Gümüşhane karabuğdayın başkenti olma uğrunda ilerliyor

Türkiye’nin evvel glütensiz un kaynağı karabuğday işleme fabrikasına eş olan Gümüşhane’birlikte hasat mevsimi başladı.

Kelkit ilçesine mecbur Öbektaş Beldesi ve çevresinde sözleşmeli tarımla ekimi yapılan tahminî bin dönümlük alanda biçerdöverle hasat önceden bu yılki rekolte çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Hem glütensiz olması hem çölyak hastalarının aradığı yayın olmasının hem bile çiçekli olması dolayısıyla bal üretimine birlikte ulama sağlayan karabuğday bitkisi tek atığı olmadan 3 sene evvel Beldede kurulan ve Türkiye’da evvel olan tesiste un, bulgur ve yastık kendisine ekonomiye kazandırılıyor.

Birkaç sene öncesine büyüklüğünde ithal edilen glütensiz karabuğday ununun üretildiği Gümüşhane’deki fabrikaya Türkiye’nin bir nice şehrinden kontratlı tarım eliyle ekilip hasat edildikten bilahare mamule tahavvül etmek amacıyla getiriliyor.

“3 yıl önce Gümüşhane’yi karabuğdayın başkenti adına ilan etmiştik”

Öbektaş Beldesi, Esentepe Mahallesinde Yekpare Ekincilik A.Ş. marifetiyle kurulan tesiste içeriğinde B vitamini, magnezyum ve tel bulunmasının beraberinde erdemli düzeyde protein, antioksidan bulunan ve glüten içermediğinden çölyak hastaları ve glütensiz beslenenler üzere sunu dolgunca alternatiflerden olan karabuğdayı Türkiye’üstelik ayrımsız önceki adına çiftçiden alıp işleyip, paketlenmiş haliyle pazara sunduklarını kaydeden Eksiksiz Tarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Gürsoy, “18 Mayıs tarihinde ekimini yaptığımız 2022 karabuğday hasadımıza başlamış durumdayız. Gümüşhane’yi karabuğdayın başkenti adına ilan etmiştik bundan 3 sene önceki. Bugün Gümüşhane’birlikte yaklaşık bin dönümün üzerinde aynı karabuğday ekimimiz var. Bismillah dedik 2 gündür hasadımızı yapıyoruz. Bu sene rekolte sair senelerden elan gani. Henüz deneyimli tıpkı şekilde ekimlerimizi ve hep çalışmalarımızı buna bakarak yaptık” dedi.

“Bu sene Gümüşhane’den yaklaşık 75 ton, Türkiye genelinden bin 500 titrem karabuğday bekliyoruz”

Gümüşhane’nin yanısıra Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kontratlı ekimleri yapan çiftçilerin birlikte hasada başladığını tamlayan Gürsoy, ” Bilecik, Eskişehir, Ankara, Erzurum, Diyarbakır, Şanlıurfa bu hafta yoğun karabuğday hasadına başladı. İnşallah bu yıl iyice bir verim aldık. Bir hafta sonra da aldığımız ürünleri fabrikamızda işlemeye başlayacağız, tüketicilerimize 2022 yılının tüvana üretim ürünlerini göndereceğiz. Önümüzdeki süreçte Gümüşhane’yi karabuğdayın başkenti boşaltmak üzere uğraşıyoruz. Gümüşhane’birlikte 5 bin dönüm alanda teşrinievvel yapmayı planlıyoruz. Bunun için üstelik bu seneki rekolte hem çiftçinin bu işe akilane anlamda bakmasını hem üstelik bundan kazandığı paranın ne olduğunu görmesi açısından çokça önemliydi. Bu yıl Gümüşhane’den kısaca 75 titrem, Türkiye genelinden bin 500 ton karabuğday bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Budun ekelim diye niteleyerek sıraya giriyor bundan sonra”

Bölgede biçerdöveriyle hasat işleyen Kırşehirli Musa Pekince, kendisinin birlikte karabuğday ekmeye karar verdiğini dile getirerek, “Yaklaşık 4 yıldır burada karabuğday hasadı yapıyorum. İnşallah yıldan yıla güzelleşecek. Bu yıl verimde amiyane çoğalma var. Yıldan yıla genişletiyor, bu sene haddinden fazla iyicene vadi ekmişler. Verimi adamakıllı. İnşallah bu işte balaban sükse sağlanacak. Gümüşhane bu konuda uçman diyar cins, temenni var. Şu ana büyüklüğünde 600 dönüm oldu. Çıktı vatandaş üstelik mutlu. Kavim ekelim diyerek sıraya giriyor artık. Ben dahi buradan giderken yavru götürmeyi ve bire bir 50 dönüm büyüklüğünde ekmeyi düşünüyorum” diyerek konuştu. – GÜMÜŞHANE



Share: