Muğla’ya gelen “yüzen oteller” turizm hareketliliğini artırdı

Akdeniz pazarında kruvaziyer turizminin balaban destinasyonlarından Muğla, geçen sene “yüzen otel” olarak de bilinen dev gemilerle kısaca 130 bin geçici ve mürettebat ağırladı.

Mavi ve yeşilin her tonunu barındıran deniziyle devasa taşkın kruvaziyerlere familya sahipliği özne Muğla, bahir yolculuğuna çıkan turistlere doğasıyla unutulmaz aynı tatil fırsatı sunuyor.

Kruvaziyerlerle Muğla’ya mevrut turistler, Bodrum, Marmaris ve Fethiye’yi ziyaret ederek ilçelerin tarihi ve kültürel yerlerinin yanında kent merkezini geziyor.

Gemilerden nazil turistler, özellikle yol güzergahları üstünde Bodrum’un Paşatarlası mevkisindeki begonvil çiçekleriyle hazır semavi kapılı parafin evlerini yakından tetkik fırsatı buluyor. Bazen turistler de bisikletlerle Bodrum kaymakamlık merkezi ve tarihi alanları gezip turlarına değişik benzeri cümbüş katıyor.

Marmaris’e gelenler ise Marmaris Çarşısı, Kaleiçi ve yat limanını geziyor. Turistler, ilçe merkezindeki tarihi ve turistik yerleri gruplar halinde mülakat ediyor. Ara Sıra yolcular de deniz kenarındaki aşçı ve kafeteryalarda kânunuevvel geçiriyor.

Kruvaziyer turizmi beniz güldürdü

Muğla Ekin ve Turizm Müdürü Hüseyin Yer, AA muhabirine, kruvaziyer turizminde 2022’dahi bir önceki yıla göre gemi ve muvakkat sayısında iri benzeri çoğalma görüldüğünü söyledi.

Kovid-19 salgınıyla alay malay kruvaziyer turizminin durma noktasına geldiğini anımsatan Toprak, geçen yıldan itibaren güç hareketlenmenin yaşandığını tabir etti.

Muğla’nın kruvaziyer turizmi açısından çokça ayrımlı aynı öneme erbap olduğunu anlatan Toprak, “Yüzen oteller alelhusus Bodrum, Marmaris ve Fethiye’üstelik şehir merkezlerine gelerek dokunaklı anlamda iktisadi ulama sağlıyor. Bölgenin tarihi ve kültürel yapılarını yakından görüyor. Kent merkezi ve müzeleri, antika kentleri gezdiler. Buralara kırıcı geziler düzenlendi.” dedi.

Türkiye’nin 1484 kilometre ile yeryüzü teferruatlı yaka şeridine ehil kenti Muğla’nın kruvaziyerlerin de mefret rotaları ortada yerini aldığını vurgulayan Toprak, bu yıl kruvaziyer turizminde yavaş tıpkısı artım olacağını dile getirdi.

Muğla’nın deniz, kum, gündüz üçgeninin yanı sıra son yıllarda hars turizmiyle üstelik öne çıktığını bu nedenle yüzen otellerle gelen turistlerin da ilgisini çektiğini belirten Arazi, “Kruvaziyerlerle gelenler elhak denizi çokça çok görüyorlar. Geldikleri yerlerde ayrımlı yerleri kısaltmak istiyorlar. Bunlar beyninde kültürel deneyimler yöre plana çıkmakta. Kente geçtiğimiz yıl dev gemilerle 128 bin 933 gezgin ve mürettebat gelerek tarihi ve kültür alanları ve turistik merkezleri gezdi.” diye niteleyerek konuştu.

“2023 yılı artım yılı olacak”

Marmaris Cruise Port Genel Müdürü Murat Sancak ise bu yıl gelecek kruvaziyer ve eğreti sayısında geçen yıla nazaran çoğalma beklediklerini kaydetti.

Kruvaziyerle Türkiye’ye gelen yaya sayısını artırabilmek için gelişigüzel yıl sıkı dışındaki büyük fuarlara katıldıklarına belen eden Tuğgeneral, “2022’yi 15 sefine kestirmece 10 bin yaya sayısıyla kapattık. 2023 yılında ise şu anda 42 gemi ve kısaca 35 bin sâri gözüküyor. Dünya çapında bildik ana cruise firmalarının esasen ilgisinin arttığını görüyoruz.” diyerek konuştu.

Kruvaziyer turizmindeki ilginin ati yıllarda de artmasını beklediklerini anlatan Tuğgeneral, Marmaris’in daraç dışındaki bilinirliğinin kruvaziyer turizminde da etkisinin olduğunu sözlerine ekledi.

Share: