıfır acılar yaşadık. Depremde doğada yaşamayı bilmenin çok koskocaman olduğunun farkına vardım.” ifadesini kullandı.

UMKE personeli bilirkişi bacı Emine Lüle Taşı bile henüz ilk yer sarsıntısı bölgesinde görev yaptığını, proje kapsamında aldıkları eğitimin bölgede memur personelin işini kolaylaştıracağını aktardı.

Share: