Feke’de Dayak Firez ve Üzüm Şenliği

Feke’de Tırkaz Hars ve Üzüm Şenliği

Şenlikte adlı sanatkâr Feridun Düzağaç konser verdi

ADANA – Adana’nın Feke ilçesinde 13.’sü düzenlenen “Tırkaz Kültür ve Üzüm Şenliği”nde adlı sanatkâr Feridun Düzağaç dinleti verdi.

Adana Büyükşehir Belediyesi ve Kozan Belediyesinin destekleriyle, Sürme ve Yöresi Yardımlaşma ve Tesanüt Derneği marifetiyle düzenlenen şenlikte Tapan bölgesindeki üreticiler yetiştirdikleri üzüm, elma, lavanta ürünlerini sergileme imkanı buldu. Sürme ve Yöresi Teavün ve Tesanüt Derneği Başkanı Gökmen Sarıtaş, etkinlikte yaptığı konuşmada, Dayak yöresinin, 9 mahalle muhtarlığının aynı araya geldiği kültürel zenginliği ve üretilen iz çeşitliliği ile eke bire bir kalıp olma amacında ilerlediğini kaydetti. Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan de, Kozan’dahi hareketli Tapanlılara ürettikleri ürünlerde gelişigüzel ant şürekâ olduklarını belirterek, Tapanlıların Kozan’üstelik balaban aynı yeri olduğunu söyledi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise Tırkaz’üstelik lavanta festivallerine ocak sahipliği yapacaklarını, kültürel zenginliklerin bakir nesillere aktarılması amacıyla bölgedeki bilcümle çalışmalara destek vereceklerini söyledi. Tapaneli Avrat Kooperatif Başkanı Hilal Köz, “Üretiyoruz, çalışıyoruz. çok mutluyuz” dedi.

Lavanta üretimi ile Irak ve bir nice ülkeye ihracata başladıklarını belirten yetiştirici Ekrem Işık ise, “Bu yıl Irak’tan ısmarlama aldık. Mikro dışına açıldık. Hopka dağı eteklerinde yetişen lavantalarımız yörenin gelişimine kebir ulama sundu” şeklinde konuştu.

Tapan bıçağının coğrafi bel ile tescilli olduğunu aktaran Emrah Arık ise “Aksi boynuzu ile yapılan hususi bıçaklarımız festivallerde okkalı demet görüyor” dedi.

Üreticilerin doyasıya eğlendiği şenlikte adlı sanatçı Feridun Düzağaç dinleti verdi.

Share: