Edirne’de “lavanta tarlaları” artıyor

Edirne Tarım Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Edirne’birlikte lavanta tarlalarının tahminî 700 dönüme ulaştığını belirtti.

Arabacı, kentteki tıpkı tesiste düzenlediği matbuat toplantısında, Edirne’üstelik lavanta ekiminin 7 sene ilk Trakya Tarımsal Araştırı Enstitüsünün araştırma arazisinde başladığını söyledi.

Edirne ve köylerinde 1-2 dönümle başlanan lavanta üretiminde zaman 700 dönüme yaklaşıldığını dile getiren Arabacı, “Buğday ve günâşık bizim asıl ürünümüz amma lavantayı verimi düşük arazilerde alternatif kitap olarak düşünüyoruz. Üreticimizin önünü yapmak için fide temininden tutun, hasat ve distilasyon aşamalarında bindi vereceğiz. Ekilişimiz günden güne artıyor.” dedi.

Valilik, Edirne Ekincilik Odası ve Edirne Ticaret Borsası işbirliğinde distilasyon (damıtma) tesisi kurulacağını belirten Arabacı, şunları kaydetti:

“Distilasyon ünitesi, ati sene lavanta hasat döneminde bakım vermeye başlayacak. Odaya satın aldığımız arazinin üzerinde bu tesisi kuracağız. Üreticilerimize hem hasatta hem üstelik lavantanın yağının elde edilmesinde koruyucu olacağız. Bir zamanda pazarda üreticilerimize komutan yapabilecekleri ortam yaratmaya çalışıyoruz.

Bazı seneler kuraklıklar yaşanabiliyor, elbette buğdaydan ya bile ayçiçeğinden vazgeçelim demiyorum bunlar mühim ürünlerimiz. Vurgun, ürün alamadığımız arazilerde bu minval hoş kokulu lavanta üzere bitkileri üreticilerimiz ekmeyi sürdürecek. Tığ bile üreticilerimize ekiminden hasadına, yağının çıkarılmasından satışına kadar bakım verecek tıpkısı bütün kurmaya çalışıyoruz.”

Arabacı, sonuç yıllarda lavanta tarlalarının, delici güzelliğiyle birlikte yerli ve ecnebi turistleri bölgeye çektiğini ifade etti.

Share: