Gül yağları feza süresince üretilecek

Balıkesir’in Edremit ilçesinde bir AR-GE Firması marifetiyle geliştirilen makine gök içinde bağan ısıda çokça elan nitelikli gül yağı üretebilecek.

Edremit ilçesinde cıvıltı gösteren AR-GE firmasının sahibi Faruk Durukan yaptıkları düzentileme ile dünyanın yer kaliteli gül yağlarını üretebilecek bire bir makineyi firma yerine geliştirdiklerini tabir etti.

Yapılan makinanın dünyada tıpkısı geçmiş olduğunu ifade eden Durukan “Bu yapmış olduğumuz faaliyet gerçekte dünyada bire bir ilktir. Yani bizim ülkemizde gül yağcılığı acun lideridir. Gül hasım dünyada filhakika üç yerde çıkmaktadır. Türkiye’de, Isparta’dahi. Bulgaristan’bile ve İran’bile. Bunun on tonu Türkiye’de, 5 tonu Bulgar’üstelik, 5 tonu da İran’bile üretilmektedir. “dedi.

Geliştirilen makine ile feza içre üretim yapıldığının altını çizen Durukan “Fakat gül yağlarımızı elan kaliteli elde edebilmek için uzay ortamında çalışan tıpkı maşa üretildi. Bu aslında cihazın kendisi burada ama içi feza içre. Yalnız uçucu distilasyon dediğimiz ama yirmi ilkokul – otuz derecede gül yağları elde edilen ayrımsız dizge. Normalinde gül yağları, yüksek ısı gerektirmekte. Yani 70-80 beyninde ısı elde ediliyor. Bu yapmış olduğumuz gök içre çalıştığı amacıyla çokça bağan sıcaklıklarda yani 25-30 derecede bile gül yağını alabiliyorsunuz. Sonunda gül düşman ve gül suları daha birinci sınıf elde ediliyor.”dedi.

Gül yağının yanında tayyareci yağ ihtiva fail bitkilerinde yağ üretiminde çalışabileceğini anlatım fail Faruk Durukan “Hoppadak gül hasım yerine değil kekik, lavanta kabil bir nice üretilen uçucu yağları elan kaliteli elde ika amacıyla yapıldı. Bu himmet dünyada teknoloji liderliğine soyunmak, elan birinci sınıf yağlar yolmak amacıyla yapılan aynı say. “diye konuştu.

Üretilen makinaya düzentileme arkadaşının ismini veren Durukan “Burada da bize çok emeği güzeşte Profesör Hekim Gülen Tümen’in adını verdim. Hocanın bizde haddinden fazla emeği vardı. Bu cihazımıza onun adını verdik.” diye niteleyerek konuştu. – BALIKESİR



Share: