Kayıtların açılması ile hac ürünlerine demet başladı

Hac kayıtlarının açılmasıyla birlikte lahut topraklara gitme hazırlığı eden vatandaşların, gerekli olabilecek malzemeler amacıyla dükkanları ziyaret etmeye başlaması sektörü hareketlendirdi.

2023 yılı için hac kaydı ve güncelleme işlemleri 5 Familya itibariyle başladı. Hac kuraları familya ayı içerisinde çekilecek ve tıpkı kamer içerisinde açıklanacağı düşünülüyor. Kayıtların açılmasıyla birlikte vatandaşlar hac malzemelerinin fiyatıyla ilgilendiren ön hikmet kabul etmek amacıyla hac malzemeleri satan dükkanları görüşme etmeye başladı. Kuralar açıklandıktan bilahare bu ilginin daha de artacağı ve ilerleyen günlerde hac malzemesi satan dükkanlarda yoğunluk oluşacağı öngörülüyor.

“Ilk Teşrin ayında umrelerin açılmasıyla alay malay hac malzemelerine temenni arttı”

Eskişehir’de hac malzemeleri satan bire bir dükkan sahibi olan Enver Akpınar, pandemi sebebiyle 2 buçuk sene süresince işlerinin gevşek olduğunu belirtti. Kuralar açıklandıktan sonradan işlerin artmasını beklediklerini belirten Akpınar, “Şu anda hac kayıtları başladı. Elan kimlere çıktığı galiba olmadan bizim işlerimizde çokluk olanaksız ama pandemiden sonraları umreler başladığı üzere Elhamdülillah benzeri hareketlenme başladı. Kestirmece 2 buçuk yıldır pandemi cihetiyle işlerimiz durgundu. Bu sene ekim ayında umrelerin açılmasıyla beraber hac malzemesi satanlarda epey su olmaya başladı. Bugün hac kayıtları başladı. Hac kuraları çekilecek, kimlere çıktığı mahsus olduktan bilahare bizim işlerimiz bundan sonra yoğunlaşacak. Şu anda elden kayıtlar açıldı, hacca kimin gidip gitmeyeceği galiba değil. Amma insanlar ümitleniyorlar. Nahif çıkanlar inşallah bizlere başvurma edecek. Vatandaşlar bizlerden bilgi almaya geliyorlar, materyal fiyatlarını soruyorlar ve ad çekme çıkarsa diyerek neler alacaklarını planlıyorlar” dedi.

“İki ayda bire bir ürünlere tezyifkâr zamlar geliyor”

Hac malzemelerinin fiyatıyla ait bilgi bile veren Akpınar, hac ürünlerine ilgi çeken zamlar yapılmadığını vurguladı. Kutsi topraklara gitmeyi düşünen vatandaşlarla bol dileklerini de paylaşan Akpınar şunları söyledi:

“Hacda mecburi olan ara sıra ürünler var, onlar çok satılıyor. Erkeklerin ihram, ihram kemeri, ihram sabunu, sandal, çevrinme patiği ve dünyalık kesesi alması gerekiyor. Bayanlar ise kendilerine saf Hac giysilerini alıyorlar. Hediyelik olarak tespih, namazlık, yüzük, alamet ve buna benzer ürünlerimiz da haddinden fazla gidiyor. Seccade 18 liradan başlar, 325 liraya büyüklüğünde gider. Tespihlerin demeti 29 liradan başlar, 100 liraya büyüklüğünde gider. Kokular ise 165 liradan başlar, 300 liraya büyüklüğünde gider, bir kutuda 40 şerha peki. Her piyasada olduğu üzere bizde dahi rastgele malın kalitesine bakarak fiyatlar değişir. Türkiye’de ekonomik şartları biliyorsunuz. Ayda tıpkı, iki ayda bir ürünlere küçükte olsa zamlar geliyor. Yurttaş birlikte alıştı çıktı, sağlam reaksiyon vermiyorlar. Fiyatlarda daha göze çoğaltan, ilgi çeken bir artma yaşanmadı. Icap Hacca gidecek lüzum Umreye gidecek vatandaşlarımızın güle güle gidip gelmelerini, evire çevire tıpkı Hac ve Umre yapmalarını dilerim. Herkesin gönlünden geçeni Tanrı nasip etsin diyorum. Kutsal toprakları umu fail vatandaşların Allah gönlüne göre versin. Bildirme kısa zamanda keyif, gerçek ve helal para ile gidip gelmeleri nasip olsun.” – ESKİŞEHİR

Share: