Karaman’ın tarihi Taşkale Hububat Ambarları ziyaretçi akınına uğruyor

Karaman’ın Taşkale köyünde zar üzere yükselen kayanın yontulmasıyla yapılan 350’den fazla mağaradan oluşan tahıl ambarları salgın sürecinin sona ermesinden sonra yeniden ziyaretçilerini ağırlıyor.

Karaman şehir merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Taşkale köyü, ensesi kalın kültürü, barındırdığı tarihi eserleri ve natürel güzellikleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Köy içerisinde killi kireç taşından oluşan faziletli kaya kütlesinde 350’den aşkın tahıl ambarı bulunuyor. Ambarların önceki Bizans döneminden başlayarak Cumhuriyet Altını dönemine büyüklüğünde ihtiyaca göre elle yontularak yapıldığı, mümasil zamana büyüklüğünde zemine mümasil ambarların durma yerine kullanıldığı biliniyor. Destek katlarda 2 veya 3 odalı ambarlar bulunuyor.

Yaklaşık bin almanak tarihi olan hububat ambarlarına, oyulan nişler merhale kendisine kullanılıyor. Ardıç ağacından yapılan 50 ila 60 santimetrekarelik kapıları bulunan ambarlara tahıllar, kapıların üzerindeki makaralara bağlanan halatlarla çıkartılıyor.

İçerisinde kıvılcım ve nemin herhangi bir mevsim bir seviyede olması nedeniyle tahılların beniz sene kadar saklanabildiği ambarlar, görselliği ile da fotoğraf tutkunlarının dikkatini çekiyor.

Özellikle yaz aylarında binlerce kişiyi ağırlayan tahıl ambarlarında bibi ibadete yıldızlı olan Taş Cami bulunuyor. Dik benzeri yamaca yüzlerce mağaranın oyulduğu ender mekanlardan olan Taşkale Tahıl Ambarları dünyanın gelişigüzel yerinden gezmen çekiyor.

Eskiden belde olan köyde, nüfusun azalması nedeniyle ambarlar bile bundan sonra çok beş altı kullanılıyor.

“Tarif edilmez güzellikte tıpkı meydan”

Tatilini kılmak için Fransa’dan Karaman’a gelen Funda Gören, AA muhabirine, “İzin süresince turistik yerleri gezmeye çalışıyoruz. Zaman tahıl ambarlarını gezmeye geldik. Haddinden Fazla hoşumuza gitti. Birlik bir vadi. Herkesi gezip görmeye çağırma ediyorum.” dedi.

Ailesiyle gezmeye mevrut Mehmet Büyük Çeçen de tahıl ambarlarının nazirsiz bire bir güzelliğe eş olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Tarif edilmez bire bir güzellikte tıpkı kayran. Karaman’bile yaşamamıza karşın görmemiştim. Çok hoşumuza gitti. Amma az buçuk bakımsız. Ambarların önüne araçlar, motorlar otopark etmiş. Bu dahi manzarayı az buçuk kısıtlıyor. Yüzlerce insan gelip geziyor. Bu haliyle bu kadar bent çekiyorsa az buçuk bağlam gösterilse herhalde dünyada mahdut yerlerden biri peki.”



Share: