Kütahya’da Zer Madeni İçin Yüzlerce Ağacı Kestiler

DİLAN KUTLU

Kütahya’nın Simav ilçesine merbut Örencik köyünde açılması planlanan zer madeni sahasındaki yüzlerce dikme kesildi. Köylülerden Seyfi Akçakaya, “Yaklaşık 3 bin 700 lime çam ağacı katledilecek. Muhalefete de iktidara de sesleniyorum. Lütfen bu projeyi fesih ettirsinler. Lütfen bu ağaçları koruyalım” dedi.

Türk, İngiliz, Kanadalı, Katarlı ve Palikarya ortaklı Zenit Madencilik’in Simav’ın Örencik köyünde yazmak isteği değerli madeni sahasında ağaç kesimi başladı. Çevresel Kalın Değerlendirmesi (ÇED) raporunda toplamda 2 bin 560 dikme keseceğini belirten iştirak, ‘ÇED Olumlu’ ve devletleştirme kararlarına ait iptal davaları bitmeme ederken Orman İşletme Müdürlüğü ekibiyle gelişigüzel bölgede yüzlerce ağacı kesti.

Örencik köyünde açacağı madenden gelişigüzel sene 850 kilogram zer çıkarmayı planlayan madenin cevaz alanı 21 bin 850 dönüm. Toprakları için alınan tez kamulaştırmanın iptali üzere sorun açan köylüler ve çevreciler, açılacak siyanürlü zer madenin bölgeye yadımlama getireceğini ve köylerini kalkmak zorunda kalacaklarını belirterek madene cebin çıkıyor.

“LÜTFEN BU PROJEYİ İPTAL ETTİRSİNLER”

Kesilen ağaçların görüntülerini SIMURG Bilgelik Ajansı’yla paylaşan Örencikli Seyfi Akçakaya, “Kestirmece 3 bin 700 şerha çam ağacı katledilecek. Muhalefete bile iktidara birlikte sesleniyorum. Lütfen bu projeyi fesih ettirsinler. Lütfen bu ağaçları koruyalım. Çarşamba haset muhtarlıktan ilan yazar, ‘Maden sahasından dikme ahzetmek isteyenler isimlerini yazdırsınlar’ diye niteleyerek duyurdular” dedi.

NE OLMUŞTU

Türk, İngiliz, Kanadalı, Katarlı ve Palikarya ortaklı Zenit Madencilik’in Türkiye’birlikte iki kebir altın madeni projesi var. Bu projelerden biri Balıkesir’in Sındırgı ilçesine bağlı Kızıltepe’üstelik, diğeri ise Kütahya’nın Simav ilçesine vabeste Örencik köyünde.

Örencik köyünün Zenit’e cebin mücadelesi 2019 yılından bu yana bitmeme ediyor. Mekân ve Kentçilik Bakanlığı, ÇED dosyasını 8 Ilk Teşrin 2021 tarihinde onayladı ve 28 Teşrinievvel 2021’bile da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle köylülerin arazilerine tez kamulaştırılmasına karar verildi. Köylüler, bu kararların iptali amacıyla dava açtı.

ÇED raporunda toplamda 2 bin 560 ongun keseceğini belirten ortaklık, 30 Haziran’üstelik, ‘ÇED Olumlu’ ve kamulaştırma kararlarına ilgilendiren davalar bitmeme ederken Orman İşletme Müdürlüğü ekibiyle birlikte köylülerin satmak istemediği arazilere giderek yaklaşık 9 bin ağacı istisna etmek amacıyla işaretledi ve yüzlerce dikme kesildi. Ortaklık, devletleştirme kararı köylülerce yargıya taşınmasına karşın 29 Temmuz’dahi arazilere beton döktü.



Share: