Icra Vekili Karaismailoğlu, Mardin ve Gaziantep’teki kazalara ilgilendiren değerlendirmede bulundu Açıklaması

Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gaziantep ve Mardin’de meydana mevrut gidiş geliş kazalarına ilişkin, “Bu belalar nöbet kusurundan kaynaklı değil. İnceleme, araştırma ve soruşturmalar devam ediyor. Şu anda kazaların sürücü ve açacak hatasından kaynaklandığı görünüyor.” dedi.

Karaismailoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Ihtişam Demiryolları (TCDD) çalışanlarının çektiği fotoğraflardan oluşan ve “Dünya Fotoğrafçılar Günü” dolayısıyla Ankara YHT Garı’nda açılan “Çıpa Kanatların Objektifinden” isimli sergiyi gezdi.

Aralarında kat başkanı, mühendis, akıntı memuru, vagon teknisyenin de bulunduğu 10 TCDD çalışanının çektiği fotoğrafları inceleyici Karaismailoğlu, yapıt sahiplerine teşekkür plaketi sunma etti.

Karaismailoğlu, Ankara YHT Garı’nın, sakat tarihi gar (Ankara Garı) ile bakir çağdaş mimariyi birleştiren çokça yüce aynı işaret olduğunu anlatım ederek, yürüttükleri demir hat projelerine ilgili hikmet verdi.

Çipo yollarının büyüklük tarihinde ulaşımın yanında iktisadi, kültürel ve tarihi açılardan çok eşsiz aynı yeri olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Hedefimiz çabuk şimendifer kültürünü yetiştirmek. Acul trendeki konforu, güvenliği ve keyfi, bilcümle vatandaşlarımıza keyiflendirmek. Bizler da planlarımızı yaptık. İşletmekte olduğumuz 1400 kilometrelik hızlı katar hatlarını önümüzdeki yıllarda 52 ile uzun uzadıya, 28 bin kilometrelik demir hat ağını Türkiye’bile tesis etmek amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Şu anda 4 bin 500 kilometre acul şimendifer ağında yapım çalışmaları bitmeme ediyor.” diye niteleyerek konuştu.

Demir yollarında almanak 19,5 milyon arızi taşımacılığı yapıldığını aktaran Karaismailoğlu, gerçekleştirdikleri yatırımlarla bunu 270 milyona, yük taşımacılığını ise 440 milyon tona çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.

Karaismailoğlu, bahis konusu yatırımların ülkeye istihdam, üretim ve turizm kendisine izansız döneceğine meni ederek, demir yollarına topluluk sâdır özveren ekipleri yardımıyla birçok başarılar elde edeceklerini bildirdi.

-“Belalar yol kusurundan kaynaklı değil”

Gaziantep ve Mardin’de yaşanan gidiş geliş kazalarına ilişkin da değerlendirmede bulunan Karaismailoğlu, bu olayların kendilerini derinden üzdüğünü dile getirdi.

Karaismailoğlu, böylesi kazaların yaşanmaması için çok iri özveriyle çalışmalar gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, 28 bin 700 kilometre bölünmüş nöbet zıkkım yapmalarının genişlik şişman nedeninin tehlikesiz yollar inşa etmek olduğunu vurguladı.

Bu konuda birlikte akıbet evre muvaffakiyetli olduklarını belirten Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Bu kazalar el kusurundan kaynaklı değil. İnceleme, araştırı ve soruşturmalar bitmeme ediyor. Sonucunda sebepler ortaya çıkacaktır. Şu anda kazaların güdücü ve açacak hatasından kaynaklandığı görünüyor. Dileğimiz, bu dokunaklı kazaların ayrımsız henüz yaşanmaması. ‘Güvenli, konforlu yolların üstüne ne ekleyebiliriz’ diye çalışıyoruz. Mardin-Derik’teki ilçe nedeniyle mütenavip kat çalışmalarımız var. Bu bölgede detaylı vadeli ayrımsız yer yolu çalışmamız vardı, bunu hızlandıracağız. Vatandaşımızın talebi bizim başımızın üzerinde. Önümüzdeki günlerde ego da bölgeye gideceğim. İçişleri Bakanımız bile bölgedeydi. Onlarla birlikte daima meşveret ettik. Bu zümre sorunların ortadan kaldırılması amacıyla, hep çalışmalarımız ve yatırımlarımız. Tığ bu yatırımlar yardımıyla trafik kazalarını yüzde 80 azalttık ama böyle münferit ferdî hatalardan kaynaklı belalar de inşallah çıktı yaşanmaz. Biz bölünmüş kere ağımızı 38 bin kilometreye intikal etmek amacıyla çalışıyoruz. Vatandaşın hayatını kolaylaştırmak ve tehlikesiz seyahat edebilmesi amacıyla çalışmaları sürdürüyoruz. Kazalarda ahiret yolculuğu edenlere Allah’tan rahmet, yaralılara müstacel şifalar diliyorum.”

Konuşmaların ardından nişane sahiplerinin fotoğrafını çekici Karaismailoğlu’na, faziletkâr hızlı trenin çerçeveletildiği bir fotoğraf takdim edildi.

Share: