Eskişehir’de düzenlenen yarışta dört yol güvercini bin 50 kilometre uçtu

Eskişehir’da düzenlenen yarışta dört yol güvercini bin 50 kilometre uçtu

Kars’tan Eskişehir’e 25 saatte uçarak yarışı tamamladılar

Eskişehir Istekli Defa Dernek Başkanı Hasan Edirne:

“Önümüzdeki sene bin 200 kilometrelik Gürcistan Batum yarışı yapmayı planlıyoruz”

ESKİŞEHİR – Eskişehir’de düzenlenen nöbet güvercini yarışında ayrımsız kümesten dört kuş, Kars’tan Eskişehir’e bin 50 kilometrelik mesafeyi uçarak 25 saatte tamamladı.

Tarihin bozuk yıllarından beri ayrımlı amaçlar ile kullanılan ve çok ince mesafeler uçarak iletişimi sağlayıcı nöbet güvercinlerinin, yeteneklerini sergileyebilmek amacıyla yarışlar düzenleniyor. Yarışlarda, güvercinler özel araçlarla izansız gelmeleri istenen mesafeye götürülüyor. Gittikleri şehirde başıboş bırakılan güvercinler, kümeslerine döndüklerinde yarışı tamamlamış oluyor. Gelişigüzel yıl değişik mesafelerde düzenlenen öğün güvercin yarışında, bu sene Eskişehir’bile bire bir evvel yaşandı. Eskişehir’deki üç derneğin düzenlediği Kars yarışında 4 güvercin, tıpkı günde bin 50 kilometre uçarak kümesine döndü. Hep 97 skor güvercin yarışa katılırken, Vural Görer isimli vatandaşın 4 kuşu sırayla kümese dönerek balaban tıpkı başarıya imza attı.

“Kuşlarımız, bin 50 kilometrelik aynı uzaklığı 25 saatte aşarak evlerine ulaştılar”

Çocukluğundan beri hayvan sevgisiyle büyüdüğünü belirten Eskişehirli Vural Görer, 3 yıldır özden beslediği el güvercinlerinin başarıya ulaştığını anlattı. Planlı bin 50 kilometrelik Kars yarışının özel tıpkısı maraton olduğunu tamlayan Görer, “Bu yarışlar mevsimsel oluyor. Kısaca 8-9 etaptan oluşuyor ve şehirlerarası yavaş yavaş gidiliyor. Yarışlardan ilk kuşlarımızı bireysel antrenmanlarla hazırlıyoruz. 110 kilometreden 650-800 kilometreye büyüklüğünde topluluk yarışlarımız oluyor, bütün 9 yahut 10 adım yapıyoruz. Daha sonradan özel yarışlar düzenliyoruz, Kars yarışı kabilinden. Bunlar maraton yarışı diye niteleyerek geçiyor. Bu yıl bile Eskişehir’deki üç cemiyet kendisine kendimiz benzeri yarış düzenledik. Kuşlarımız bu yarışta, kara kilometresi yerine bin 300, kuş uçumu yerine ise bin 50 kilometrelik aynı uzaklığı 25 saatte aşarak evlerine ulaştılar” dedi.

“Önümüzdeki sene bin 200 kilometrelik Gürcistan Batum yarışı yapmayı planlıyoruz”

Eskişehir Aç Defa Cemiyet Başkanı Hasan Edirne, bu yarışta gidilen mesafenin önceki yarışları geride bıraktığından bahsetti. Eskişehir’bile ilk kez bu büyüklüğünde ayrıntılı mesafeli bire bir konkur yapıldığını belirten Edirne, gelecek sene mesafeyi az buçuk daha arttırarak Gürcistan yarışı tahsis etmek istediklerini belirtti. Başkan Edirne, “Tığ elan önce Türkiye Güvercin Federasyonu yerine, Muş yarışı yaptık. O yarışta kuşumuz Muştan Eskişehir’e idraksiz geldi, 970 kilometrelik tıpkı pervaz yaparak Türkiye dördüncüsü oldu. Yeniden federasyonumuzun düzenlediği Gümüşhane yarışı vardı, 910 kilometrelik tıpkı açıklık. Oradan bile kuşumuz yarışın üçüncü günü Eskişehir’e döndü ve Türkiye on üçüncüsü oldu. Bin 50 kilometre uzaklıktaki Kars yarışı daha ilk tek düzenlenmemişti. Federasyondan gözlemci geldi ve onun anahtar aldığı kuşları salım hakemleri araçlarıyla Kars’a ulaştırdılar. Kuşlarımız oradan gelmeyi birlikte başardılar, Kars’ı aştık imdi. Önümüzdeki sene ayrımsız zıtlık yaşamazsak, Gürcistan Batum yarışı yapmayı planlıyoruz, o da Eskişehir’e yaklaşık bin 200 kilometre uzaklıkta olacak. Onu da aşabilirsek Türkiye’bile tıpkısı ilki başarmış olacağız. İnsanların arabayla gitmesi de çokça zor olan ayrımsız uzaklıktan, bu kuşlar uçarak evlerine ulaştılar. Bu çokça iri aynı başarı. Avrupa’daki insanlar şu an Kars yarışını strateji ediyorlar. Içtimai medya aracılığı ile dar dışındaki insanlar beğeni ve yorumlarını bize ulaştırıyor” ifadelerini kullandı.



Share: