Kapora dolandırıcılığı tehlikesi büyüyor

Sonuç dönemde sıklıkla gündeme mevrut dolandırıcılık yöntemlerinden “güvenmelik dolandırıcılığı” vatandaşları mağdur ediyor. Güvenmelik dolandırıcılığının arttığını belirten TOBB Otomotiv Tecim Divan Üyesi Fahrettin Garp, “Çevirici iki dolaşma ilanda kalırsa, aracın kaynak değeri büyüklüğünde kapora toplayıp kaçıyorlar. Bu sebeple vatandaşların çokça ilgi etmesi gerekiyor” dedi.

Dolandırıcılar bu misil komütatör sahibi koyulmak talip vatandaşları gözüne kestirdi. Açkı fiyatlarının artmasıyla gelişigüzel dolandırıcıların yeni hedefi genel ağ sitelerinde mevcut vesait oldu. Online alışveriş sitelerine taşıt yaptıran dolandırıcılar, siteye sahte ilanları düşük fiyatlarla ekliyor. bahis konusu ilanlarda de ekseriyetle eksantrik araçlara ilişkin fotoğraflar ve bilgiler kullanılıyor. İlana kanan azrail ise numarayı arayarak, araçla ilişik bilgelik alıyor. Bu sırada hilekâr, eksantrik alıcıların de araçla ilgilendiğini söyleyerek, tıpkısı tutar kapora karşılığında ilanı yayından kaldırabileceğini söylüyor. Kaporayı alan ayyar ortadan kaybolurken, kandırıldığını anlayan yurttaş ise soluğu savcılıkta alıyor.

“Bu yöntemle 50 bin TL kapora almışlar”

Güvenmelik dolandırıcılığı yönteminin alçak şekilde arttığını rapor fail Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Otomotiv Ticaret Divan Üyesi Fahrettin Batı, “Dolandırıcılar güvenmelik adına hatırı sayılır nukut istiyor. Emsal verecek olursak piyasa değeri ve piyasada bey hızı yüksek olan internet üzerindeki her uzlaştırıcı, kişi ilan sayfalarında yüzdelik 20 aşağıya göstererek ilana koyuyorlar. İnsanlar dolandırıcılara telefon ettiğinde, dolandırıcı ‘Ev aldım, arazi alıyorum, kendi aradığım ara bulucu buldum, onun için ucuza satıyorum’ üzere ifadeler kullanarak vatandaşlardan kapora topluyor. abartı etmiyorum, aynı günde 30-40 kişiden kapora alıyorlar. Bire Bir arkadaşımın aracından bu yöntemle 50 bin TL güvenmelik almışlar. Bu adamlar 3 çevrim sonraları piyasadan kayboluyorlar telefonları sınırlanmış, oysa öyle bir araba doğrusu yok. Muhtel araba alacağız diye niteleyerek insanlar kesinlikle güvenmelik göndermesinler” dedi.

“Vesile töz değeri büyüklüğünde kaparo toplayıp kaçıyorlar”

Yakın tıpkı arkadaşının başından sabık dolandırıcılık olayını anlatan Gün Batısı, ” Düzce’de otomotiv sektöründe olan Meram ismindeki benzeri arkadaşımın zat intranet sayfasında satışta olan benzeri aracını, dolandırıcı yeniden benzeri ilandaki fotoğrafları kullanarak, ayrıksı bir laf aracı yüzde 20 aşağıya koyuyor. Vatandaşın tıpkı tanesinden ‘Acele ve ivedili satacağım’ diye 50 bin TL kapora alıyor ve ertesi dolaşma kayboluyor. Bu 1 kişiden aldığı dünyalık düşünün akşama büyüklüğünde kaç kişiyi aradı ve birçok kişiden kapora aldı. Komütatör iki devir ilanda kalırsa, aracın ana değeri büyüklüğünde güvenmelik toplayıp kaçıyorlar. Bu sebeple vatandaşların çokça dikkat etmesi gerekiyor. İnsanlar araçları görmeden bütün kontrolleri yapmadan, satıcılarla akçasal ilişkilere girmesin. Halkımızın tıpkısı kısmında aynı malı sakim değerinin altında alabilmek gibi tıpkısı suç var. Seçme malın değerini sahibi bayağı üst bilir. Dolandırıcılar kendilerini asker, keyif görevlisi, şiddet mensubu kendisine tanıtıp ‘Ben villa yahut daire buldum, ucuza alıyorum. Ondan edeceğim kar, arabadan edeceğim zararı karşılıyor. Bu nedenle ucuza veriyorum’ kadar cümleler kullanıyorlar. Vatandaşlarımız asla bunlara inanmasın, tedbirli ve kontrollü mal ilişkisine girsinler” diyerek konuştu. – KOCAELİ



Share: