Eskişehir’de ibadete basit sağlayan termal su

Eskişehir’birlikte ibadete zorlamasız sağlayıcı termal akarsu

Reşadiye Camii’nin şadırvanından akan sıcak su şita günlerinde vatandaşların ibadetini kolaylaştırıyor

Kaynak akarsu ile abdest alanlar epey mutlu

Ahu Yara: “Nakıs 15 derecede olsa biz yine burada abdestimizi alabiliyoruz”

Selçuk Taktak: “Hamam sular Eskişehir için bire bir ana”

Yücel Kaya: “Dışarıda bu abdesti Erzurum’da, Sivas’ta al da görelim, Allah’ın bu nimetine şükredeceksin”

ESKİŞEHİR – Eskişehir’deki bazı camilerin şadırvanlarından akan ve sıcaklığı 30 dereceye büyüklüğünde çıkan termal sular vatandaşların abdest almaları başta olmak üzere birçok konuda günce hayatlarını berenarı kolaylaştırıyor.

Şita aylarının gelmesiyle birlikte Eskişehir’birlikte hava sıcaklıkları değme yıl olduğu kadar bu yıl üstelik hissedilir biçimde düştü. Sıcaklıklar özellikle geceleri ve sabah saatlerinde nakıs dercelerdi seyrediyor. Kentin kayran altı zenginliklerinden olan jeotermal suları, havaların soğumasıyla çıktı kullanılıyor. Içtima metrelerce altından sâdır hakikat sularının sıcaklığı 25 ile 30 dereceye kadar çıkabiliyor. Sıcaklığının yanı sıra vatandaşlarca şifalı adına nitelendirilen töz suları özellikle camii cemaati vasıtasıyla sıkça tercih ediliyor. İbadetleri üzere Reşadiye Camii ve Çarşı Cami’ne mevrut vatandaşlar, soğuk havaya karşın şadırvanından natürel ısıdam su ile abdest almaktan berenarı kıvançlı.

“Itici amma buna karşın dışarıda abdestimizi aldık”

Odunpazarı İlçesi Deliklitaş Mahallesi Hazer Sokaktaki yunak katıksız termal sudan abdest düz Selçuk Taktak, kaynağın şehir için ayrımsız velinimet olduğunu belirtti. Suyun sağladığı basitçe üzerine mütekellim Taktak, “Bu hamam sular Eskişehir üzere bire bir velinimet. Yaz kış sonsuz sıcak su akıyor. Haddinden Fazla sunturlu, üşütmeyecek vaziyette. Bilfarz benim demin abdestim yoktu, geldim, aldım ve namaza gideceğim birazdan. Çekicilik antipatik amma buna rağmen dışarıda abdestimizi aldık. Allah razı olsun cümlemizden, buralara bu işleri yapanlardan, bu suyu getirenlerden” dedi.

“Eksi 15 derecede olsa biz gine burada abdestimizi alabiliyoruz”

Selçuk Taktak ile aynı yerden abdest düzlük Ahu Acı, nakıs 15 derecede bile bu yunak suyla dışarıda abdest alabildiklerinin altını çizerek şöyle konuştu;

“Tallahi tığ çok rahatız, cami da mümasil bize. Şita mevsiminde bile ısıdam suyla abdestimizi alıp camimize gidebiliyoruz. Tam ısıdam, antipatik suyla dahi karışmıyor, o şekilde kullanıyoruz. Yani nakıs 15 derecede olsa tığ gine burada abdestimizi alabiliyoruz, suyu kullanabiliyoruz. Başkaları dahi geliyor, burada abdestini alıyor. Bu üstelik onu camii ye teşvik edebiliyor bittabi.”

“Cenabıhak’ın bu nimetine şükredeceksin”

Reşadiye Camii’nin kaynak suyu akan şadırvanından abdest alan bir sair vatandaş Yücel Kayaç ise suyun saha vadi el yaktığına dikkat çekti. Yücel Kaya, “Kolay abdestimizi aldık, işimiz görgüsüz. Dışarıda bu abdesti Erzurum’da, Sivas’ta aldatma dahi görelim. Allah’ın bu nimetine şükredeceksin, eksantrik yapacağımız bir şey yok. Bu suyun sıcaklığı normaldir ama Hamamyolu Caddesi’ndeki 48 rütbe filan, orası daha aşkın hamam” diye konuştu.

Share: