Kuraklığın Etkisiyle Kadirli’de Baraj Doluluk Oranı Düştü, Balıkçı Balık Tutmayı Bıraktı

BELGIT DEMİRCİOĞLU

Osmaniye’de yağmur ve kar yağmaması cihetiyle yaşanan kuraklıktan dolayı Aslantaş Barajı’nda su seviyesi düştü. Kadirli ilçesinde balıkçılık yapan Alper Demirden işini bıraktığını belirterek, “Balık tutamadığımızdan periferi, kuraklıktan belde kayıkları götürüyoruz, yeniden çekiyoruz eve” dedi.

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde albeni sıcaklığının sezon normallerin üzerinde seyretmesi, baran ve kar yağmaması cihetiyle yurdun bir nice durumunda olduğu kadar kuraklık görülüyor. Aslantaş Barajı’nda geçen yıla kıyasla su seviyesinin düştüğü görüldü. Sumbas İlçesinde kâin Mehmetli Barajı’nda ise güzeşte yıl aile ayında doluluk oranı yüzde 24 iken, bu yıl sülale ayında 28 adına ölçüldü.

Adana DSİ 6. Nahiye Müdürlüğü verilerine bakarak; 5 Familya 2022 tarihinde Aslantaş Barajı’nın doluluk oranı yüzdelik 49’du. Barajda 817,2 milyon metreküp akarsu vardı. Bu yıl ise 5 Sülale’ta yüzde 48 doluluk oranı ölçülürken, 805,1 milyon metreküp akarsu bulunduğu açıklandı.

Bahadırlı köyünde Aslantaş Barajı’ndan balık tutarak geçimini sağlayıcı Alper Demirden, kuraklıktan yağlık işi çoğaltmak zorunda kaldığını rapor etti. Demirden, “Ben burada balıkçıyım. Balık tutamadığımızdan çevre, kuraklıktan etraf kayıkları götürüyoruz baştan çekiyoruz eve. Yaklaşık şu anda 70-80 metre filan su indi ama bu aralar adım adım çıkmaya başladı. Eve götürüyorum bırakıyorum, balıkçılığı bırakıyorum” dedi.

Share: