Mekân, Kentçilik ve İklim değişikliği Bakanı Kasıt Kurum: “2035 yılına kadar biricik ayrımsız gayrisıhhi çatı, biricik ayrımsız inhitat alanı bırakmayacağız”

– Kasaba, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Meram Hava: “2035 yılına büyüklüğünde biricik bir gayrisıhhi yapı, bir tane tıpkı batma alanı bırakmayacağız”

RİZE – Yer, Kentçilik ve İklim değişikliği Bakanı Meram Çalım, “Allah’ınız izniyle 2035 yılına büyüklüğünde ülkemizde afetlere mukavemetsiz yegâne bire bir gayrisıhhi çatı, biricik bire bir inhitat alanı bırakmayacağız” dedi.

Belde, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanı Kasıt Çalım bire bir sekans program çerçevesinde geldiği Rize’birlikte Doğruluk ve Kalkınma Partisi (SELIM Parti) Rize Teşkilatı’nın düzenlediği kahvaltı programına katıldı. Programın ardından yaptığı açıklamada 12 Teşrinisani 1999’üstelik meydana gelen Düzce depremine vurgu yapan Nazır Alım, 24 milyon vatandaşın depreme dayanıklı konutlarda yaşamasını sağladıklarını tabir ederek “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yoluyla başlatılan ve Türkiye’nin yeryüzü iri kentçilik hareketi olan Kentsel Inkılap Seferberliğiyle 81 ilimizin tamamında afetlere karşı riziko haiz cemi binaları yeniliyoruz. 3.2 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Şu anda, 250 bin konutumuzun dönüşümüne bitmeme ediyoruz. Tekrar kentsel dönüşümün en mehabetli adımı adına gördüğümüz içtimai hane üretiminde vatandaşımıza 1 milyon 170 bin dimdik, tehlikesiz, depreme, afetlere dayanabilen eskimemiş yuvalar mensur ettik. Antrparantez Marmara ve Düzce Depreminden sonradan uygulamaya geçen bina teftiş sistemiyle 6.6 milyon eş ve işyerinin denetimini tamamladık. 24 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda yaşamasını sağladık. Allah’ınız izniyle 2035 yılına büyüklüğünde ülkemizde afetlere dirençsiz bir tane bire bir gayrisıhhi yapı, bir tane aynı izmihlal alanı bırakmayacağız” dedi.

Rize’da bitmeme fail projeler karşı vukuf veren Hava “Rize’mize milyarlarca liralık sayımsız nişane kazandırdık, kazandırmaya de bitmeme ediyoruz. Bir yandan budun bahçesi projelerimizle Rize’mizin güzelliğine güzellik katıyoruz değişik yandan katıksız alanlarımızdaki dokuyu koruma altına alıyor; gelecek nesillere bildirme iyice şekilde ulaştırmaya çaba gösteriyoruz. Gene benzeri yandan şehrimizin birçok noktasında kentsel tahavvül çalışmalarımızı sürdürüyor, ayrıksı yandan sakat sanayi alanlarını bile dönüştürüyoruz. Rize’mizde gelecek nesillere bırakıt bırakacağımız, vatandaşlarımızın koku alabileceği, çocuk seslerinin kuş cıvıltılarına karışacağı kullanılmamış millet bahçeleri kuruyor, Rize’nin yeşiline yeşil katıyoruz. TOKİ Başkanlığımızca şehrimize toplanmış büyüklüğü 391 bin metre dördül olan 3 ulus bahçesi kazandırıyoruz. Güneysu Kavim Bahçemizin yapımına bitmeme ediyoruz. İnşallah Mart 2023’te vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. İyidere Ulus Bahçemizde bile çalışmalarımızı umum hızımızla sürdürüyoruz. Rize Merkez’deki ulus bahçemizin dahi proje çalışmalarına devam ediyoruz. Ulus bahçelerimiz; çiftteker ve yol yollarıyla, millet kıraathaneleriyle, nebatat alanlarıyla, asıl çeşit nebat ve dikme türleriyle, piknik ve dinlence alanlarıyla, şehrimize çok yakışacak” ifadelerini kullandı.

TOKİ vasıtasıyla Rize’ye yapılan yatırımın 3.2 milyar lirayı bulduğunu hatırlatan Alım “Rize’mizde bugüne büyüklüğünde TOKİ marifetiyle aktüel yatırım bedeli 3.2 milyar lira olan 2 bin 903 konut ile bu arada 79 dükkan ve onlarca toplumsal donatı alanını vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Tekrar sahada aktüel yatırım değeri hep 5 bilyon teklik olan 1 bin 965 basamak, 404 yazıhane, 240 dükkan, 50 köy evi, 4 çay gurur merkezi, 2 millet bahçesi, 2 cami, park ve termal yapı ile konaklama birimlerinin yapımına bitmeme ediyoruz” dedi.

2021 yılında yaşanan dominant felaketinde evlerini kaybeden vatandaşlar amacıyla hazırlanan evlerin da 2023 yılının şubat ayında tasdik edileceğini sözlerine ekleyen Hava “Rize’miz geçtiğimiz yıl incitici tıpkı yeğin felaketiyle, afetle yüz yüze kalmıştı. İl genelinde meydana gelen baskın felaketinin birlikte yaralarını sarıyoruz. Mecmu afetzede kardeşlerimize eskisinden daha evire çevire 50 ahırlı karye evi yapıyoruz. Bu evlerimizi de Küçük Ay 2023’te vatandaşlarımıza doğrulama edeceğiz. Çayeli Büyükköy Mahallesinde 60, Tarz Muradiye Mahallesi’nde 40 kalkışmak için 100 kıran konutumuzun de yapımına bitmeme ediyoruz. İnşallah bu konutlarımızı birlikte önümüzdeki yıl teslim edeceğiz” şeklinde konuştu.

Sosyal göz projesi çerçevesinde ad çekme çekimlerinin devam ettiğini ifade eden Bakan Çalım “Türkiye’nin 81 ilinde üretmeye başladığımız binlerce konut, konut arsası ve hisse senedi yerlerinin olduğu projemizle iştirakçi kardeşlerimiz, gailesiz kardeşlerimiz, engelli ve emeklilerimiz, martir ve gazi ailelerimiz makul ödeme koşullarıyla icar öder kabilinden ocak sahibi olacaklar. 7 Teşrinisani’de da Ardahan ve Şırnak illerimizde geçmiş ad çekme çekimlerimizi başlattık. İnşallah mecmu ad çekme çekimlerimizi 5 ayda, bildirme geç Mart 2023’te tamamlayacağız. 2 sene içerisinde de tekmil konutlarımızı tamamlayarak doğruluk sahibi kardeşlerimize doğrulama edeceğiz. Bağımlı bu projemiz kapsamında Rize’mize 3 projede 1100 bölük inşa edeceğiz. Güneysu’birlikte 350, Eşkâl’de 673 ve yine Forma Kendirli’da 77 hane yapacağız. Bunun birlikte yeniden Rize’mizde 300 konutluk imarlı arsamızı de vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” dedi.

Maşrık Karadeniz’in turizm cenneti Ayder’da süren Kentsel Transformasyon üzerine de hikmet veren Icra Vekili Hava, konaklama tesislerinin 2023 yılının sülale ayında tamamlanacağını hatırlatarak “Tabiat harikası Ayder Yaylamızda el ve altyapının tamamını İller Bankamızla yeniledik. Ayder Restorasyon ve Dulda Projemiz kapsamında TOKİ Başkanlığımızca 1917 araçlık merbut otoparkın yapımına devam ediyoruz. Tekrar termal tesisin, konaklama birimlerinin, Gelintülü Şelalesi Ezgi Terasının yapımını dahi sürdürüyoruz. İnşallah sınırlanmış otoparkımızı, termal tesisimizi, konaklama birimlerimizi tamamlayarak 2023’ün Aile ayında vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” ifadelerini kullandı.

Share: