Nazır Bozdağ: Adli sicil kaydı, e-Izzet üzerinden silinebilecek

DOĞRULUK Bakanı Bekir Bozdağ, “Her Türk vatandaşı, e-Azamet üzerinden usule makul başvurduğu zaman Adli Sicil Bilgelik Sistemi’ne iktiran ve adli sicil kaydını öğrenme, alma ve oradaki kayıtların silinmesini, silinme şartları oluşursa kâm ika hakkına eş olacaktır” dedi.

Nazır Bozdağ, Ankara Hakimevi’nde planlı ‘Adli Sicil Bilgelik Sistemi Tanıtım Töreni’ne katıldı. Bozdağ, Edirne’den Kars’a, Hakkari’den Sinop’a ülkenin dört bir yanından adli sicil kaydını sildirmek amacıyla başkente gelinmesi döneminin kapandığını açıkladı. Bozdağ, “Bundan hakeza değme Türk vatandaşı, e-Şevket üzerinden usule akla yatkın başvurduğu ant evinden, hareket yerinden, arabasından, nerede bulunursa bulunsun Adli Sicil Hikmet Sistemi’ne ihraz ve adli sicil kaydını öğrenme, alma ve oradaki kayıtların silinmesini, silinme şartları oluşursa irade ika hakkına erbap olacaktır. Demin bugün devreye sokacağımız eskimemiş tıpkı aplikasyon da bu sürelerin, kanuni sürelerin dolması üstüne vatandaşın talebi olmaksızın dolaysız Adli Sicil ve İstatistik Umumi Müdürlüğü’müz, bu adli sicil kayıtlarını silecektir. Bugün bu burada bunun ilk uygulamasını yapacağız. 208 bin 376 vatandaşımızın adli sicil kaydını, buradan birazdan düğmeye basarak, kendiliğinden kullanılmamış kurduğumuz düzen çerçevesinde silmiş olacağız. Bu bile vatandaşımızın devletin oradaki kayıtları silme konusundaki eksikliği, ihmali yahut vatandaşın süreci izlem edememesi nedeniyle uğradığı kayıpları, zararları, sıkıntıları ortadan kaldıracaktır. Bu dahi serencam rütbe koskocaman bire bir adımdır. Buradan ermiş milletimize, hepimize doğru iyi olmasını dilek ediyorum” dedi.

‘HİÇ KİMSENİN İMTİYAZI YOKTUR’Vekil Bozdağ, adli sicil verilerinin tıpkı zamanda kişisel haber olduğunu söyleyerek vatandaşın, bu verilerin korunmasını istemesinin anayasal hak olduğunu kaydetti. Bazen can, müşareket, varlık ve derneklerin anayasa ortaya koyduğu halde şahsi verilerin korunması üstüne duyarsız kaldığına bel fail Bozdağ, şöyle konuştu: “Zatî verilerin hukuka çapraz tıpkısı şekilde elde edilmesi kanunlarımız nezdinde yanlışlık olduğu üzere hukuka marjinal elde edilmiş zatî verilerin kullanılması bile suçtur. Maatteessüf pek çokça müşareket, ticari ilişkilerinde yahut başka bambaşka şekillerde değişik kişiler, siyasiler zorlu haddinden fazla değişik yöntemlerle bu şahsi verileri kullanıyor. Benim herkese çağrım; hukuka akıllıca, hukukun içinde kalarak, bu kişisel verilerin elde edilmesi ve hukuka uygun benzeri biçimde kullanılmasıdır. Hiç kimsenin bu konuda bir imtiyazı, tıpkı ayrıcalığı yoktur. Ferdî verileri hukuka mugayir ahzetmek; dizge ve her kavil için suçtur. Kişisel verileri, hukuka yeraltı görmek tümce üzere suçtur. Bunun değme istisnası yoktur.”

Nazır Bozdağ, programa katılan protokolle adli sicil kaydı süreleri dolan 208 bin 376 kişinin adli sicil kaydını sistemden sildi.

Share: