Edirne Otacı Odası Başkanı Gürcan Altun’dan ‘Koronavirüs Salgınında 6. Dalga’ Uyarısı

ERGİN YILDIZ

Edirne Doktor Odası Başkanı Gürcan Altun, Türkiye’nin koronavirüs salgınında temmuz ayında 5’inci dalgayı yaşadığını, tedbir alınmazsa sonbaharda 6’ncı dalgayı yaşayabileceğini belirterek, “Eğer bizler zamanında hatırlatma dozu aşılarımızı yapmazsak, tedarikli olarak girmeksek güzün bir eksantrik dalganın üstelik gelmesi, 6’ncı dalganın görülmesi tek de şaşırtıcı değil” dedi.

Gürcan Altun, Edirne Hekim Odası Lokali’nde zaman düzenlediği matbuat toplantısında, Covid-19 vakalarındaki artışa çekti. Türkiye’nin koronavirüs salgınında temmuz ayında 5’inci dalgayı yaşadığını tamlayan Altun, olay sayılarındaki artışa ilgili tıpkı levha göstererek, “Bu, Türkiye verileri. Keyif Bakanlığı’nın web sayfasından haftalık namına yayınlamış olduğu Türkiye verilerinden oluşturmuş olduğum grafik. Edirne’ye özel bir şeyimiz yok. Fakat sahadaki meslektaşlarımızdan köylü mevrut bildirimlerle Edirne’deki vakalar bile Türkiye verileri ile eş tarzda. Haziran ayının sonuç haftasında hadise sayısı kırıcı artıyor. Temmuzun önceki haftasında bu artma belirginleşiyor. ve ağustos ayının evvel haftasında doruk yaptıktan bilahare azalmaya başlıyor. Bu, 5’inci dolma. Edirne’dahi birlikte bu orak ayı ayındaki ilk hafta kırıcı artışlarla alay malay günlük hadise sayıları 150-200 bandına kadar ulaşıyor. Ağustos aynın geçmiş haftasından itibaren azalmaya başlıyor” diye konuştu.

“ŞU ANDA HANGI YAZIK Kİ AŞILAMANIN DE DURMA NOKTASINA GELDİĞİNİ BİLİYORUZ”

Kur farkından muhit ahzüita için Bulgaristan vatandaşlarının kente geldiğini tabir fail Altun, “Bulgarların gelişi ile birlikte cıvıltı hem uluslararası cıvıltı var hem de Türkiye’nin sair tarafından birtakım esnafın birlikte Edirne’ye atılım ettiğini biliyoruz. Aynı millî hareketlilikte bunda çoğalma gibi. O yüzden oldukça ilgi emreylemek gerekiyor. Peki hangi yapmamız gerekiyor? Bu 5’inci orostopolluk böyle sönümleniyor ama ilk teşrin ayında okulların açılması, havaların serinlemesi ile alay malay 6’ncı numara gündeme gelebilir. Bir Tane konuşabileceğimiz husus aşı. Türk Tabipleri Birliği’nin önerdiği aşılama takvimi içerisinde bir ay arayla iki düze aşının, MRNA aşısının yapılması, 6 ay bilahare anımsatma dozunun yapılması gerekiyor. Şu anda ne eyvah ki aşılamanın birlikte eğleşme noktasına geldiğini biliyoruz. Sağlık Bakanlığı sayfasına üstelik bakıldığında hem telkih oranlarının düşüklüğünü görüyoruz hem da bu azalmayı görüyoruz. Boşluk 2021 itibariyle Türkiye’deki telkih oranıyla günümüz ilkah oranına bakıldığında, aradan 8 ay kabilinden bire bir süre eski, hemen yüzde 2’lik tıpkı çoğalma var. 8 aylık ayrımsız sürede, yüzdelik 2’lik aşılamada bir artım var. Bu, ağır sıklet anlamda ağırlık demektir” dedi.

“HAZIRLIKLI ADINA GİRMEKSEK GÜZÜN 6’NCI DALGANIN GÖRÜLMESİ HİÇ BILE ŞAŞIRTICI DEĞİL”

Türkiye’birlikte ilk teşrin ayında 6’ncı dalganın görülebileceğinin altını çizen Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu zaman da esasen sınırlanmış alanlarda gine kesinkes maske kabul etmek gerekiyor. Yavaş eş kâin sınırlı alanlarda. Bulaşı azaltacak yeryüzü nazik etkendir. O haddinden fazla kıymetli olan aynı molekül. Onun haricinde, havaların soğumasıyla alay malay sınırlı alanlarda geçirilen zamanın artışı, okulların açılması kadar kimi hareketlilikler nedeniyle olay sayılarında artma kabil. Şayet bizler bir zamanlar hatırlatma dozu aşılarımızı yapmazsak, tedarikli olarak girmeksek güzün ayrımsız başka dalganın üstelik gelmesi, hani 6’ncı dalganın görülmesi hiç dahi olağanüstü değil.”



Share: