??????”Kars 1. Kızıl Başkaları Geleneksel Ahali Sanatları Festivali” sürüyor

Firez ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Kars Belediyesince kombinasyon edilen “Kars 1. Zer Eller Geleneksel Ahali Sanatları Festivali” devam ediyor.

Kars Valisi ve Belediye Komutan Vekili Türker Garip’ün himayelerinde başlayan festivalin bugünkü etkinlikleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi Takım Takımı’nın GAMP Caddesi’nden yürüyüşüyle başladı.

Masal Park’ta süren etkinlikte Garip, AK Fırka Kars milletvekilleri Ahmet Aslan ve Yunus Kılıç, İl Ekin ve Turizm Müdürü Hayrettin Pahal ve kâh il protokolü, açılan el sanatları stantlarını gezerek bilgi aldı.

Öksüz, yaptığı konuşmada, Kars’ın, kültürel değerleri, coğrafyası, tarihi dokusu ve turizm potansiyeliyle güvenilmez benzeri uzlaşma ortaya çıkaran bayrı benzeri site olduğunu söyledi.

Kentin ehil olduğu potansiyeli temas sabık bölüm daha de ileriye söylemek amacıyla muhtelif ameliyat gerçekleştirdiklerini anlatan Bikes, “Bu bağlamda Kars Belediyesi olarak Güzel Kasır Laf Merkezi ve Hikmet Evi’ni vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Ulama, yay, mutat gitar, kollar amacıyla foto, yetişkinler için yağlı boya eğitimleri, uygulamalı tiyatro, halı, namazlık oluşum ve halı onarımı alanlarında kurslar düzenledik. Belediyemiz bünyesindeki biblo imal atölyesinde ilimizin tarihi ve kültürel mekanlarına ait biblolar üretiyoruz.” dedi.

Fakir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu festival kapsamında türlü medeniyetlerin ve kültürlerin beşiği olan Anadolu’da yaşatılmakta olan ve burada en evire çevire örneklerini göreceğimiz, obsidyen taş oymacılığı, gestalt, ebru, süsleme, minyatür, halk bilimsel çağa, halı, kilim, şapka, gümüş telkari, tespih, oba, baston, kumkuma, sepet, ten, ahşap kakma-oyma, bakır, sedef işlemeciliği kabil birçok umum sanatını tanımış ve vatandaşlarımıza tanıtmış olacağız. Kıymetli ustalarımız ve zanaatkarlarımız takkadak el emeği, ayn nuruyla asar meydana getirmiyor, tıpkısı zamanda bize ki olduğumuzu, nereden geldiğimizi, medeniyetimizi anlatıyor. Özetle bizi biz eden değerleri bize öğretiyorlar.”

Vatandaşların ilgi gösterdiği festivalde, Kafkas umum dansları oyunları, mahalli umum oyunları gösterisi ve aşıklar dinletisi gusto topladı.

Festival erte sona erecek.

Share: